In temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) supune dezbaterii publice, incepand cu data de 27 martie a.c., textul proiectului de act normativ denumit „Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind aprobarea programului multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica ale localitatilor si pentru modificarea si completarea articolului 36 din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006”, informeaza un comunicat al MDRAP.
Potrivit notei de fundamentare ce insoteste proiectul de OUG, intrucat, in prezent, programul „Termoficare 2006-2020 caldura si confort” este finantat anual, ceea ce presupune o activitate de analiza, evaluare a proiectelor si mai ales, incheierea contractelor de finantare in fiecare an calendaristic, fara asigurarea unei predictibilitati a finalizarii investitiilor, prin noul proiect de ordonanta se propune instituirea unui nou program de finantare, denumit Programul Termoficare, cu caracter multianual, asigurand, astfel, realizarea eficienta si cu succes a lucrarilor de investitii.
Programul Termoficare trebuie sa fie multianual, intrucat, potrivit specialistilor ministerului de resort, in vederea stabilirii necesarului de finantare pentru perioada 2019-2025, prin intermediul unei adrese emise in octombrie 2018, au fost solicitate unitatilor administrativ-teritoriale din intreaga tara informatii cu privire la investitiile preconizate in sistemul centralizat de alimentare cu energie termica (centrale termice, distributie si transport) a populatiei (in adresa respectiva fiind cuprinse si 21 de obiective de investitii prioritare, stabilite anterior).
„Din cele 53 de autoritati ale administratiei publice locale intervievate, noua unitati administrativ-teritoriale nu au solicitat fonduri, iar din centralizarea datelor transmise de 27 de unitati administrativ-teritoriale rezulta un necesar de finantare a investitiilor in suma de 14.614.805 mii lei, echivalentul a aproximativ 3,1 miliarde euro (din care Municipiul Bucuresti a prezentat un necesar de 8.587.663 mii lei)”, se mai arata in nota de fundamentare.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti, precum si la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru a descarca proiectul de OUG si nota de fundamentare, click aici!