La propunerea Ministerului Energiei, a fost adoptat Memorandumul pentru initierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor din sectoarele si subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice in perioada 2021-2030.
”Cautam solutii pentru a continua sprijinul financiar pe care l-am acordat in ultimii doi ani marilor consumatori de energie. Mai ales in actualul context cred ca este necesara continuarea acestei scheme de ajutor de stat. Prin memorandumul aprobat astazi ministerul Energiei a fost mandatat sa negocieze cu Comisia Europeana. Prin schema pentru energointensivi vrem sa asiguram conditiile necesare pentru pastrarea competitivitatii intreprinderilor din Romania in raport cu ceilalti competitori din spatiul european si din afara acestuia, suportabilitatea la nivelul consumatorului industrial final a cresterilor de pret a energiei electrice, prevenirea efectului social negativ provocat de restrangerea activitatii industriale. De asemenea, ne dorim sa contribuim la pastrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de munca directe si indirecte, limitarea somajului si pastrarea fortei de munca cu grad inalt de calificare in sectoarele industriale respective”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Ministerul Energiei este mandatat sa initieze discutiile si sa deruleze proceduri de consultare prealabila cu reprezentantii Comisiei Europene - DG Competition, pentru stabilirea conditiilor esentiale necesare pentru initierea si autorizarea unei scheme de ajutor de stat pentru intreprinderile din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suporta efectiv ca urmare a transferarii costurilor emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice, incepand cu anul 2022.
Reamintim ca in perioada 2019- 2021, in Romania a fost implementata o schema de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor din sectoarele si subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2019. Valoarea totala a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un numar de 34 intreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei, pentru un numar de 33 intreprinderi in anul 2020.