La finalul sedintei Guvernului din data de 19 iulie 2018, purtatorul de cuvant al Executivului, secretarul de stat Nelu Barbu, a anuntat adoptarea unei ordonante ce reglementeaza regimul acordarii autorizatiilor de mediu si autorizatiilor integrate de mediu. Astfel, valabilitatea autorizatiilor si autorizatiilor integrate de mediu nu va mai fi limitata in timp, ci va fi determinata de constanta functionarii activitatilor economice la parametrii initiali, cu aplicarea unei vize anuale de catre autoritatea de mediu.
"In primul rand, prin acest act adoptat in sedinta, se modifica OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, in sensul ca autorizatiile si autorizatiile integrate de mediu si valabilitatea acestora, mai exact, nu va mai fi limitata in timp la cinci sau, respectiv, zece ani, ci va fi determinata aceasta valabilitate de constanta functionarii activitatilor economice la parametrii initiali, insa cu aplicarea unei vize anuale de catre autoritatea de mediu. Deci, este o simplificare, o masura care va reduce considerabil birocratia si vine in sprijinul operatorilor economici care vor avea de acum incolo posibilitatea realizarii propriei evaluari in ceea priveste conformarea activitatii la conditiile de mediu", a subliniat Nelu Barbu, la intalnirea informativa de la Palatul Victoria.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca, in acelasi timp, „aplicarea vizei anuale va creste eficienta si va simplifica activitatea de control a conformarii activitatilor economice la conditiile de mediu, constituind o garantie in plus a respectarii legislatiei in domeniu, in beneficiul sanatatii cetatenilor”. Nelu Barbu a mai explicat ca, prin acelasi act normativ, au fost modificate si cateva acte privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, precum si Legea privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate.
„In acest sens, la momentul operationalizarii structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate, atributiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate in vederea unei administrari eficiente si asigurarii unui proces unitar de evaluare si emitere a avizelor in cadrul procedurilor de reglementare. Vor fi evitate astfel depasiri ale termenelor de realizare sau blocajele aparute in realizarea proiectelor de infrastructura”, a concluzionat Nelu Barbu. Informatii suplimentare, la www.gov.ro