RO EN
The cart is empty

CERAMICA: Competitia se va duce pe teren, in identificarea de proiecte

Ceramica SA Iasi, liderul sectorului de caramida din regiunea Moldovei, cu afaceri anuale de 64 milioane de lei, si-a mentinut cota de piata detinuta anul trecut, in pofida unei scaderi cantitative de 10% a vanzarilor fata de nivelul din 2011. Pentru 2013, conducerea companiei adopta aceeasi atitudine rezervata in ceea ce priveste rezultatele financiare, dezvoltarea ulterioara a afacerilor fiind dependenta, in mare masura, de evolutia pietei locale de zidarie. La nivel local, Ceramica detine o unitate de productie in Iasi, cu o capacitate anuala 400.000 mc. Societatea a fost infiintata in 1994, din iunie 2007 fondul de investitii Advent preluand 66% din actiunile firmei, in urma unei investitii de 22,3 milioane de euro. Advent si-a majorat, ulterior, participatia la 84,9% din capitalul Ceramica SA.
 
Potrivit datelor companiei, rezultatele anului 2012 au fost influentate, in cea mai mare parte, de involutia pietei materialelor de zidarie, ce a suferit o contractie de 10% fata de nivelul din 2011, insa si de acutizarea competitiei in zona de vest a tarii. Urmand trendul descendent al pietei, societatea si-a mentinut, totusi, cota de piata, in pofida unei diminuari cantitative de 10% a vanzarilor. "Datorita promovarii unei game extinse de produse si concentrarii pe lansarea de materiale noi, cu valoare adaugata mare (cum ar fi cosul de ventilatie, blocurile ceramice de fatada si caramida plina cu model), cifra de afaceri a scazut cu numai 7% fata de 2011. Este inca prematur sa elaboram prognoze privind cuantumul vanzarilor, deoarece totul va depinde de ceea ce se va intampla pe piata. Bineinteles ca ne dorim o crestere a livrarilor si credem ca putem progresa, in pofida conditiilor dificile din domeniu, prin perseverenta, adaptarea in mod permanent la cerintele consumatorilor si oferirea de produse si servicii de calitate", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al companiei. Potrivit opiniei managerului, piata locala de caramida a avut un comportament neasteptat in 2012, dupa ce in primul semestru reprezentanti din intreaga industrie a materialelor de constructii estimau ca anul trecut ar fi urmat o sa reprezinte perioada de stagnare. "Vanzarile erau peste nivelul celor din 2011, eram optimisti si ne asteptam ca a doua jumatate a anului sa ne aduca rezultate si mai bune, insa, din pacate, incepand din trimestrul al treilea, am observat primele semne de scadere, iar la data de 1 octombrie 2012 pierdusem deja ceea ce castigasem in prima parte a anului. Ultimele trei luni au fost «lovitura de gratie» pentru aceasta piata, livrarile scazand foarte mult", a mai spus Iulian Mangalagiu.
 
Piata materialelor de zidarie se situeaza la nivelul din 2006
Sectorul materialelor pentru zidarie depinde, in cea mai mare parte, de proiectele rezidentiale din mediul rural si, din cauza mediului politic instabil, multe achizitii de produse au fost amanate. In anul 2012, piata de caramida a atins nivelul celei din 2006, an in care sectorul constructiilor si cel al materialelor specifice erau in plina dezvoltare. Prin comparatie cu anul trecut, in 2013 sezonul constructiilor a inceput tarziu, in unele zone chiar si in luna aprilie fiind inregistrate temperaturi sub zero grade Celsius, primele semne de reviriment al pietei devenind vizibile abia in luna mai. In zona de sud a Romaniei, unde iarna a fost mai scurta, lucrarile au fost reluate chiar de la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie. Datele corespunzatoare primului trimestru al anului in curs indica o continuare a contractiei pe piata constructiilor (-5% fata de intervalul similar din 2012), scadere estimata de Iulian Mangalagiu si pentru piata materialelor de zidarie. "Este destul de dificil sa previzionam evolutia pietei in acest an, din cauza unei economii care nu arata, inca, niciun semn de redresare si sectorul bancar pare destul de «speriat» ca sa reia procesele de creditare. Exista, insa, zone ale tarii in care se observa o crestere a activitatii, prin reaparitia pe piata a dezvoltatorilor de locuinte. Acestia nu se mai concentreaza pe constructia de unitati de lux, cu suprafete mari, ci sunt orientati cu precadere catre segmentul mediu, cu preturi situate sub 60.000 de euro pe apartament", a mai spus managerul Ceramica SA. Potrivit oficialului, o tendinta negativa va fi remarcata si in anumite regiuni din Romania care depindeau foarte mult de fondurile aduse de populatia ce lucra in afara granitelor tarii. Conform rapoartelor, remitentele celor plecati la lucru in strainatate s-au redus foarte mult, ceea ce duce la o scadere a numarului proiectelor de constructii in zonele in care acestia reprezentau majoritatea investitorilor. "S-ar putea ca anul 2013 sa aduca incetarea declinului si o stabilizare in domeniu, dar acest lucru depinde atat de evolutia economica a tarii, cat si de cea politica, iar premise favorabile exista in acest sens", a mai spus Iulian Mangalagiu.
Un reportaj integral referitor la activitatea Ceramica SA poate fi lecturat in editia din luna Iunie 2013 a revistei Agenda Constructiilor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter