Comisia Europeana a acordat Romaniei o amanare pana la finele anului pentru conformarea la legislatia din sectorul gazelor, dupa ce autoritatile romane au propus un nou calendar de liberalizare a pietei, care se va finaliza la 1 aprilie 2021. Afirmatia ii apartine lui Claudiu Dumbraveanu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), care a participat, vineri, la conferinta "Evolutia pretului gazelor naturale prin restructurarea sectorului", organizata de publicatia Financial Intelligence. In cadrul unei proceduri de infringement in sectorul gazelor, Romania avea termen pana la 26 septembrie 2019 pentru a se conforma legislatiei europene, in caz contrar urmand sa fie trimisa la Curtea Europeana de Justitie.
"Am cerut o amanare cu trei luni a termenului din avizul motivant, care era 26 septembrie. In urma documentelor trimise de partea romana, care au inclus solicitarea de amanare, justificarea solicitarii si actele legislative propuse, Comisia Europeana a acceptat o amanare cu trei luni a termenului de conformare, respectiv 26 decembrie", a aratat reprezentantul ANRE.
Autoritatile romane vor trebui, pana atunci, sa emita cadrul legislativ si pasii prevazuti in actele normative propuse, astfel incat Comisia Europeana sa fie sigura ca Romania va transpune angajamentele asumate.
ANRE a propus, in scrisoarea trimisa Comisiei Europene, trei etape de conformare.
"O etapa este pana la 31 martie 2020, in care va ramane situatia din prezent, intrucat cantitatile de gaze alocate la pret de 68 de lei deja au fost contractate, iar contractele deja s-au executat. In perioada 1 aprilie 2020 - 31 martie 2021, va exista o perioada de tranzitie, in care 50% din necesarul casnicilor si al termocentralelor va fi asigurat in regim reglementat, iar 50% vor fi achizitionate de catre acestia de pe piata concurentiala. Tot in aceasta perioada va fi elaborat si un program de gas release, de catre ANRE, care sa inlocuiasca actualele prevederi privind obligatiile de tranzactionare pe piete angro de gaze naturale. Tot in aceasta etapa va fi definit si cadrul pentru protectia consumatorilor vulnerabili", a precizat Claudiu Dumbraveanu.
De la 1 aprilie 2021, piata va fi liberalizata complet, atat pe segmentul angro, cat si pe cel cu amanuntul.
Piata de gaze naturale a mai fost liberalizata complet o data, la 1 aprilie 2017, insa OUG nr. 114/2018 a reintrodus segmentul reglementat, plafonand la 68 de lei pe MWh cantitatile din productia interna destinate consumului casnic si termocentralelor. Acest lucru a dus la declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, intrucat prevederile OUG nr. 114 au incalcat legislatia europeana din sector. Totodata, contributia de 2% din cifra de afaceri a operatorilor licentiati, care merge in bugetul ANRE, conform OUG 114/2018, va fi abrogata atat pentru companiile din sectorul gazelor, cat si pentru cele din energie electrica, a adaugat Claudiu Dumbraveanu.