RO EN
The cart is empty

EUROFIN: Impact financiar important datorat accidentelor de munca din constructii

Impactul financiar minim asupra economiei din cauza accidentelor de munca este de aproape 52 de milioane de lei, fara a lua in calcul tratamentul medical, intarzierile de productie sau recrutarea si formarea de salariati noi care ar creste suma la peste 11,5 milioane de euro, arata un studiu de specialitate. Acest lucru se intampla in conditiile in care Romania este in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe accidente de munca mortale, raportat la numarul de angajati si de peste trei ori mai mare decat media blocului comunitar, arata datele Institutului European de Statistica - Eurostat.
Cercetarea realizata de Eurofin s-a raportat la ultima statistica europeana disponibila din domeniu, conform careia Romania a inregistrat la nivelul anului 2016, un numar total de accidente de munca de 4.424. Luand in calcul costul mediu lunar al fortei de munca, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, de 3.493 lei/salariat, Eurofin Consult, realizatorul studiului, a determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de munca pierdute, a celor aferente unui numar minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implica cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat in sanatatea si securitatea in munca - SSM) si amenda minima care se aplica, conform legislatiei in vigoare in astfel de situatii, explica Daniel Milicescu, expert in Securitate si Protectia Muncii.
Suma ar fi in realitate de pana la 9 ori mai mare, arata specialistii in securitatea si protectia muncii. Conform cercetarii, s-a ajuns la o suma totala de peste 11,5 milioane de euro, fara a lua in calcul tratamentele, medicatia sau interventiile chirurgicale, intarzierile de productie si penalitatile pentru livrarile amanate, raspunderea penala a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse.
Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, sectoarele economiei nationale cu cele mai multe accidente de munca sunt comertul cu amanuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi terestre si transporturi prin conducte, constructii de cladiri, silvicultura si exploatare forestiera, la ultimele trei categorii inregistrandu-se si cele mai multe accidente mortale. Municipiul Bucuresti, Brasov, Constanta si Sibiu sunt judetele fruntase la acest capitol.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter