RO EN
Coșul este gol

Colliers: Angajatorii mari sunt predispusi sa-si reduca spatiul de birouri ocupat

Aproape trei sferturi dintre proprietarii si chiriasii din piata de birouri considera ca epidemia de Covid-19 le va afecta in continuare operatiunile, iar evolutia generala a afacerilor va deveni satisfacatoare fie in a doua jumatate a anului 2021, fie in 2022, conform unui sondaj realizat de Colliers International in randul a peste 100 de chiriasi si proprietari de pe piata de birouri din Romania. In timp ce majoritatea chiriasilor se asteapta ca peste 50% dintre angajatii lor sa se intoarca la birou pana la jumatatea anului viitor, proprietarii estimeaza un impact pe termen mediu, majoritatea asteptandu-se la o cerere cu cel putin 10% mai mica decat in ultimii ani.
Aproximativ 42% dintre chiriasi se confrunta cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra afacerii lor din cauza Covid-19, potrivit sondajului Colliers International efectuat in randul chiriasilor. In acest context, jumatate dintre respondenti aveau mai putin de 10% din angajati la birou in septembrie, o alta treime avand intre 10% si 50% din echipa la birou. Ponderea marilor companii (cu peste 500 de angajati) cu mai putin de 10% din forta de munca in birou este mai mare decat ponderea companiilor mai mici cu aceleasi niveluri de prezenta la locul de munca - 63% fata de aproape 43%, ceea ce influenteaza impactul asupra ocuparii si impresia ca oamenii nu s-au intors la birou.
O mare parte a respondentilor continua angajarile si doar o mica parte din companii disponibilizeaza in prezent oameni sau intentioneaza sa faca acest lucru. In plus, destul de multe si-au amanat planurile de crestere cu pana la un an si isi vor pastra decizia daca activitatea nu se imbunatateste din cauza impactului economic al COVID-19.
„In viitor, majoritatea companiilor fie isi pastreaza neschimbata suprafata de birouri ocupata, fie cauta o scadere moderata, intre 10 si 30%, ambele variante avand ponderi destul de egale. Totusi, observam ca angajatorii mari sunt mai predispusi sa-si reduca spatiul de birouri ocupat in viitor fata de companiile mai mici, ceea ce inseamna mai multe spatii disponibile pentru subinchiriere. Exista inca multe incertitudini, asa ca viitorul mod de lucru ramane inca sa fie stabilit, majoritatea companiilor planificand probabil sa adopte un sistem hibrid care sa acopere atat munca la distanta, cat si munca la birou”, spune Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory at Colliers International.
In ceea ce priveste nivelul chiriilor, 3 din 4 chiriasi se asteapta la o scadere a chiriilor pana la sfarsitul anului viitor, ceea ce nu e improbabil, avand in vedere presiunea pe business pe care o au companiile, in general, precum si pozitia de forta in relatiile cu proprietarii. Totusi, nivelul chiriilor din Romania este mic in raport cu standardele regionale, astfel incat consultantii Colliers International nu se asteapta la schimbari semnificative, ci se asteapta mai degraba la conditii de leasing imbunatatite in ceea ce priveste termenii contractuali sau stimulentele.
67% dintre proprietari se asteapta la o stagnare a chiriilor
Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri (67%) mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, si doar 24% se asteapta la o corectie la nivelului chiriei, conform sondajului Colliers International desfasurat in randul proprietarilor de birouri care au portofolii de spatii atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale. In ceea ce priveste rata de neocupare in urmatoarele 12 luni, 64% dintre respondenti se asteapta sa creasca intr-o oarecare masura, alaturi de dorinta de a oferi stimulente sporite (79% dintre respondenti) ceea ce evidentiaza o schimbare catre o piata a chiriasilor.
In ceea ce priveste reinnoirea contractelor de inchiriere, ponderea semnificativa a respondentilor nu confirma nicio modificare fata de anii precedenti. Cu toate acestea, 30% dintre proprietari au observat o scadere a suprafetelor inchiriate, in timp ce 24% dintre respondenti au pierdut teren din cauza chiriei si a duratei reducerilor contractelor de inchiriere.
Pandemia de coronavirus nu a schimbat semnificativ planurile de dezvoltare ale proprietarilor de cladiri de birouri si lucrurile par sa ramana oarecum sub control, de vreme ce majoritatea respondentilor declara ca proiectele lor progreseaza normal, si doar o mica parte (9%) a trebuit sa-si intarzie involuntar planurile cu pana la un an.
„Comparativ cu perioada 2018-2019, cererea este semnificativ mai mica pentru majoritatea proprietarilor care au participat la acest sondaj, ceea ce ofera argumente pentru ca termenii de leasing sa devina mai favorabili pentru chiriasi. De asemenea, proprietarii de birouri iau masuri menite sa atenueze un eventual impact negativ si vor incerca sa ramana in legatura cu chiriasii lor si sa tina cont de nevoile acestora. Mai mult, in timp ce rata de neocupare va creste probabil, pe fondul epidemiei de coronavirus, suntem increzatori ca spatiile ramase libere pot fi absorbite in timp, deoarece stocul total de birouri din Bucuresti si, in general, din Romania, este mic pentru o economie in crestere bazata pe servicii. Totusi, balanta va inclina cu siguranta catre chiriasi in urmatorii ani”, incheie Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory at Colliers International.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter