Guvernul, prin Ministerul Muncii, lucreaza la elaborarea unei platforme online care va include oferte de munca pentru romanii care lucreaza in strainatate, a declarat Ionel Danca seful Cancelariei primului ministru in deschiderea conferintei "Piata muncii, intre criza si reinventare", organizata ieri de Profit.ro. Platforma va fi lansata, in premiera, in Italia si urmareste facilitarea reintoarcerii in tara a romanilor plecati la munca in strainatate, pe fondul crizei de munca tot mai accentuate din Romania.
"Ministerul Muncii si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni lucreaza la o platforma online, a carei forma pilot va fi lansata mai intai in Italia, cu sprijinul Cofindustria, grupurilor de angajatori, pentru a le face cunoscute romanilor din strainatate ofertele de munca din tara", a anuntat Ionel Danca.
Potrivit oficialului, in prezent in Romania exista o cerere de forta de munca pentru circa 140.000 de angajati in industria hoteliera, de constructii si in alte domenii, insa pentru a favoriza intoarcerea romanilor din diaspora este necesara si o schimbare a paradigmei in care a lucrat pana acum administratia publica din domeniul muncii. "Reteaua de institutii si oficii publice a fost gandita, dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru a-i ajuta pe romani sa isi gaseasca de lucru in afara tarii. Practic, i-am ajutat pe romani sa plece. Aceasta paradigma trebuie rasturnata si aceleasi institutii si oficii trebuie sa-si asume rolul de a-i ajuta pe romani sa se intoarca in tara", a mai spus seful Cancelariei prim-ministrului.
Potrivit lui Ionel Danca, romanii din diaspora nu au numai o problema cu ofertele de locuri de munca in tara, ci si cu sistemele publice cu care trebuie sa interactioneze si care poate i-au determinat sa plece, de la sistemul de sanatate, educatie pana la administratie.
Seful Cancelariei a subliniat ca, pe termen lung, solutia pentru a rezolva deficitul de forta de munca din anumite sectoare economice o reprezinta invatamantul dual, pe care actualul Guvern il sprijina, planul de scolarizare elaborat de Ministerul Educatiei stabilind o crestere cu 30% a elevilor din invatamantul dual.