KADRA, cel mai mare furnizor de solutii integrate de automatizare si management al accesului din Romania, companie cu o istorie de peste 30 de ani pe piata de profil a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 10,2 milioane euro, cu 27% mai mare comparativ cu anul precedent. Rezultatele financiare preliminare raportate de compania romaneasca marcheaza o revenire la ritmul de crestere anterior pandemiei, aceasta intr-un context puternic marcat de cresterea preturilor materialelor de baza din constructii (fenomen manifestat la nivel global), precum si de aprecierea costurilor operationale.
Prezenta la nivel national, pe toate marile santiere ale tarii, KADRA a finalizat anul trecut proiecte dintre cele mai diverse. Usile de spitale Tormed pentru institutii sanitare noi sau reabilitate, usile rotative pentru centre comerciale, parcarile cu sistem de management automat Parkomatic pentru mari aglomerari urbane sau statiuni turistice si produsele special proiectate pentru protectia la foc, desfumare si evacuare (trape, cortine antifoc, usi speciale RF) au fost intre cele mai solicitate solutii din portofoliul KADRA anul trecut.
Extinderea si perfectionarea echipei KADRA si digitalizarea au fost doua directii importante de investitii in 2022. „Anul trecut am investit in crearea de noi locuri de munca, adaptate nevoilor pietei si ritmului sustinut de dezvoltare in care am reintrat, precum si in training-uri pe teme diverse, pentru ca echipa KADRA sa ramana la acelasi nivel performant”, explica Octavian Fanea, CEO-ul companiei. „In acest moment, echipa noastra numara 92 de persoane, dintre care 23 sunt femei, un numar important tinand cont ca vorbim despre un domeniu tehnic”, mai spune CEO-ul companiei.
„Se observa un trend al evolutiei spre solutii de acces mai sofisticate functional si eficiente energetic”
Segmentul usilor automate, in special categoria usilor rotative manuale si automate din oferta KADRA a inregistrat o crestere a cererii cu aproape 50%. „Explicatia acestui trend ascendent este una simpla: constructorii si clientii finali descopera avantajele usilor rotative mai ales in contextul economic actual. Dincolo de designul elegant, usile rotative cresc eficienta energetica a cladirilor, confera o izolare mai buna, iar toate aceste lucruri se reflecta in factura la energie. Sunt o solutie economica, confortabila si care aduce un plus de siguranta”, explica Octavian Fanea. Usile automate cu functionalitati speciale - cu izolare termica crescuta, Thermcord sau cu sistem de evacuare in cazuri de urgenta - au fost alte solutii de acces aflate in topul preferintelor clientilor in 2022. „Se observa un trend al evolutiei spre solutii de acces mai sofisticate functional si mai eficiente energetic, cu durata mare de viata”, spune CEO-ul KADRA.
Nevoia de sisteme de management automat al parcarilor din zonele urbane, dar si din statiunile turistice a condus la o crestere cu 20% a acestui segment din portofoliul companiei. Parkomatic, sistemul de management automat al parcarii dezvoltat de KADRA, lider in domeniu, a fost implementat in zone turistice precum domeniile schiabile Borsa si Rarau, Campulung-Moldovenesc, Hotel Radisson Blu Brasov, Hotel Ramada Cluj, dar si in mari orase precum Sibiu, Timisoara, Constanta, Bucuresti, Oradea sau Galati. Sistemele de ticketing si control al accesului s-au numarat printre solutiile solicitate, iar Jurasica Adventure Park Neptun este un exemplu in acest sens.
Companie foarte activa in domeniul solutiilor de acces pentru zona medicala inca din 1993, KADRA a participat in 2022 la reabilitarea spitalelor deja existente din diferite zone ale tarii si a montat solutiile sale de acces in spitale noi. „Ca sa montezi solutii de acces moderne in spitale deja existente, cu spatii care nu pot fi transformate prea mult e nevoie de echipe cu foarte multa experienta. Ne bucuram ca am reusit si in 2022 sa aducem standardele de calitate KADRA in spitale din toate colturile tarii. Avem semnale bune din teren, vedem ca etaje intregi din spitale mari intra in renovari si venim in sprijinul acestora cu experienta si solutiile noastre performante: usile Tormed (etanse, semi-etanse, usi de salon) sau solutiile pentru protectie la foc (usi rezistente la foc, cortine rezistente la foc) sunt doar cateva dintre acestea”, mai spune Octavian Fanea.
„Ne propunem o crestere cu 30% a businessului anul acesta si speram intr-o asezare a pietei dupa o perioada dificila”
Dezvoltarea echipei tehnice si a segmentului de service si mentenanta constituie unul dintre obiectivele KADRA pentru 2023, in conditiile unei maturizari a pietei si a cresterii valorilor contractelor de mentenanta cu 30%. „In contextul presiunilor mari pe costuri - de la inflatie, la cresterea preturilor la energie - beneficiarii urmaresc tot mai mult sa isi securizeze investitiile, sa caute variante economice, avantajoase. Solutiile automate de control al accesului fac parte din aceasta categorie. Iar prelungirea duratei lor de viata prin asigurarea mentenantei este o buna decizie de business in acest context”, mai spune CEO-ul KADRA. Dezvoltarea platformelor de vanzari online, care aduc serviciile si produsele companiei mai aproape de clienti constituie un alt obiectiv al companiei, care, totodata, isi propune accesarea de fonduri europene pentru digitalizare si solutii de eficienta energetica ce-i vor permite dezvoltarea in ritm sustinut.
„Ne propunem o crestere cu 30% a businessului anul acesta si speram intr-o asezare a pietei dupa o perioada dificila”, mai spune Octavian Fanea, CEO-ul KADRA.