RO EN
The cart is empty

INACO: Automatizarea va reduce forta de munca cu contract full-time pana in 2022

Echipa de specialisti ai think-tank-ului INACO - Initiativa pentru Competitivitate estimeaza ca pana in anul 2025 masinile dotate cu inteligenta artificiala vor munci mai mult decat oamenii. Numarul liber profesionistilor il va depasi pe cel al angajatilor pana in anii 2035, iar programul si locul de munca se vor flexibila semnificativ. In 2017, 16% din forta de munca romaneasca era liber profesionista (peste media UE de 14%), iar 0,4% dintre angajati lucrau de acasa (mult sub media UE de 5%), arata ultimele date statistice oficiale.
In industriile mari, masinariile ocupa in prezent aproape 30% din timpul orelor de munca, iar oamenii restul de 70%, in medie. In urmatorii patru ani, 2019-2022, Forumul Economic Mondial (FEM) estimeaza ca robotii dotati cu inteligenta artificiala vor presta circa 42% din munca industriala. Desigur, procentele roboti-oameni difera de la o industrie la alta. De exemplu, in procesarea datelor rolul robotilor creste de la 46% in 2018 la 62% in 2022, in timp ce in luarea deciziilor saltul este de la 18% in 2018, la 27% in 2022.
Proiectia cea mai uluitoare a raportului ”Viitorul locurilor de munca”, aparut de curand, in 17 sep. 2018, este ca automatizarea digitala va elimina 75 de milioane de locuri de munca pana in 2025, dar va crea aproape 133 de milioane de alte locuri de munca noi odata cu aparitia unor noi industrii si noi meserii. Asadar, viitorul proiectat de FEM este plin de speranta, preconizand un numar aproape dublu al locurilor noi de munca create fata de cele care dispar sau care se tranforma radical.
De ce este important? Progresele in conectivitate, inteligenta artificila si gestionarea bazelor de date mari vor determina forta de munca sa se reorienteze spre serviciile pe care noi, oamenii, le facem cel mai bine, iar procedurile repetitive, care presupun efort fizic sau riscuri raman in sarcina robotilor. Medicii vor fi asistati de diagnostice bazate pe inteligenta artificala. Cadrele didactice se vor orienta tot mai mult spre platforme de invatare personalizate si vor servi tot mai mult ca mentori. Barierele in calea antreprenoriatului se diminueaza drastic si, indiferent de contextul socio-economic, vor aparea tot mai multi antreprenori si liber profesionisti.
Raportul ”Viitorul locurilor de munca” al FEM estimeaza ca 85% dintre companii vor adopta tehnologii de tip IoT (Internet of things - Internetul lucrurilor), aplicatii digitale (web sau app) si tehnologii de tip cloud. Utilizarea robotilor umanoizi ramane limitata in urmatorii patru ani, cei mai multi dintre acestia fiind adaptati pentru serviciile financiare, in schimb robotii stationari, robotii de teren non-umanoizi, dronele aeriene automate, algoritmii de tip machine learning si inteligenta artificiala vor atrage cele mai multe investitii.
Jumatate dintre companiile sondate de FEM se asteapta la o reducere a fortei de munca cu contract full-time pana in 2022 ca urmare a automatizarii proceselor de productie si distributie, in timp ce un sfert dintre companii considera ca automatizarea va duce la crearea unor noi locuri de munca. Se asteapta o descentralizare a operatiunilor, utilizarea unor muncitori din locatii izolate, contracte de munca mai flexibile.
Cele mai cautate specializari pana in 2022 sunt analistii de date, dezvoltatorii software, specialistii in media si comert electronic, in asistarea consumatorilor, vanzari si marketing, formare si dezvoltare, dezvoltare organizationala, cultura, manageri in inovare, specialisti in inteligenta artificiala, analiza volumelor mari de date, automatizare, securitate informatica, ingineri robotica, designeri in interactiunile om-masina sau specialistii in Blockchain (vezi Tabel nr. 1).
Pentru indeplinirea sarcinilor de munca, angajatii vor fi nevoiti sa schimbe 42% din abilitatile si competentele de munca actuale, crede FEM, iar pana in 2022, 54% dintre angajati vor urma cursuri de formare profesionala (vezi Tabel nr. 2). In schimb, intre jumatate si doua treimi dintre companiile sondate de FEM ar prefera sa apeleze mai degraba la contractori externi, la personal angajat temporar sau la specialisti independenti pentru a rezolva punctual problema decalajului abilitatilor actuale.
Prognoza pentru Europa de Est evidentiaza ca 86% dintre companii vor angaja personal nou care sa aiba abilitatile relevante pentru noile tehnologii, 85% dintre companii isi vor automatiza activitatea, 72% dintre companii ar fi dispuse sa isi recalifice personalul, iar 53% ar reduce personalul care nu are abilitatile cerute.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter