RO EN
Coșul este gol

ANRMAP: Noi clarificari aduse licitatiilor publice

Prin proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) urmareste sa clarifice anumite aspecte procedurale, cum ar fi, de exemplu, situatia in care doi sau mai multi ofertanti nu pot fi departajati dupa doua incercari, pe baza criteriului celui mai scazut pret al ofertei. In propunerea initiala, elaborata la finele lunii august a.c., reprezentatii Executivului stabileau ca firmele care se inscriu cu acelasi pret cel mai scazut la o licitatie publica si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi intrebate de catre institutia de stat care atribuie contractul daca accepta sa imparta acest contract, inainte ca procedura sa fie anulata, in cazul in care impartirea este posibila. Autoritatile au decis insa sa revina asupra acestei propuneri si au elaborat actualmente un nou proiect, care stabileste ca, daca firmele care au prezentat acelasi pret cel mai scazut nu pot fi departajate nici dupa ce depun o noua oferta, licitatia va fi obligatoriu anulata, cu argumentul ca incheierea contractului este imposibila, fara ca firmele in cauza sa mai fie intrebate daca accepta sa imparta contractul. "Autoritatea contractanta solicita ofertantilor care, in cadrul ofertelor declarate admisibile, au ofertat cel mai scazut pret egal, o noua propunere financiara, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut. Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia anularii procedurii de achizitie publica, fiind imposibila incheierea contractului", prevede noul proiect. Initiatorul propunerii legislative, Bogdan-Paul Dobrin, presedintele ANRMAP, a explicat ca s-a renuntat la varianta impartirii contractului dupa ce s-a constatat, in urma discutiilor cu ministerele implicate, ca operatiunea nu este posibila in Romania din punct de vedere juridic. "Exista initial intentia de a introduce posibilitatea impartirii contractului, dar concluzia rezultata in urma discutiilor a fost ca, juridic, nu este posibil in Romania, desi alte state au aceasta posibilitate prevazuta in legislatie", a declarat oficialul ANRMAP.
***
O alta noutate legislativa, cuprinsa in proiect, prevede ca, pe parcursul derularii unui contract, retragerea unui contractant din cadrul unei asocieri cu preluarea obligatiilor acestuia de catre ceilalti membri ai asocierii si/sau eventualii subcontractanti va fi permisa numai cu acceptul autoritatii contractante si cu conditia ca operatiunea sa nu duca la modificarea substantiala a contractului, respectiv anularea sau diminuarea angajamentelor asumate de asociere prin oferta depusa. Invocarea acestei operatiuni va fi posibila, conform proiectului, "numai in situatii de exceptie ce o impun", pentru a nu se ajunge la rezilierea contractului - si nu trebuie sa fie efectuata in scopul de a eluda aplicarea legii. Pentru a descarca noul proiect integral propus de ANRMAP, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter