RO EN
The cart is empty

CSC: Modificari ale legii protectiei sociale in favoarea angajatilor

Modificari importante ale Legii nr. 215/1997 privind Casa Sociala a Constructorilor (CSC) au fost aprobate de Senat si se afla in dezbatere la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor, urmand a fi supuse votului final in toamna acestui an. Doua dintre aceste modificari vor avea un impact direct asupra salariatilor din constructii, si anume cresterea valorii indemnizatiei de la 75% la 80% din salariul de baza si cresterea numarului de zile de protectie sociala de la 90 de zile la 120 de zile in intervalul 1 noiembrie - 31 martie. CSC acorda o protectie sociala reala salariatilor societatilor din sectoarele de constructii si de productie a materialelor de constructii. In iarna 2017-2018, organizatia a acordat protectie sociala in suma totala de 39,11 milioane de lei, cu un nivel mediu al indemnizatiei de 1.532,41 lei. In total, in cele doua decenii de functionare a CSC, s-au acordat fonduri de 406,5 milioane de lei pentru protectie sociala, din care peste 160 milioane de lei reprezinta obligatii bugetare.
Interviu cu ec. Ovidiu Iliescu, directorul general al CSC. Managerul activeaza in sectorul privat din anul 1993, iar din anul 1998 la CSC, ca director economic; ocupa functia de director general al CSC din anul 2010.
 
- Cati salariati din constructii au beneficiat de indemnizatii de protectie sociala iarna trecuta?
- In iarna 2017-2018, peste 25.500 de salariati au beneficiat de indemnizatii de protectie sociala, acestia fiind salariati ai societatilor membre ale CSC. Numarul lor ar fi fost mult mai mare daca cei care contribuie la formarea fondului de protectie sociala ar fi achitat la timp obligatiile ce le reveneau in conformitate cu prevederile Legii nr. 215/1997.
 
- De unde provin fondurile alocate anual pentru protectia sociala a lucratorilor?
Principalele surse de finantare a protectiei sociale, stabilite prin legea CSC, se impart in doua categorii. Prima sursa de finantare consta din contributiile membrilor CSC, respectiv a salariatilor (1% din salariul de baza brut) si a societatii (1,5% din valoarea productiei de C+M realizate si incasate, de la beneficiar, deductibila fiscal), conform art. 16, alin. 1, lit. a) si b) din Legea nr. 215/19972. A doua sursa de finantare a protectiei sociale, definita de legea mai sus mentionata, o reprezinta, conform art. 16, alin. (1) lit. c), "prelevarea unei cote in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de constructii cu corespondent in devizul general  al lucrarii", cu caracter imperativ dat de art. 16 alin (2), care precizeaza ca "sumele de bani prevazute la alin. (1) se datoreaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi". Aceasta cota este datorata de beneficiarii lucrarilor de investitii (constructii - montaj) care obtin o autorizatie de construire, cota fiind actualmente mentionata in H.G. Nr. 907/2016, fiind obligatoriu de inscris la cap. 5.2.4. din devizul general al lucrarii, care este al beneficiarului investitiei.
 
- Cati salariati din constructii estimati ca vor fi beneficiarii platilor de protectie sociala in iarna 2018-2019?
- Apreciez ca, pentru iarna 2018-2019, CSC va acorda protectie sociala unui numar de circa 30.000 de salariati ai societatilor membre, numarul salariatilor protejati, ca urmare a aderarii de noi membri, putand sa creasca, ca efect al modificarii Legii nr. 215/1997, cu un procent intre 20% si 50% in aceasta iarna. La implinirea, anul acesta, a 20 de ani de functionare si de acordare a protectiei sociale a salariatilor din constructii, am incredere in viitorul CSC si in realizarile viitoare ale organizatiei.
 
- Cate companii sunt inscrise in programele de protectie sociala si care este numarul total de angajati ai acestora?
- In prezent, in evidenta CSC sunt circa 700 de societati de constructii, unele cu un numar mare de personal si cu cifra de afaceri semnificativa. Aceste companii au, impreuna, peste 80.000 de salariati, numarul lor putand creste din toamna, ca urmare a unor modificari preconizate la Legea nr. 215/1997. Dintre aceste modificari, aprobate de Senat si dezbatute in Camera Deputatilor in comisiile de specialitate, urmand ca in toamna sa se voteze si in plenul Camerei, doua sunt cu impact direct asupra salariatilor din constructii, si anume cresterea valorii indemnizatiei de la 75% la 80% din salariul de baza si cresterea numarului de zile de protectie sociala de la 90 de zile la 120 de zile in intervalul 1 noiembrie - 31 martie. De asemenea, se preconizeaza si implementarea de catre CSC a unei noi forme de protectie sociala, respectiv sustinerea din fondurile CSC a formarii profesionale continue a salariatilor societatilor membre.
 
- Ce perspective sunt pe piata locala de constructii din punctul dumneavoastra de vedere?
- In ceea ce priveste evolutia pietei de constructii in anul 2018, dupa primele doua luni ale acestui an volumul lucrarilor de constructii crescuse cu 8,4%, conform datelor comunicate de INS. Dupa cinci luni, se inregistra un minus de 1,3%, ca serie bruta, la lucrarile de constructii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si un plus de 0,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile si de sezonalitate. Este evident ca se inregistreaza o stagnare a lucrarilor de constructii, mai ales din lipsa finantarii lucrarilor publice si a neaccesarii fondurilor europene nerambursabile, iar acolo unde finantarea exista, din cauza carentelor privind licitatiile publice si sistemului de contestare - rezolvare a contestatiilor si, nu in ultimul rand, ca urmare a deficitului de forta de munca calificata, de toate gradele, cu care se confrunta sectorul de constructii (minus circa 200.000 de salariati). Exista, insa, si o doza de optimism pentru partea a doua a anului, cand este posibil ca lucrarile de constructii sa-si revina, sa apara in tara si forta de munca extracomunitara mai ieftina si sa creasca gradul de accesare a fondurilor europene.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter