RO EN
Coșul este gol

BM: Estimarile confirma perspectiva de crestere economica a Romaniei pana in 2030

Estimarile Bancii Mondiale confirma pentru Romania perspectiva unei cresteri economice constante pana in 2030, a declarat, marti, prim-ministrul Nicolae Ciuca, intr-o interventie online la evenimentul aniversar dedicat implinirii a 25 de ani de activitate in Romania a Consiliului Investitorilor Straini.
"Suntem tara cu cea mai mare crestere economica la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 pana in 2022. Aceasta crestere se simte si la nivelul PIB per capita, care s-a ridicat de la 1.669 la 14.825 de dolari. Am recuperat in ritm alert decalajele economice, iar Romania se situa, deja, in 2021, la 74% din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat, in evaluarea PIB-ului per capita, exprimat in paritatea puterii de cumparare standard. Ne mentinem aceasta dinamica si estimarile Bancii Mondiale confirma perspectiva unei cresteri economice constante pana in anul 2030", a afirmat Ciuca.
El a reamintit ca Romania are la dispozitie, in aceasta perioada, peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene.
"Avem bani pentru a sustine acest ritm de dezvoltare si modernizare", a completat prim-ministrul.
Potrivit premierului, pandemia de COVID-19 si razboiul din Ucraina reprezinta factori care inca afecteaza puternic economia globala. Ciuca a evidentiat importanta continuarii unei colaborari deschise intre Guvern si mediul de afaceri in scopul gasirii celor mai bune solutii la crizele multiple.
"De asemenea, in acest context, e important sa fim solidari, sa demonstram ca ne pasa si de cei care nu pot trece singuri prin situatii dificile. Doar impreuna prin colaborare si intelegere putem depasi aceste vremuri complicate si putem aduce bunastare si pentru romani, dar si pentru companii", a subliniat Nicolae Ciuca.
El a completat ca masurile luate de Guvern, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii mediului de afaceri, au dus la o crestere record a investitiilor straine in tara noastra in anul trecut.
"Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investitii straine directe a fost de 9,4 miliarde de euro in primele 10 luni si va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru intreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde de euro peste valorile inregistrate in anul 2008, considerat ca fiind cel mai bun reper in acest sens. Sunt cifre record, care confirma increderea investitorilor in masurile luate de Guvern. In plus, numarul firmelor cu capital strain nou-infiintate in Romania a crescut in primele 10 luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similara a anului 2021, ajungand la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Acesti indicatori ne arata ca marii investitori vad clar perspectivele de crestere pe termen lung ale economiei romanesti si includ Romania in strategiile lor de investitii", a aratat Ciuca.
Premierul a mentionat ca in bugetul pentru acest an cheltuielile pentru investitii vor ajunge la 112 miliarde de lei si vor reprezenta aproximativ 7,22% in PIB, nivel istoric pentru tara noastra.
"Toate aceste masuri au creat stabilitate economica si au dus la cresterea increderii investitorilor in Romania. Va marturisesc ca este imbucurator faptul ca tara noastra a ramas o destinatie preferata pentru investitorii in Europa de Est, dupa doi ani de pandemie si in contextul razboiului din Ucraina. Romania s-a clasat pe locul al 16-lea din 32 de tari in clasamentul tarilor cele mai atractive pentru investitii in 2022, depasind tari precum Ungaria si Cehia, si se afla aproape de Polonia. Sunt date care ne bucura si ne incurajeaza sa continuam masurile pro investiti, pro business", a transmis Ciuca.
El a amintit si obiectivul Romaniei de aderare la Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Aderarea la OCDE si implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reusi sa le ducem la capat si cu ajutorul dumneavoastra. Pentru modernizarea Romaniei avem nevoie de fiecare euro din fondurile europene pe care le avem la dispozitie, avem nevoie de determinare si, desigur, de expertiza dumneavoastra, pentru care va multumesc ca o impartasiti cu noi ori de cate ori este nevoie. Cred in continuare in puterea dialogului, in parteneriatul nostru si in solutiile gasite impreuna, pentru ca doar impreuna putem construi un viitor sustenabil pentru economia Romaniei oferind speranta tinerei generatii privind perspectivele de dezvoltare in aceasta tara", a subliniat prim-ministrul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter