RO EN
Coșul este gol

BT: Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca din anul 2021

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in prima luna a anului curent. Statisticile indica continuarea pozitionarii dinamicii anuale a comenzilor noi din industria prelucratoare in teritoriu pozitiv pentru a cincea luna consecutiv in ianuarie. De asemenea, dinamica anuala a comenzilor noi s-a situat peste ritmul potential in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei si startul unui nou ciclu economic.
Astfel, conform datelor INS ritmul anual al comenzilor noi in industria prelucratoare a decelerat de la 7.7% in decembrie la 2.5% in ianuarie, cea mai slaba evolutie din luna august, in contextul persistentei pandemiei si restrictiilor in tarile din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei). Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 38.3% an/an in ianuarie, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice. De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare au urcat cu 8.3% an/an in ianuarie.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de capital au scazut pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, cu 0.5% an/an. Totodata, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat pentru a 12-a luna consecutiv in ianuarie, cu 9.4% an/an. Estimarile econometrice elaborate (si evidentiate in al treilea grafic din partea dreapta) indica pozitionarea dinamicii anuale a comenzilor noi in industria prelucratoare peste componenta structurala in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni.
n scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) prognozam accelerarea dinamicii anuale a investitiilor productive in economie de la 5.6% in 2020 la 6.4% in 2021, respectiv 6.9% in 2022, urmata de decelerare la 5.8% in 2023. Aceasta perspectiva este sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, semnalele de implementare a programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei si potentialul de dezvoltare din economia interna (indeosebi la nivelul infrastructurii critice).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter