RO EN
The cart is empty

Viitorul piscinelor: Fara miros de clor, fara poluare, ecologice, smart si sustenabile

Pe cat de iubite, pe atat de poluante: consumul ridicat de apa, energie si substante folosite in tratarea apei fac din piscine mari poluanti si consumatori de resurse.
Dupa ce in 2020 cererea pentru piscine a avut o crestere record de 30%, specialistii HydroSpa atrag atentia asupra aspectelor poluante putin cunoscute de catre proprietari in operarea de zi cu zi a unei piscine, si explica cum arata viitorul pentru cei care isi doresc o piscina sau au deja una, pentru a fi in acord cu noile standarde de ecodesign si energie impuse de UE.
"In prezent, cu echipamentele potrivite, proprietarii de piscine publice sau private pot creste durata de viata a piscinelor, pot reduce costurile de intretinere cu 50% si, cel mai important, pot obtine o piscina care nu le afecteaza sanatatea utilizatorilor si nu are un impact negativ asupra mediului inconjurator. In 2021, misiunea intregii industrii de wellness este sa educe consumatorii cu privire la factorii de care sa tina cont in operarea de zi cu zi a unei piscine pentru a obtine un produs economic, ecologic, sanatos si sustenabil", declara Razvan Olaru, specialist HydroSpa. 
Desi in Romania reglementarile nu sunt inca la nivelul noilor standarde de ecodesign si energie impuse de UE, Razvan Olaru explica de ce proprietarii care nu vor astepta sa fie obligati de reglementari pot obtine inca de acum beneficii de pe urma noilor tehnologii disponibile recomandate.
Razvan Olaru este specialist HydroSpa, lider de piata in retailul de echipamente pentru piscine, si are peste 13 ani de experienta in industrie, lucrand cu piscine publice si private deopotriva.
In continuare detaliaza cele mai importante cinci aspecte prin care piscinele devin mai sanatoase pentru utilizatori, mai sustenabile, economice, ecologice, si optimizate la nivel de costuri si durabilitate pentru proprietari:
 
1. Piscine mai sanatoase pentru utilizatori si pentru mediu
Inovatiile din ultimii ani reusesc sa elimine necesitatea de a folosi clor cu aproape 100%. Sistemele de hidroliza reduc consumul de clor cu 100%, iar combinate si cu un sistem de ionizare Cu/Ag sau sterilizare cu raze UV elimina total si nevoia de a folosi alte substante chimice precum algicizi si floculanti.
"Clorul este printre cele mai deranjante aspecte resimtite de catre utilizatorii unei piscine, de la miros la efectele iritante pentru piele si ochi. Desi rolul sau este foarte important pentru a asigura o apa curata si sigura - mai ales post-pandemie, cand resimtim o nevoie crescuta de siguranta - este mai important ca proprietarii sa respecte intervalele legale. Mai mult clor nu inseamna o apa mai curata. Dimpotriva, are efecte negative pe termen lung pentru sanatatea utilizatorilor si a mediului. Tehnologia disponibila astazi prin sistemele de hidroliza si sitemele de ionizare Cu/Ah sau sterilizare UV ne permite sa garantam standardele de calitate a apei si sa nu punem in pericol sanatatea si mediul", a mai adaugat Razvan Olaru, HydroSpa.
Clorul, desi se numara printre cele mai populare solutii de tratare a apei, este insa si printre cele mai nocive daca este folosit in cantitati care nu respecta limitele legale. Atat pentru inotatori, cat si pentru mediul inconjurator. Eliberat in natura si in sisteme publice de canalizare, clorul se combina rapid cu alte substante, formandcompusi toxici precum dioxinele, care polueaza apa, contamineaza pestii, oamenii care ii consuma, dar si alte animale marine.
In multe state din Uniunea Europeana, golirea piscinelor cu apa tratata cu clor este reglementata foarte strict, fiind interzisa deversarea acesteia in sistemul de canalizare conectat la reteaua de rauri si mari.  
In plus, cheltuielile investitorilor cu piscine publice se pot reduce semnificativ.
 
2. Consum energetic si emisii de CO2 reduse cu pana la 50%
De la timpul dedicat procesului de intretinere a piscinei, la cheltuielile aferente facturilor de apa si energie electrica, un sistem ecologic integrat de tratare a apei ajuta reducerea considerabila a costurilor aferente intretinerii unei piscine.
“Spre deosebire de o pompa cu viteza fixa, una cu viteza variabila poate reduce consumul de energie cu intre 50 si 80%, mai ales daca este integrata intr-un sistem smart care stie sa optimizeze debitul in functie de procedura necesara la momentul respectiv”, a mai adaugat Razvan Olaru.
In plus, la toate acestea se adauga eliminarea cantitatilor mari de substante chimice din ecuatie prin alegerea unui sistem ecologic de tratare a apei. Rezultatul? Costuri de intretinere mai mici si o apa mai sanatoasa pentru utilizatori si pentru mediu. 
 
3. Automatizarile smart elimina riscul erorilor umane
Exista foarte multi factori de risc in administrarea unei piscine, fie ca aceasta este una publica sau privata, de la manipularea, transportul, depozitarea si dozarea corecta a substantelor chimice, la mentinerea sub control a echilibrului chimic al apei.
Sistemele smart, automatizate, elimina aceste riscuri. Monitorizand in permanenta echilibrul chimic al apei, acesta este mult mai usor de tinut sub control cu astfel de sisteme. Fiind influentat de o multime de factori, de la pH, la temperatura apei, duritate, alcalinitate un sistem automat de monitorizare si dozare elimina total din ecuatie riscul erorilor umane.
“Administratorii de piscine publice sau private nu mai trebuie decat sa seteze corect parametrii doriti, si sa urmareasca alertele si notificarile primite daca este cazul”, a subliniat specialistul HydroSpa.
 
4. Dublarea duratei de viata a echipamentelor
Desi pot parea o investitie mai mare la inceput, sistemele moderne de tratare a apei au durata de viata prelungita care asigura o amortizare a costurilor pe termen lung.
Acestea au o durata de viata aproape dubla, garantata de producator, astfel ca amortizarea cheltuielilor se realizeaza de obicei intr-un interval de 5-6 ani.
 
5. Incalzirea cu ajutorul panourilor solare
Panourile solare reprezinta cea mai verde metoda de incalzire a unei piscinei. Iar in afara de investitia initiala, costurile ulterioare vor fi inexistente, fiind vorba de o energie verde regenerabila. Totodata, acesteau au o durata de viata cuprinsa intre 15 si 20 de ani si sunt mult mai rezistente pe termen lung decat celelalte tipuri de incalzitoare. 
Astfel, cheltuielile de instalare a panourilor solare se pot amortiza intre 1 si 6 ani, in functie de tipul si dimensiunea acestora. 
 
Transformarea unei piscine obisnuite intr-una ecologica si smart se poate face rapid prin implementarea acestor sisteme
Investitia pentru a transforma o piscina, de aproximativ 60-80 mc, intr-una smart si sustenabila se ridica la aproximativ 30.000 - 40.000 de lei, incluzand tratarea ecologica a apei, filtrare de inalta performanta si incalzire cu pompa invertoare.
Adevaratele beneficii ale acestei investitii, insa, sunt constituite de faptul ca inca din prima clipa, piscina devine mai placuta de utilizat, iar proprietarii isi vor amortiza costurile de investitie in doar cateva luni. Spre exemplu, specialistii ne asigura ca pompele invertoare isi platesc pretul in mai putin de 12 luni de utilizare, iar sistemele de tratare a apei ecologice in mai putin de 30 de luni. 
Dar, desigur, unul dintre cele mai importante aspecte este ca apa este sanatoasa si prietenoasa atat cu utilizatorii, cat si cu mediul inconjurator.
 
Ghid gratuit in acord cu noile standarde de ecodesign si energie impuse de UE
Blogul Hydrospa, intretinut de Razvan Olaru, publica raspunsuri la cele mai comune intrebari ale proprietarilor de piscine. Pe blog proprietarii pot descarca un ghid gratuit cu toate metodele prin care proprietarii de piscine pot obtine o piscina in acord cu noile standarde de ecodesign si energie impuse de UE.
***
Articol realizat de specialistii de la HydroSpa, lider de piata pentru solutii complete pentru piscine, spa si sauna. In 2019, compania a devenit distribuitorul oficial al brandului Hayward in Romania, unul din cei mai inovatori producatori de echipamente de piscina din lume, cunoscuti pentru accentul pe care il pun pe economisire, sustenabilitate si sanatate, si singurul brand in acord cu noile standarde de ecodesign si energie impuse de UE.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter