Reprezentantii Camerei de Comert Romano-Americane (AmCham) solicita parlamentarilor neingradirea participarii reprezentantilor mediului de afaceri si ai societatii civile in cadrul sedintelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei, pentru ca procesul legislativ sa functioneze transparent si public, chiar si in contextul situatiei de urgenta. Reprezentantii mediului de afaceri mai propun legislativului sa inregistreze sedintele si sa le puna la dispozitia publicului larg, pe paginile web ale institutiei.
Solicitarea a fost facuta prin intermediul unei scrisori deschise adresate presedintilor celor doua camere parlamentare si ai principalelor partide politice, pe care o redam integral in continuare.
“Reprezentanti ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Romania doresc sa va supuna atentiei un subiect deosebit de important pentru buna functionare a institutiilor publice din tara noastra si a transparentei procesului legislativ deschis si accesibil cetatenilor.
Liberul acces la informatiile de interes public si dialogul neintrerupt intre decidenti si cetateni, fie ca acestia sunt parte din societatea civila sau a mediului de afaceri, reprezinta elemente de baza ale democratiei, in special in situatii dificile, atipice, marcate atat de confuzie in randul populatiei, cat si de dezinformare. Cu atat mai mult, in aceste situatii dificile trebuie sa nu ne abatem de la valorile fundamentale ale democratiei si trebuie sa identificam solutii pentru a ne asigura ca aceste valori nu sunt afectate.
Intr-o societate democratica si (in special) in cel mai important for legislativ al tarii, Parlamentul Romaniei, dialogul este indispensabil. Dorim sa atragem atentia ca in clipa de fata acesta sufera grav, nu doar din cauza restrictiilor impuse de criza COVID-19, dar si din cauza unor decizii interne, care credem ca ar trebui reconsiderate.
Consideram ca dialogul deschis intre stat si societate in ansamblul ei poate veni in sprijinul cetatenilor, angajatilor sau angajatorilor contribuind astfel la sustinerea si, mai ales, relansarea economiei nationale, precum si la consolidarea increderii intr-un moment in care Romania are nevoie de aceasta pentru a depasi momentul de criza.
Prin aceasta scrisoare va solicitam cu fermitate neingradirea participarii reprezentantilor mediului de afaceri si ai societatii civile in cadrul sedintelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei pentru a ne putea sustine punctele de vedere, astfel incat circuitul legislativ sa functioneze in continuare in baza transparentei si public, iar politicile si masurile adoptate de catre decidentii politici sa fie in acord cu nevoile reale ale societatii, pe baza opiniilor exprimate de toate partile interese. Totodata, sedintele pot fi inregistrate si puse la dispozitie publicului larg pe paginile web ale institutiei.
Subliniem, totodata, ca a tine cont de nevoile reale ale societatii civile din Romania, in sensul ei larg, dar si de contributia acesteia la informarea factorilor de decizie cu privire la dificultatile pe care le intampina in aceasta perioada este de o importanta vitala. Organizatiile non-guvernamentale au o intelegere de la firul ierbii a situatiilor sociale si economice, asigurand sprijin direct si asistenta, dincolo de mecanismele de monitorizare privind respectarea unor valori fundamentale (ex. drepturile omului).
Credem ca doar mentinand si consolidand parteneriatul solid dintre stat,sindicate, mediul de afaceri si societatea civila, bazat pe dialog, pot fi propuse si adoptate politici eficiente, al caror raspuns sa aiba corespondent in realitatile traversate de cetateni si mediul de afaceri. Avand in vedere situatia actuala, acest parteneriat poate fi mentinut in continuare prin folosirea mijloacelor electronice de comunicare, fara a afecta transparenta si calitatea dezbaterilor si a procesului decizional. Cu speranta ca ramaneti un partener deschis catre dialog, avem incredere ca veti raspunde pozitiv solicitarii noastre pe care v-o adresam pe aceasta cale.”