Parte a grupului Consolis, Asa Cons este in prezent unul dintre cei mai importanti competitori activi pe piata de elemente prefabricate pentru constructii din Romania, acumuland intr-un sfert de secol de istorie o experienta relevanta in operatiunile de realizare a centrelor comerciale si logistice, depozitelor, lucrarilor de infrastructura, obiectivelor industriale si civile. Apartenenta la Consolis - lider european specializat in proiectarea si fabricarea structurilor din beton de inalta performanta - a permis companiei accesul la tehnologii de varf, preluate printr-o infuzie de know-how primita de la cei mai buni experti din domeniu. Calitatea materialelor utilizate si a produselor finite este certificata prin teste efectuate in laboratoarele proprii, ce beneficiaza de aparatura necesara pentru a garanta obtinerea unor solutii potrivite pentru proiectele care le incorporeaza. Unul dintre obiectivele prioritare in ultima perioada este reprezentat de crearea unor sisteme sustenabile, in conformitate cu exigentele actuale referitoare la protectia climatica, care sa asigure beneficiarilor siguranta necesara in exploatare, pentru o perioada indelungata. In cele ce urmeaza, Andrei Ianos, director de vanzari al companiei, se refera la conjunctura curenta a pietei si la perspectivele de dezvoltare a acesteia.
- Cum a evoluat sectorul de prefabricate din beton in 2022 si care sunt previziunile pentru anul in curs?
- In exercitiul financiar recent incheiat, segmentul de prefabricate mari din beton (prin aceasta intelegandu-se elementele prefabricate din beton armat aferente segmentelor industrial, de infrastructura si rezidential, fara a lua in calcul domeniul pavajelor prefabricate, a sistemelor de canalizare, stalpi tip L.E.A. si alte prefabricate mici) a avut, in general, o evolutie pozitiva, cu un mic blocaj in perioada martie-aprilie, cauzat de inceputul razboiului din Ucraina. Practic, 2022 a fost anul revitalizarii atat a sectorului industrial, prin reluarea investitiilor private amanate in perioada pandemiei, cat si a celui de infrastructura, prin startul programelor de finantare europene din cadrul PNRR. Din punct de vedere valoric, piata prefabricatelor din beton a ajuns anul trecut in jurul unui nivel aproximativ de 370 milioane de euro, iar cea prefabricatelor mari in care activam noi, s-a plasat la circa 160-170 milioane de euro. Prognozam un trend ascendent, cu o evolutie medie spre accelerata, pentru urmatorii 3-5 ani, urmata de o perioada de relativa stabilizare la o valoare de 600 milioane de euro pentru intregul segment de prefabricate de beton, respectiv 250 milioane de euro pentru cel al elementelor mari.
- Cum au evoluat afacerile companiei in 2022 fata de anul anterior si ce estimari aveti pe termen scurt?
- Pentru noi, 2022 a fost anul recordurilor! Fata de precedentele 12 luni am raportat o crestere de peste 37% a cifrei de afaceri, avans ce are la baza doua componente principale - si anume: cea financiara, care a fost influentata de cresterea preturilor la materia prima si la carburanti, de inflatie etc. si cea comerciala/operationala, provenind dintr-un numar de peste 50 proiecte contractate, produse, livrate, montate si receptionate - toate in termenii si conditiile comerciale agreate, fara a avea costuri suplimentare neprevazute sau intarzieri de executie pentru clientii nostri. In 2022, am ridicat structuri prefabricate din beton in toata tara, de la Arad, Timisoara, Oradea si pana la Bacau, Bucuresti sau Constanta, pentru investitori precum partenerul nostru traditional Dedeman la Brasov si Barlad, centre logistice pentru CTP, Global Vision sau Aquila Part Prod, precum si unitati de productie cum ar fi cele de la WIP Industries la Campia Turzii, INA Schaeffler la Brasov, Albalact la Alba Iulia, Welthouse la Zalau, Frigoglass la Timisoara si centrul comercial AFI de la Arad. Intrucat deja avem ocupata capacitatea de productie pentru primele cinci luni ale anului, estimam ca 2023 se va plasa din punct de vedere financiar cel putin la nivelul anului precedent, cu o dinamica pozitiva a sectoarelor de piata industrial si infrastructura.
- Cum resimtiti efectele cresterilor de pret din constructii si dificultatile de pe lanturile de aprovizionare?
- Din fericire, in momentul de fata, se pare ca am scapat, in mare parte, de aceste probleme, furnizorii de materie prima reusind sa-si adapteze capacitatile de productie, respectiv fluxurile proprii de materii prime, astfel incat din toamna anului trecut nu am mai avut intarzieri sau fluctuatii mari de preturi, iar noi am putut reveni la clauzele contractuale standard. Totodata piata, clientii si investitorii par sa fi depasit socul inceputului de an, cand la un moment dat existau cresteri de pret de peste 20% de la o luna la alta si au reusit sa-si actualizeze corespunzator costurile, preturile si respectiv bugetele pentru investitii.
- Ce obiective de investitii planificati pentru anii urmatori?
- Bineinteles, ne dorim de la un an la altul extinderea capacitatii de productie a fabricii de la Turda. Insa, vrem ca aceasta sa se realizeze in mod sustenabil, fara a afecta produsul finit, care, in cazul nostru, reprezinta structura de rezistenta a cladirilor livrate catre beneficiari. Acest proces este foarte complex si nu se rezuma doar la productia elementelor prefabricate, ci cumuleaza toate celelalte operatiuni care adauga valoare produselor noastre, cum ar fi proiectarea/conceptul structural, realizat dupa ultimele tehnologii si know-how european, pentru a oferi clientilor suprafete si flux tehnologic adaptat propriilor cerinte, logistica de depozitare si transport in siguranta a elementelor prefabricate in santier, precum si montajul elementelor in stricta corelare cu celelalte lucrari care se executa concomitent. In 2023, pe langa dotarea continua cu tipare metalice automatizate si cu dispozitive pentru cresterea sigurantei la locul de munca, avem in plan extinderea depozitelor de produse finite cu peste 7.000 mp, pentru a putea face fata cererii de stocare in conditii de siguranta a volumelor in crestere de elemente prefabricate produse de noi. Analizam si achizitia a doua automacarale de mare tonaj pentru echipele noastre de montaj. Totodata, suntem in plin proces de instalare a unui parc fotovoltaic cu o putere instalata de 600 kW pe acoperisul fabricii, acesta fiind primul pas din strategia Green Spine Line® promovata la nivelul grupului Consolis din care facem parte, prin care dorim sa ne indreptam spre produse si flux de productie neutre din punct de vedere climatic.
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta si ce aduc acestea nou pe piata?
- Cele mai noi elemente prefabricate lansate recent pe piata constructiilor sunt cele destinate sectorului rezidential. Este vorba despre cateva tipuri de sisteme prefabricate special proiectate si dimensionate pentru constructia de case si blocuri, cum ar fi panouri din beton cu miez termoizolant, elemente de planseu special dimensionate pentru a crea suprafete confortabile de locuit, rampe de scara prefabricate, elemente de balcon si atic, precum si puturi de lift. In sectorul de infrastructura, am lansat un zid de sprijin care are inclusa o rigola de captare a apelor pluviale, iar pe segmentul industrial ne mandrim cu o grinda de acoperis, ce poate fi produsa pana la lungimea de 36 metri.
- Nominalizati principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti la inceputul acestui an.
- In momentul de fata, in mare masura atat problemele, cat si oportunitatile din segmentul nostru de constructii vin dinspre conflictul militar din zona Ucrainei. Suntem foarte atenti la toate deciziile si consecintele oficiale rezultand de aici si care pot avea un impact semnificativ asupra desfasurarii activitatii noastre, pentru a putea actiona la timp in cazul unor noi sanctiuni /embargouri ce pot genera, in mod indirect, cresteri de pret ale materiilor prime sau blocaje ale lanturilor de aprovizionare. In acelasi timp, suntem in contact cu foarte multi investitori care, fiind nevoiti sa-si mute total sau partial capacitatile de productie din cele doua tari, aleg Romania. Cel mai nou si mediatizat exemplu este un mare producator de anvelope, care va incepe in cel mai scurt timp constructia unei fabrici in nord-vestul tarii.