RO EN
The cart is empty

PE: Acord privind directiva ce stabileste un salariu minim echitabil la nivelul UE

Comisia Europeana isi exprima satisfactia cu privire la acordul politic convenit mai devreme azi intre Parlamentul European si statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate, propusa de Comisie in octombrie 2020.
La inceputul mandatului ei, presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis un instrument juridic pentru a asigura faptul ca lucratorii din UE au un salariu minim echitabil si a reiterat acest angajament in primul ei discurs privind starea Uniunii din 2020.
Directiva stabileste un cadru la nivelul UE vizand gradul de adecvare al salariilor minime instituite prin lege, promoveaza negocierile colective pentru stabilirea salariilor si imbunatateste accesul efectiv al lucratorilor la protectia conferita de un salariu minim in UE.
Salariile minime adecvate sunt importante pentru consolidarea echitatii sociale si pentru sustinerea unei redresari economice sustenabile si favorabile incluziunii. Imbunatatirea conditiilor de munca si de viata este benefica atat pentru intreprinderi, cat si pentru societate si economie in general, prin stimularea productivitatii si a competitivitatii.
 
Imbunatatirea protectiei conferita de salariul minim, cu respectarea deplina a competentelor si traditiilor nationale
Protectia conferita prin salarii minime exista in toate statele membre ale UE, fie prin salarii minime instituite prin lege si contracte colective de munca, fie exclusiv prin contracte colective de munca.
Asigurarea unor salarii adecvate ale lucratorilor este esentiala pentru imbunatatirea conditiilor lor de viata si de munca si pentru construirea unor economii si societati echitabile si reziliente. Cu toate acestea, unii lucratori sunt afectati de un grad mic de adecvare si/sau exista lacune in ceea ce priveste gradul de protectie conferit de salariul minim.
Noua directiva urmareste sa abordeze aceste aspecte prin instituirea unui cadru la nivelul UE vizand imbunatatirea protectiei adecvate conferite de salariul minim. Acest obiectiv va fi atins in conditiile unei respectari depline a traditiilor si competentelor nationale, precum si a autonomiei partenerilor sociali. Ea nu obliga statele membre sa introduca salarii minime instituite prin lege si nici nu stabileste pentru intreaga UE un nivel comun al salariilor minime.
Principalele elemente ale directivei sunt urmatoarele:
Un cadru pentru stabilirea si actualizarea salariilor minime instituite prin lege: Statele membre cu salarii minime instituite prin lege vor trebui sa infiinteze un cadru de guvernanta solida pentru stabilirea si actualizarea salariilor minime. El include:
- criterii clare pentru stabilirea salariului minim (incluzand: o putere de cumparare care sa tina seama de costul vietii; nivelul, distributia si rata de crestere a salariilor; si productivitatea nationala);
- utilizarea unor valori de referinta orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime, directiva oferind indicatii cu privire la posibilele valori care ar putea fi utilizate;
- actualizari periodice si in timp util ale salariilor minime;
- infiintarea unor organisme consultative, la care sa poata participa partenerii sociali;
- asigurarea faptului ca variatiile si deducerile salariilor minime instituite prin lege respecta principiile nediscriminarii si proportionalitatii, inclusiv urmarirea unui obiectiv legitim; si
- implicarea efectiva a partenerilor sociali in stabilirea si actualizarea salariilor minime instituite prin lege
Promovarea si facilitarea negocierilor colective privind salariile: in toate statele membre, directiva sprijina negocierea colectiva. Aceasta deoarece tarile in care contractele colective de munca sunt larg utilizate tind sa aiba o proportie mai mica a lucratorilor cu salarii mici, un nivel mai mic de inechitate salariala si salarii mai mari. In plus, directiva solicita statelor membre in care negocierile colective implica sub 80 % din lucratori sa stabileasca un plan de actiune pentru promovarea negocierilor colective.
O mai buna monitorizare si asigurare a protectiei conferite de salariul minim: Statele membre vor trebui sa colecteze date privind proportia de lucratori care beneficiaza de un salariu minim si gradul de adecvare al acestuia, precum si sa asigure faptul ca lucratorii au acces la solutionarea litigiilor si au dreptul la despagubiri. Conformitatea si respectarea efectiva a prevederilor directivei sunt esentiale pentru ca lucratorii sa beneficieze efectiv de acces la protectia conferita de salariul minim si pentru a promova un cadru competitiv bazat pe inovare, productivitate si respectarea standardelor sociale.
 
Declaratiile membrilor colegiului:
Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „UE si-a indeplinit promisiunea. Noile norme privind salariile minime vor proteja demnitatea muncii si vor garanta ca munca este remunerata. Toate acestea se vor realiza cu respectarea deplina a traditiilor nationale si a autonomiei partenerilor sociali.”
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Acest cadru privind salariile minime reprezinta un pas fundamental catre protejarea lucratorilor din intreaga Uniune, respectand in acelasi timp competentele nationale si autonomia partenerilor sociali. Avand in vedere impactul razboiului purtat de Rusia in Ucraina, este esential sa protejam persoanele cu venituri mici. Salariile minime ar trebui sa asigure un nivel de trai decent si, in acelasi timp, sa promoveze inovarea si productivitatea.”
Comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Intr-un moment in care multe gospodarii de pe intreg teritoriul UE sunt ingrijorate de faptul ca veniturile lor sunt insuficiente, este esential ca toate statele membre sa ofere o protectie adecvata prin salarii minime. Cadrul convenit de Parlamentul European si de Consiliu va contribui la asigurarea faptului ca persoanele cu salarii minime isi pot permite o viata demna. Este o zi buna pentru o Europa sociala puternica, care protejeaza.”
 
Etapele urmatoare
Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European si Consiliul face in prezent obiectul aprobarii oficiale de catre colegiuitori. Odata publicata in Jurnalul Oficial, directiva va intra in vigoare dupa 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor trebui sa transpuna apoi noile elemente ale directivei in dreptul intern, in termen de doi ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter