RO EN
The cart is empty

PE: Noi norme privind salariile minime adecvate pentru toti lucratorii din UE

Salariile minime din toate tarile UE ar trebui sa permita standarde de viata si de munca decente, iar statele membre ar trebui sa promoveze negocierea colectiva a salariilor.
Cu 505 voturi pentru, 92 impotriva si 44 abtineri, Parlamentul a adoptat miercuri o noua legislatie privind salariile minime adecvate in UE.
Legislatia UE, convenita cu Consiliul in iunie, urmareste sa amelioreze conditiile de viata si de munca ale tuturor lucratorilor din UE, precum si sa promoveze progresul economic si social. In acest scop, ea stabileste cerinte minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevazute de legislatia nationala si/sau de acordurile colective si amelioreaza accesul efectiv al lucratorilor la protectia salariului minim.
Noua directiva ar trebui sa se aplice tuturor lucratorilor din UE care au un contract de munca sau raporturi de munca. Tarile UE in care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate sa introduca aceste norme si nici sa faca acordurile respective universal aplicabile.
 
Evaluarea caracterului adecvat al salariului minim
Stabilirea salariului minim ramane o prerogativa nationala, insa statele membre trebuie sa garanteze ca salariile minime pe care le stabilesc le permit lucratorilor un trai decent, tinand seama de costul vietii si de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot sa utilizeze ca referinta un cos de bunuri si servicii la preturi reale sau pot sa le fixeze la 60% din salariul median brut si 50% din salariul mediu brut.
 
Incurajarea negocierilor colective
Potrivit noilor norme aprobate astazi de eurodeputati, negocierea colectiva la nivel de sector si la nivel intersectorial este un factor esential in asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim si, in consecinta, trebuie incurajata si consolidata. In tarile in care negocierea colectiva acopera mai putin de 80% din lucratori, statele membre trebuie sa stabileasca - cu implicarea partenerilor sociali - un plan de actiune pentru cresterea gradului de acoperire al acesteia.
 
Monitorizarea si dreptul la reparatii
Textul convenit obliga tarile UE sa creeze un sistem de punere in aplicare, inclusiv o monitorizare fiabila, controale si inspectii pe teren, pentru a asigura conformitatea si a combate subcontractarea abuziva, activitatea independenta fictiva, nedeclararea orelor suplimentare sau cresterea intensitatii muncii.
Raportorul Dennis Radtke (PPE, Germania) a declarat: „Situatia actuala demonstreaza inca o data in mod clar ca avem nevoie de un parteneriat social solid si functional in Europa. Politica nu poate oferi un raspuns cuprinzator la fiecare aspect al acestei crize.”
Raportoarea Agnes Jongerius (S&D, Olanda) a declarat: „Preturile alimentelor, energiei si locuintelor sunt in crestere. Oamenii se straduiesc cu adevarat sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie sa aduca din nou beneficii. Aceasta directiva stabileste standardele pentru cum ar trebui sa arate un salariu minim adecvat. In acelasi timp, oferim un impuls negocierilor colective, astfel incat mai multi lucratori sa fie mai bine protejati.”
 
Etapele urmatoare
Se preconizeaza ca acordul sa fie aprobat oficial de Consiliu in septembrie. Statele membre au apoi la dispozitie doi ani pentru a se conforma directivei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter