RO EN
Coșul este gol

FMI si-a redus estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2022 si 2023

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit din nou, in scadere, estimarile privind cresterea economiei mondiale, avertizand ca riscurile care rezulta din inflatia ridicata si razboiul din Ucraina incep sa se materializeze si, daca nu sunt tinute sub control, ar putea arunca economia mondiala in recesiune, informeaza Reuters.
Intr-un update la raportul "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala, Produsul Intern Brut mondial ar urma sa inregistreze un avans de 3,2% in 2022, fata de crestere de 3,6% prognozata in aprilie. FMI adauga ca este posibil ca PIB-ul mondial sa se fi contractat in al doilea trimestru, din cauza incetinirilor inregistrate in China si Rusia.
Fondul si-a revizuit si estimarile pentru 2023, cand economia mondiala este prognozata sa inregistreze un avans de 2,9%, fata de o crestere de 3,6% estimata in luna aprilie, motivul pentru aceasta revizuire fiind impactul unei politici monetare mai stricte.
"Perspectiva s-a inrautatit semnificativ dupa luna aprilie. Lumea ar putea fi in curand in pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani dupa ultima recesiune", a declarat economistul sef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
Fondul Monetar International a subliniat ca cele mai recente prognoze ale sale sunt "extrem de incerte", fiind supuse unor riscuri in scadere care provin din razboiul din Ucraina si explozia preturilor la energie si alimente. Conform unui scenariu alternativ "plauzibil", care include o oprire completa a livrarilor de gaze rusesti spre Europa si o noua reducere cu 30% a exporturilor de petrol ale Rusiei, FMI estimeaza ca ritmul de crestere a economiei mondiale ar urma sa incetineasca pana la 2,6% in 2022 si la 2% in 2023, iar Europa si SUA ar urma sa inregistreze o crestere apropiata de zero anul viitor.
Potrivit FMI, cresterea economica mondiala a coborat sub pragul de 2% doar de cinci ori dupa 1970, inclusiv recesiunea provocata de pandemia de COVID in 2020.
Cel mai recent raport al FMI nu include noi cifre cu privire la Romania. Institutia financiara mentioneaza faptul ca si-a revizuit estimarile cu privire la Europa emergenta si in dezvoltare, regiune unde este inclusa si Romania, care potrivit update-ului publicat marti ar urma sa inregistreze o contractie de 1,4% in acest an, cu 1,5 puncte procentuale mai mica decat preconiza in aprilie, urmand ca in 2023 sa inregistreze un avans de 0,9%, cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat estima anterior, ca urmare a unei cresteri peste asteptari a exporturilor rusesti in 2022 si a noilor sanctiuni ce vor fi impuse Rusiei in 2023.
In cazul Romaniei, Fondul Monetar International prognoza in luna aprilie ca economia romaneasca va incetini de la un avans de 5,9% in 2021, pana la 2,2% in 2022, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,4%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter