Romania isi poate acoperi necesarul de finantare pentru o perioada de cinci luni, insa pandemia de coronavirus afecteaza in mod semnificativ veniturile iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depasi 5% din PIB, a declarat luni ministrul Finantelor, Florin Citu, pentru Reuters, potrivit Agerpres.
Romania, care pana in prezent are 1.952 de cazuri de infectie cu coronavirus si 46 decese, a declarat starea de urgenta in data de 16 martie si Guvernul de la Bucuresti a aprobat un pachet de masuri in valoare de 3% din PIB. Masurile variaza de la garantarea liniilor de credit si subventionarea costurilor cu imprumuturile pentru IMM-uri pana la majorarea bugetului pentru sanatate si acordarea de ajutoare pentru somaj tehnic. Florin Citu a spus ca trimiterea in somaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costa patru miliarde de lei pe luna.
"Suntem pregatiti sa sustinem masura privind somajul tehnic pentru mai mult de o luna", a spus ministrul Finantelor, adaugand ca o revizuire a bugetului ar putea fi aprobata in cursul zilei de marti.
„Nu avem in vedere un credit de la FMI”
Intrebat daca Romania va cere un credit de la Fondul Monetar International in cursul acestui an, asa cum a facut pe perioada crizei financiare mondiale din urma cu un deceniu, Florin Citu a raspuns "nu am in vedere acest lucru la momentul actual".
"Obiectivele pe termen scurt sunt finantarea deficitului existent, plata pensiilor si salariilor si a cheltuielilor medicale, desigur, si exista finantare pentru ele. Rezerva de finantare acopera putin peste cinci luni", a spus ministrul Finantelor. Acesta a mai mentionat ca ministerul pe care il conduce inregistreaza deja o diminuare a veniturilor la buget si, desi nu a precizat care va fi noua tinta de deficit, a spus ca va depasi 5% din PIB.
Analistii avertizeaza ca spatiul fiscal al Romaniei necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece Romania se confrunta cu o adancire a deficitului de cont curent, iar masurile fiscale generoase aprobate inaintea alegerilor locale si parlamentare din acest an au pus presiuni asupra perspectivelor de rating.
Florin Citu a mai declarat pentru Reuters ca se asteapta la o revenire economica in forma de "V" in a doua jumatate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis sa inghete productia in loc sa faca concedieri.