Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) eficientizeaza procesul de evaluare ex-ante a documentatiilor de atribuire publicate in cadrul SEAP, printr-o reducere graduala a numarului de documentatii de atribuire care sa permita:
- orientarea spre o verificare a aspectelor de fond, adica eliminarea cerintelor restrictive care sunt generate de subiectivismul aparut pe parcursul derularii procedurii de atribuire, ca urmare a formularilor ambigue din fisa de date a achizitiei;
- intelegerea contextului in care se desfasoara achizitia, respectiv obiectul contractului de achizitie publica in cauza, deci implicit imbunatatirea calitatii procesului de evaluare ex-ante.
Astfel, potrivit legii, ANAP asigura:
- verificarea sistematica a tuturor documentatiilor de atribuire aferente contractelor de achizitie publica/ acordurilor cadru, finantate de la bugetul de stat/ surse proprii, a caror valoare estimata este egala sau mai mare decat urmatoarele praguri:
o 225.000 de lei pentru contractele de furnizare si servicii;
o 2,25 milioane de lei pentru contractele de lucrari.
- evaluarea ex-ante a tuturor documentatiilor de atribuire aferente contractelor sectoriale/ acordurilor-cadru, finantate de la bugetul de stat/ surse proprii, a caror valoare estimata este egala sau mai mare decat urmatoarele praguri:
o 750.000 de lei pentru contractele de furnizare si servicii;
o 5 milioane de lei pentru contractele de lucrari.
- procesul de evaluare ex-ante a aproximativ 10% din documentatiile de atribuire aferente contractelor de achizitie publica/ sectoriale/ acordurilor-cadru finantate de la bugetul de stat/ surse proprii, a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile invocate anterior, pe baza unei metodologii de selectie, asigurata de catre SEAP;
- procesul de evaluare ex-ante a tuturor documentatiilor de atribuire aferente contractelor de achizitie publica/ sectoriale/ acordurilor-cadru finantate din fonduri europene, indiferent de valoarea estimata.
"Tinand cont de faptul ca aplicarea metodologiei de selectie stabilita prin Ordinul nr. 264/2016 are ca efect si publicarea automata a unor documentatii de atribuire/ anunturi, inclusiv a celor de tip erata, fara evaluarea acestora de catre ANAP, atragem atentia asupra faptului ca autoritatile contractante sunt pe deplin responsabile de alegerea corecta a procedurii de atribuire si de elaborarea documentatiilor de atribuire cu respectarea prevederilor legislatiei achizitiilor publice", se arata intr-un comunicat ANAP.
Potrivit institutiei, toate autoritatile contractante vor respecta prevederile noii legislatii, eliminand din documentele achizitiei cerintele de calificare stabilite prin raportare la OUG nr. 34/2006 si HG nr. 925/2006, sau informatiile care nu mai au corespondent in prevederile Legii nr. 98/2016, Legii nr. 99/2016 si ale Legii nr.101/2016.
Procesul de evaluare ex-ante a documentatiilor de atribuire transmise prin intermediul SEAP se realizeaza in conformitate cu prevederile HG nr. 394/2016, HG nr. 395/2016 si ale Ordinului nr. 264/2016, publicat in Monitorul Oficial nr. 432 din 9 iunie 2016.
In sprijinul tuturor factorilor implicati in derularea de achizitii publice, ANAP a elaborat un material ce cuprinde, pe scurt, noutatile legislative din domeniu. Pentru consultarea acestuia, click aici!