In sedinta Guvernului de miercuri, 13 aprilie 2016, membrii Executivului au avizat favorabil o hotarare pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2016 al Societatii Comerciale Compania Nationala de Investitii ''CNI'' - SA, institutie aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), dupa cum informeaza un comunicat al autoritatilor centrale. „In sedinta din 13 aprilie a.c., Guvernul a aprobat bugetul Companiei Nationale de Investitii pentru anul 2016. Compania Nationala de Investitii CNI SA realizeaza obiective de investitii cu impact social in diverse domenii. Bugetul pentru 2016 este de 595 milioane de lei, iar el este alocat pentru 406 obiective - unele merg, altele sunt deja pornite in lucru. Din acestea, 378 de obiective sunt in cadrul programului national de constructii de interes public sau social, dintre care 81 se afla in procedura de achizitie, asadar sunt la inceput de drum. Aceste obiective sunt 60 de sali de sport, 8 centre sportive, 9 bazine de inot, 187 de asezaminte culturale si alte 53 in diferite stadii de achizitie, 21 de obiective privind lucrari de interventie in prima urgenta, alte 6 in diverse stadii de achizitie, 10 alte tipuri de obiective, camine de batrani, centre sociale si alte patru in alte stadii de achizitie, doua unitati sanitare in mediul urban si alte doua in procedura de achizitie, o sala de cinematograf, un patinoar artificial, trei obiective privind infrastructura Justitiei, care sunt deja contractate si alte trei aflate in stadiul de achizitie, doua institutii de invatamant in procedura de achizitie si alte 28 de obiective in cadrul proiectului de sistem integrat de apa si canalizare”, a declarat, dupa finalizarea intalnirii saptamanale a Executivului, Dan Suciu, secretar de stat si purtator de cuvant al Guvernului.
Informatiile devin publice odata cu aparitia HG in Monitorul Oficial
Raspunzand unor intrebari pe marginea bugetului CNI, oficialul Executivului a explicat ca patinoarul artificial se va edifica in localitatea Targu Secuiesc, judetul Covasna, iar sala de cinematograf ce va fi modernizata este situata in Petrosani, judetul Hunedoara. Pentru cele 60 de sali de sport aflate in constructie Dan Suciu nu a prezentat date amanuntite, afirmand ca numai la opt dintre ele lucrarile sunt in diverse stadii de achizitie. Astfel, purtatorul de cuvant al Guvernului a motivat ca, despre acestea, nu detine asupra sa datele respective, dar a aratat totusi ca informatiile vor deveni publice, odata cu aparitia Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial. Nici pentru eventualitatea in care cladirea Cazinoului din Constanta (unde a existat o licitatie contestata, iar lucrarile s-au blocat) a fost deja cuprinsa in cele 187 de asezaminte culturale prinse in bugetul CNI, Dan Suciu nu a furnizat informatii suplimentare.
Inainte de a raspunde unei avalanse de intrebari si a face fata unor interpelari si interpretari cu privire la subiecte politico-sociale controversate de importanta majora, cum ar fi ordonanta (retrasa) de salarizare a personalului bugetar (prilej cu care a fost acuzat de „fractura logica” de catre cei prezenti la conferinta organizata dupa finalizarea sedintei), declaratia legata de posibila demisie a ministrului Muncii (care nu si-a asumat in fata partenerilor sociali de dialog prevederile ordonantei salarizarii, desi a contribuit la elaborarea acesteia), eventuala sesizare la Curtea Constitutionala a nou-adoptatei Legi a darii in plata (unde, in afara faptului ca a subliniat ca actul normativ „nu are un caracter social atat de pronuntat pe cat ar fi dorit Guvernul”, oficialul Executivului a aratat ca „nu avem o alta pozitie in acest moment legat de legea respectiva”), majorarea unor drepturi din categoria indemnizatiilor si alocatiilor (pentru care Guvernul „incearca sa gaseasca o varianta de raspuns acceptabila social la aceasta solicitare”), insolventa persoanelor fizice (subiect necomentat personal) etc., Dan Suciu a mai precizat: „Tot astazi s-a decis continuarea lucrarilor la nodul hidrotehnic Sanmihaiu Roman din judetul Timis. E un amplasament pe cursul Raului Bega, reprezentand o investitie de 42 de milioane de lei. Am vrut s-o punctez pentru ca suma este consistenta si s-a aprobat astazi o serie de caracteristici si indicatori tehnici ai acestui obiectiv de investitii, care a inceput in 2011, cu finantarea Bancii Mondiale”. Informatii suplimentare, la www.gov.ro
UPDATE: La data de 14 aprilie 2016, ministrul Muncii, Ana Costea şi-a depus demisia, acceptata de premier care a anuntat ca, in curand, va propune presedintelui o alta persoana pentru acest portofoliu.