RO EN
Coșul este gol

L. ORBAN: Circa 40 miliarde euro, necesare pentru infrastructura in urmatorii 10 ani

Pentru realizarea marilor proiecte de infrastructura - rutiera, feroviara, fluviala, aeroportuara - Romania sunt necesare fonduri totale de circa 40 de miliarde euro, potrivit premierului Ludovic Orban,in cadrul celei mai recente sedinte de Guvern, din 23 decembrie 2013.
"Am facut o estimare a marilor lucrari de infrastructura. Numai in domeniul transporturilor, pentru a realiza marile proiecte pe infrastructura rutiera, feroviara, fluviala, sunt necesari, in urmatorii 10 ani de zile, aproape 40 de miliarde de euro", a precizat prim-ministrul.
Seful Guvernului considera, in acest context, ca efortul de a asigura un buget de investitii de peste 50 miliarde lei asumat pentru 2020 reprezinta un efort foarte mare, in contextul constrangerilor bugetare, dar care va trebui sa continue si in anii urmatori pentru a putea realiza investitiile atat de necesare.
"Asta se va intampla in conditiile in care, pe exercitiul 2021-2027, alocarile pentru infrastructura de transport, de care am beneficiat in anii anteriori, in 2007-2013 si 2014-2020, se vor reduce semnificativ, adica vom avea o alocare de aproximativ 4,6 miliarde euro, din care, atentie, o mare parte a banilor se vor duce pe fazari, adica pe continuarea decontarii lucrarilor care sunt pornite in exercitiul financiar multianual prealabil. Adica, posibilitatea de a finanta obiective noi de investitii de infrastructura pe exercitiul financiar 2021-2027 se reduce dramatic si asta trebuie sa ne determine sa pregatim impreuna un plan, astfel incat in urmatorii 10 ani, sa putem suplini aceasta reducere a finantarii, fie prin alocari de la bugetul de stat, fie prin atragerea de bani privati in finantarea acestor proiecte vitale pentru dezvoltarea economica a Romaniei; pentru ca fara infrastructura de transport nu vom mai avem nici dezvoltare economica, nu putem sa dezvoltam nici turismul, nu putem sa ne fructificam marile atuuri pe care le avem ca tara si nu vom putea, cu adevarat, sa construim cresterea economica pe piloni stabili, care sa permita si cresterea veniturilor si a puterii de cumparare in baza cresterii economice", a precizat prim-ministrul Ludovic Orban.
Proiectia bugetului de investii pentru anii urmatori indica 49,12 miliarde lei in 2021 (4,04% din PIB), de 53,67 miliarde lei in 2022 (4,11% din PIB), respectiv de peste 57 miliarde lei (4,09% din PIB) in 2023, potrivit unui document de strategie pe termen mediu ce a insotit proiectul de buget pentru 2020.
Guvernul si-a asumat raspunderea pe legea bugetului pentru anul 2020, dupa acceptarea mai multor amendamente propuse de partidele din opozitie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter