RO EN
Coșul este gol

KEYSFIN: Piata energiei electrice se va maturiza inaintea celei a gazelor

Piata locala de energie electrica (productie, transport, comert si distributie de energie electrica) insuma peste 40 de miliarde lei in 2018, urmand ca in 2019 aceasta sa depaseasca 41 miliarde lei, iar in 2020 sa se apropie de 42 miliarde lei, potrivit celei mai recente analize KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business inteligence de pe piata locala. Analistii puncteaza, insa, rezultatul negativ al sectorului din 2018 (anul liberalizarii), respectiv pierderea neta de aproape 430 de milioane de lei, de la un profit de peste un miliard de lei in 2017, estimand ca in 2019 piata s-a apropiat de break-even pe rezultatul net.
Totodata, analistii KeysFin considera ca aceasta industrie are sanse sa se maturizeze mai repede decat cea a gazelor, avand in vedere ca a parcus deja un proces amplu de transformare si dezvoltare. Astfel, piata energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2018, cu toate ca pretul final este in continuare avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, iar Ordonanta nr. 114/2018 a reglementat din nou piata.
"Piata de energie din Romania este inca in faza de dezvoltare, statul este inca prezent in actionariatul marilor jucatori, iar clasamentul se schimba greu de la un an la altul. Cu toate acestea, odata cu liberalizarea de pe piata de energie electrica de acum 2 ani, am vazut companii care au crescut ca cifra de afaceri, precum si profitabilitate, ceea ce arata ca, spre deosebire de piata gazelor naturale unde multe aspecte inca se afla in discutie si in curs de reglementare, in cazul de fata deja avem exemple de bune practici. Bineinteles, pentru ca piata locala de energie electrica sa ajunga la maturizarea deplina e nevoie de de o viziune pe termen lung, care sa includa investitii masive in digitalizare, precum si de exploatarea la scala mai mare a surselor de energie regenerabila", a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.
2.128 de companii, totalizand peste 46.200 de angajati, activau in 2018 pe segmentul energie electrica (productie, transport, comert si distributie de energie electrica), potrivit analizei KeysFin.
Cifra de afaceri a segmentului a inregistrat o crestere cu 3,9% in comparatie cu anul 2017 si a depasit cu 10,3% nivelul din 2009, insumand 40,7 miliarde lei in 2018.
Pentru 2019 analistii KeysFin estimeaza depasirea pragului de 41 miliarde lei.
 
Cine ne da energie?
Productia locala de energie electrica (CAEN 3511) este condusa de Hidroelectrica SA, cu afaceri de 4,3 miliarde lei in 2018, pe locul al doilea in clasament aflandu-se Complexul Energetic Oltenia SA (2,8 miliarde lei), urmat de Nuclearelectrica SA (2,1 miliarde lei).
Cifra de afaceri insumata a celor mai mari 3 producatori din plan local a depasit 9,2 miliarde de lei in 2018 si reprezinta peste 62% din totalul cifrei de afaceri din acel an a producatorilor de energie electrica locali.
In ceea ce priveste clasamentul comerciantilor si distribuitorilor de energie electrica (CAEN 3512, 3513 si 3514), in functie de cifra de afaceri din 2018, pe primul loc se afla Electrica Furnizare SA, cu afaceri de 4,2 miliarde lei (16,2% din total), fiind urmata de Transelectrica SA, cu 2,7 miliarde lei in 2018 (10,4% din total) si Tinmar Energy SA, cu 2,5 miliarde lei (9,6% din total). Urmatoarele clasate sunt Met Romania Energy SA, cu 2,4 miliarde lei (9,3% din total) si CEZ Vanzare SA, cu 1,7 miliarde lei (6,4% din total).
Analistii KeysFin remarca cresterile Rinmar Energy SA si Met Romania Energy SA, care au avansat pe piata dedicata consumatorilor casnici, castigand cota de piata si volume de business. Prima din cele doua companii mentionate a avansat cu 2,2 puncte procentuale de la un an la altul (de la 7,4% in 2017, in comparatie, la 9,6% in 2018). Met Romania Energy SA are, la randul sau, un parcurs ascendent, preluand Repower Romania in 2017 si RWE Energie Romania in 2018.
Primele 5 companii din top au raportat afaceri de aproape 13,4 miliarde lei in 2018, concentrand 52% din totalul sub-segmentului de transport, distributie si comert energie electrica.
Cat despre profitul comerciantilor si distribuitorilor de energie electrica, pe primul loc in acest top se afla tot Electrica Furnizare SA, cu un profit de 140,7 milioane de lei in 2018 (21,7% din total), urmata de Tinmar Energy SA, care a inregistrat un profit de 75 milioane de lei (11,6% din total) si Met Romania Energy SA, cu un profit de 27,3 milioane de lei (4,2% din total).
Cele mai profitabile 5 companii din acest sub-segment au inregistrat, cumulat, un profit net de peste 289 milioane de lei, care inseamna 44,6% din total, in 2018.
 
Ce va contribui la maturizarea pietei?
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica se va liberaliza complet, furnizarea energiei electrice urmand a se realiza in regim concurential inclusiv pentru categoria clientilor casnici care beneficiaza in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate.
Astfel, consumatorii vor putea alege intre furnizorii deja existenti, in functie de ofertele acestora, dar si de alte beneficii oferite, precum usurinta cu care pot deveni prosumatori, respectiv usurinta cu care pot da energie electrica, obtinuta din instalatii proprii de producere a energiei electrice, cu o putere mai mica de 27 kW, precum panourile fotovoltaice, inapoi in retea si de a o lua atunci cand au nevoie.
Totodata, o influenta importanta asupra maturizarii pietei locale de energie electrica o va avea si listarea la bursa a Hidroelectrica, cel mai important producator local. Compania a selectat recent consultantul pentru piata de capital de tip Equity Advisor si se pregateste sa faca acest pas in perioada urmatoare.
Mai mult, printre planurile companiei se numara si preluarea CEZ Romania (in cadrul unui consortiu de firme), precum si realizarea de parcuri eoline si solare, dezvoltarea unei retele de incarcare a automobilelor electrice si alte initiative, pentru a respecta directiile europene de decarbonizare stabilite prin Green Deal.
Cat despre exploatarea surselor locale de energie regenerabila, Romania sta suprinzator bine la acest capitol, tocmai datorita hidroenergiei. Astfel, energia eoliana si cea hidro au acoperit 42% din consumul de energie al Romaniei in 2018, cu 10 puncte procentuale peste media europeana de 32%, potrivit Eurostat. Tara noastra se afla pe locul 7 in UE luand in considerare topul ponderii energiei din surse regenerabile in consumul final.
In ceea ce priveste parcurile eoliene, unul din cei mai importanti jucatori pe acest segment este Enel Green Power Romania, divizia Enel responsabila pentru toate activitatile grupului in materie de energie eoliana si solara, in regiunile Banat si Dobrogea. Enel detine o capacitate instalata de 534 MW in cele 12 parcuri eoliene si fotovoltaice, ceea ce inseamna 2% din productia de energie electrica a Romaniei.
***
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) si care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 3511 - productia de energie electrica, 3512 - comercializarea energiei electrice, 3513 - distributia energiei electrice, 3514 - comercializarea energiei electrice (distributie si comert). Toate cifrele sunt exprimate in lei, iar datele au fost extrase in iunie 2020. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter