Marti, 26 iunie a.c., in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a anuntat reactivarea unei scheme de ajutor de stat, cu un buget mediu anual de 145 milioane de euro, pentru stimularea marilor investitii.
„Pot anunta, cu acest prilej, ca Guvernul va reactiva o schema de ajutor de stat aprobata in anul 2014 pentru stimularea investitiilor. Reactivam astfel un program pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat, avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Joi (28 iunie 2008 - n.r.), schema respectiva este pe ordinea de zi a participantilor la sedinta Guvernului”, a subliniat ministrul de resort.
Principalele obiective ale programului guvernamental sunt, potrivit ministrului de Finante, atragerea unor investitii de mare anvergura, care sa fie realizate in regiunile mai putin dezvoltate. Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane de euro. Acesta va permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori. De exemplu, in anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila, insa, doar cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.
Cum se modifica schema de ajutor de stat?
Din lectura documentului prezentat de Eugen Teodorovici, rezulta modul in care schema de ajutor de stat se va modifica in sedinta Executivului din saptamana 25 iunie - 1 iulie 2018, prin diminuarea nivelului minim al investitiei obligatorii, de la 10 milioane de euro la trei milioane de euro. In plus, s-au mai eliminat din elementele birocratice, dovada lipsei datoriilor bugetare urmand sa se efectueze la alt moment din cadrul procedurii (respectiv, la depunerea cererii de plata a ajutorului de stat si nu ca pana in prezent, la depunerea cererii de acord pentru finantare), din schema reactivata de ajutor de stat fiind eliminat principiul de selectie pe baza unui punctaj.
Cel mai important este faptul ca bugetul alocat schemei, dar nefolosit pe parcursul unui an, va putea fi realocat. Astfel, potrivit modificarilor care urmeaza sa fie avizate in sedinta Guvernului, bugetul mediu anual al schemei va fi tot de 638 milioane de lei, dar permite o utilizare a resurselor care nu au fost folosite in anii anteriori. Pentru a descarca documentul prezentat de ministrul Finantelor Publice, click aici!