RO EN
The cart is empty

What Are You Looking For?

Popular Tags

Sectorul 4 dispune, inca, de multe terenuri libere cu potential urbanistic


Daniel Caramida (52 de ani) 
Functia/firma: Arhitect sef al sectorului 4;
Studii: Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti, promotia 1981;
Experienta: 28 ani in domeniul arhitecturii.

In acest an, una dintre prioritatile autoritatilor locale din sectorul 4 in ceea ce priveste investitiile o constituie continuarea si finalizarea lucrarilor la retelele de utilitati, precum si cele de asfaltare a strazilor din perimetru. Bugetul pe anul in curs al primariei Sectorului 4 al Capitalei este de 483 milioane de lei. Din aceste fonduri, pentru lucrari de realizare / reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si a celor de canalizare au fost alocate 10 milioane de lei, iar pentru reparatii curente, capitale si de modernizare a sistemului rutier sunt disponibili 40 milioane de lei. Primaria vizeaza si finalizarea si repartizarea locuintelor sociale din blocul F2 – Aleea Nehoiu si continuarea lucrarilor de constructie a ansamblului de locuinte ANL – Nicolae Tonitza (situat in zona Vitan-Barzesti).

- Cum se va dezvolta sectorul
4 in intervalul urmator?
- Cu siguranta ca urmatorii ani vor schimba «fata» sectorului 4 si il vor aduce in atentia investitorilor, dar si a cetatenilor care vor sa-si realizeze locuinte. Unul dintre motive va fi acela ca sectorul are inca multe terenuri libere cu potential urbanistic, iar preturile sunt, inca, scazute. De asemenea, daca se va realiza un aeroport in zona de sud a Capitalei, interesul investitorilor se va muta spre aceasta zona. Atractivitatea Sectorului 4 va creste si prin lucrarile de extindere si punere in valoare a zonelor verzi si a parcurilor deja existente. Cu siguranta ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, «salba de lacuri» din partea de nord a Capitalei va avea un corespondent in sud printr-o «salba de parcuri». Se observa deja interesul aratat pentru Parcul Tineretului, prin amenajarile executate si altele in curs de executie. Daca, in urma rezolvarii litigiului actual, se va incepe amenajarea unui parc in zona Lacului Vacaresti, atunci acesta impreuna cu Parcul Tineretului si cu Parcul Carol I vor crea o zona verde care va imbunatati microclimatul sectorului si ii va mari atractivitatea. Suprafata aflata la sud de strada Turnu Magurele va permite realizarea atat a unei investitii care necesita arii mari de teren, cat si a unor ansambluri rezidentiale cu cladiri individuale mici, asa cum este ansamblul rezidential Aurel Persu.

- Care sunt proiectele in care este implicata institutia pe care o reprezentati?
- In prezent, Primaria Sectorului 4 este implicata mai ales in lucrari de reparatii si reabilitare de drumuri si de extindere a retelelor utilitare. S-a realizat o modernizare a Pietei Progresul si este in curs de executie reabilitarea Pietei Sudului. Totodata, a fost semnata documentatia necesara demararii lucrarilor de construire a primei parcari supraterane din acest sector (P+2E+terasa). Fiind un proiect- pilot, acesta va fi realizat din resurse extrabugetare, in baza unui parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti. Viitoarea parcare va fi construita in zona Bulevardului Tineretului, pe o suprafata de 6.000 mp.

- Mentionati cele mai importante proiecte ce vor fi dezvoltate in urmatorii ani in sectorul 4.
- In zona Palatului Copiilor urmeaza sa se realizeze un Aqua Parc, care va reprezenta o zona de agrement de interes la nivelul Capitalei. Investitia, estimata la 25 milioane de euro, se va realiza printr-o asociere intre Primarie si o firma privata, beneficiarii serviciilor oferite de acest centru de distractii fiind, in primul rand, locuitorii din Bucuresti. Pe Calea Vacaresti, in continuarea Complexului Sun Plaza este in curs de autorizare o importanta cladire de birouri care va reprezenta un adevarat centru de afaceri.

- Precizati care sunt obiectivele importante din sector?
- Cele mai importante obiective in curs de finalizare sunt: ansamblul rezidential Asmita Gardens (avand cele mai inalte cladiri de locuit din Bucuresti) si mall-ul Sun Plaza. De asemenea, in prima parte a anului s-au eliberat 74 de autorizatii de construire, necesare persoanelor fizice si juridice din sector pentru a realiza diverse lucrari de construire sau de extindere a suprafetelor unor cladiri. Astfel, au fost emise 36 de autorizatii pentru construirea de locuinte (tip S+P+E+M), 28 pentru extinderi/supraetajari, 5 autorizatii pentru spatii comerciale si 5 pentru birouri/cladiri administrative. Majoritatea acestora au fost solicitate de locuitorii zonelor Drumul Jilavei, Aparatorii Patriei, Giurgiului, Metalurgiei si Berceni. In prezent, sunt deschise circa 8 santiere pentru cladiri importante si un numar de cateva zeci de santiere pentru imobile individuale, cu un regim de inaltime P+1E si P+2E.

- Care sunt problemele pe care le intampinati in derularea activitatii?
- In sens restrans al activitatii zilnice, in prezent ne confruntam cu o lipsa de personal suficient de calificat pentru activitatea pe care o desfasuram si cu lipsa unei baze materiale optime. O alta dificultate consta in lipsa unei legislatii adaptate conditiilor actuale care, pe de o parte sa rezolve conflictul administratie - proprietar terenuri in cazul realizarii de extinderi a retelor de drumuri sau a spatiilor verzi si, pe de alta parte, sa ofere posibilitatea de a te putea impune in fata celor care incalca legea. In cadrul administratiei locale, se va resimti in curand, tot mai acut, lipsa unei legislatii clare, la obiect, si care sa dea posibilitatea reprezentantilor administratiei locale sa actioneze eficient si in interesul comunitatii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter