RO EN
Coșul este gol

CHINA: Cresc riscurile de neplata in constructii, in conditiile revenirii economice

Economia chineza a crescut cu 2,3% in 2020, fiind singura economie majora care a inregistrat o crestere in aceasta perioada, iar Coface se asteapta ca PIB-ul sa accelereze la 7,5% in 2021. Acesta ar fi cel mai rapid ritm de crestere din 2013 si peste minimul de 6% stabilit de autoritati.
In perioadele normale, cresterea economica mai ridicata s-ar fi tradus in mai putine incidente de intarziere a platilor, dar revenirea a fost inegala intre sectoare. Astfel, sondajul de plati corporative din China din 2021 realizat de Coface arata ca termenele de plata au scazut in medie cu 11 zile in 2020, la 75 de zile, in timp ce distributia termenilor de credit a inclinat spre o perioada mai scurta decat mai lunga.
In cele din urma, firmele au beneficiat, de asemenea, de masuri de sprijin fiscal si monetar mai mari anul trecut, care se asteapta sa se reduca in acest an. Coface se asteapta la o crestere a riscului de neplata a obligatiunilor si a insolventelor in 2021, in special in randul sectoarelor care au acumulat riscuri mai mari de flux de numerar in 2020 pe fondul unei incetiniri a volumului de credit.
Bernard Aw, economist pentru Asia Pacific in cadrul Coface, a declarat:
„Cel mai recent sondaj al platilor din China a aratat ca firmele chineze au facut demersurile necesare pentru a consolida gestionarea creditelor in 2020 din cauza pandemiei Covid-19. Termenele de plata au fost scurtate in multe sectoare si au fost implementate mai multe instrumente de gestionare a creditelor, inclusiv asigurari de credit si rapoarte de credit, precum si servicii de colectare a datoriilor si factoring. Ca urmare, mai putine companii au inregistrat intarzieri la plata in 2020 comparativ cu anul precedent.
„In timp ce evolutia pandemiei ramane relativ incerta si o redresare economica sustinuta este departe de a fi garantata, firmele chineze sunt optimiste in ceea ce priveste perspectivele economice ale Chinei, 73% dintre respondenti preconizand o crestere a afacerilor, comparativ cu doar 44% in 2020. Acest lucru este dublat si de anticiparea unor performante mai bune in vanzari si la nivel de lichiditati in acest an.
„Cu toate acestea, sondajul a aratat ca riscurile de credit se acumuleaza in sectoare specifice, ceea ce justifica o monitorizare atenta in lunile urmatoare. Proportia firmelor din sectoarele constructiilor si energiei care au raportat intarzieri de plata ultra-lungi (ULPD-uri, peste 180 de zile) care se ridica la peste 10% din cifra de afaceri anuala s-a dublat in 2020 la peste 60%, relevand riscuri crescute ale fluxului de numerar. Aceasta evolutie s-a suprapus cu cresterea implicita a riscului de neplata a obligatiunilor in China continentala, in special in sectorul constructiilor si imobiliarelor.
„Privind in viitor, Coface se asteapta ca neplata obligatiunilor corporative si insolventele din China sa creasca in 2021, in special in sectoarele care au acumulat riscuri mai mari de fluxuri de trezorerie in 2020 din cauza pandemiei.”
Intarzieri de plata: majoritatea sectoarelor au inregistrat intarzieri mai mici, cu exceptia constructiilor
Mai putine companii au inregistrat intarzieri la plata in 2020,57% dintre respondenti raportand plati restante, in scadere fata de 66% in 2019.Scaderea intarzierilor la plata este rezultatul unui raspuns puternic al politicii guvernamentale pentru a atenua impactul pandemiei asupra activitatii comerciale, care a inclus scutirea de impozite, garantii de imprumut si scutiri de dobanda la imprumut.Potrivit sondajului Coface, firmele din 11 din 13 sectoare au raportat o scadere a intarzierilor de plata, in ciuda contextului dificil. Printre acestea, lemnul, produsele farmaceutice, transporturile si TIC au raportat cele mai mari scaderi.Nu s-au inregistrat modificari in comertul cu amanuntul, in timp ce constructiile au inregistrat o crestere a platilor restante.
Dificultatile financiare ale clientilor au fost principalul motiv pentru intarzierea platilor. Lipsa resurselor de finantare a fost al doilea motiv - dupa o concurenta acerba - sugerand ca buzunarele economiei ar putea sa nu aiba acces la sprijinul guvernului.
Revenirea economica genereaza optimism, dar preturile mai mari raman o preocupare cheie
In conditiile in care China este singura economie majora care a inregistrat o crestere a PIB-ului in 2020 si datele economice recente indica o expansiune constanta in primul trimestru al anului 2021, firmele sunt, in general, optimiste cu privire la conditiile economice, potrivit sondajului. Peste 70% dintre respondenti se asteapta la o accelerare a cresterii in 2021, fata de 44% in 2020.Acest optimism a fost insotit de o pondere mai mare a firmelor care anticipeaza vanzari si lichiditati mai mari in urmatoarele 12 luni. In consecinta, majoritatea (62%) dintre respondenti se asteapta ca afacerea lor sa revina la nivelurile pre-COVID-19 in mai putin de un an,in timp ce aproape un sfert estimeaza aceasta perioada intre unu si doi ani.Preturile mai mari au fost cel mai frecvent impact mentionat de respondenti, iar aproape doua treimi au afirmat ca pandemia a dus la o crestere a preturilor marfurilor, deoarece masurile de sanatate publica ale guvernelor au perturbat lanturile de aprovizionare globale.
In pofida pandemiei, 47% dintre respondenti au recunoscut ca nu au folosit niciun instrument de management al riscului de credit pentru a tempera riscurile fluxurilor de numerar in 2020, comparativ 40% in 2019. In acelasi timp, o proportie mai mare a utilizat mai multe instrumente de gestionare a creditelor. Procentul firmelor care au apelat la asigurari de credit a crescut de la 17% in 2019 la 27% in 2020, in timp ce 31% dintre companiile au solicitat rapoarte de credit in 2020, in crestere semnificativa de la 19%. Atat factoringul, cat si colectarea de creante au crescut comparativ cu 2019, ajungand la 10%, respectiv 13%.
Mai multe insolvente in 2021
La o prima vedere, rezultatele sondajului nu par sa indice legatura dintre riscurile fluxului de numerar si neplata obligatiunilor corporative, dar o defalcare sectoriala arata o consolidare a legaturii. Tendinta de neplata a obligatiunilor corporative din China a crescut de la primul caz din 2014, de la mai putin de 1 miliard de dolari in 2015 la un record de 27 de miliarde de dolari in 2020, potrivit datelor Bloomberg.In primele patru luni ale anului 2021, neplata obligatiunilor a crescut cu peste 70%, pana la 18 miliarde USD, in principal in domeniul imobiliar, aviatie si electronica. Sondajul arata ca multe dintre aceste sectoare au avut, de asemenea, riscuri de lichiditate, 67% dintre respondentii din sectorul constructii raportand peste 10% din cifra de afaceri anuala legata de ULPD (intarzieri de plata ultra lungi), alaturi de 29% in TIC si 19% in transporturi.
Privind in perspectiva, Coface se asteapta ca riscul de neplata al obligatiunilor corporative si insolventele sa creasca in 2021, in special in sectoarele care au acumulat riscuri mai mari de flux de numerar in 2020. Acestea sunt sectoarele cu cea mai mare proportie de ULPD-uri, care reprezinta peste 10% din cifra de afaceri anuala, respectiv constructii (67%), energie (62%), comert cu amanuntul (30%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter