Ileana Nicolae
Functia / Firma: director general, Sika Romania;
Experienta profesionala: 12 ani in domeniul materialelor de constructii.
Sika Romania estimeaza, pentru 2011, o crestere de 10% a cifrei de afaceri fata de nivelul de 20 milioane de franci elvetieni (CHF) realizat in 2010, avand in vedere faptul ca in intervalul ianuarie - iunie a fost inregistrata o majorare de 20% fata de intervalul similar al anului trecut. Compania este subsidiara autohtona a grupului elvetian Sika AG, holding care a inregistrat, in 2010, afaceri totale de 4,5 miliard CHF. Pentru perioada urmatoare se mizeaza pe continuarea evolutiei optime raportate atat la nivel national, cat si international.
- Precizati valorile pietelor interne de adezivi, aditivi si mortare.
- Avand in vedere faptul ca nu exista raportari realizate pentru fiecare grupa de produse, putem numai sa estimam faptul ca volumul pietei autohtone de aditivi s-a situat, anul trecut, la 10.000 de tone, in scadere cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2009. Diminuarea activitatii din domeniu reprezinta, in special, o consecinta a lipsei investitiilor private si publice, precum si a dezvoltarii accentuate a «pietei negre» din ultimii doi ani. In ceea ce priveste segmentul adezivilor si mortarelor uscate, acesta s-a diminuat, in 2010, cu 10% fata de nivelul din cele 12 luni anterioare, scaderea fiind mai putin accentuata, datorita livrarilor de materiale pentru termosisteme si montarea de placi ceramice.
- Cum credeti ca se va dezvolta piata constructiilor in viitor?
- Din pacate, nu vom putea asista la o revenire a sectorului constructiilor in acest an, iar singura oportunitate pentru companiile din bransa este constituita de fondurile pe care statul trebuie sa aloce pentru marile proiecte de infrastructura. In ceea ce priveste domeniile noastre de activitate, consider ca pietele de aditivi, adezivi si mortare se vor mentine la nivelurile inregistrate anul trecut sau chiar isi vor continua tendintele de scadere. In prezent, se resimte acut pe piata lipsa proiectelor de infrastructura, insa investitiile anuntate recent pot avea efecte pozitive asupra activitatii din 2012, in cazul in care vor fi respectate graficele de executie ale contractelor atribuite.
- Conturati dificultatile intampinate la nivel national.
- Companiile din domeniul constructiilor se confrunta, de cativa ani, cu aceleasi probleme, legate, in special, de modul in care Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ofera front de lucru (terenuri degrevate de sarcini) firmelor care au castigat licitatiile, de capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si de platile onorate cu mare intarziere. Toate acestea afecteaza si furnizorii de materiale de constructii care, practic, sunt nevoiti sa-i crediteze pe antreprenori, iar in cazul neachitarii unor creante, sa-si asume situatii periculoase, de blocaj financiar.
- Care sunt obiectivele Sika stabilite pentru perioada urmatoare?
- Deoarece am beneficiat, in mod constant, de lichiditati, am reusit sa castigam cote importante de piata in 2010. Unul dintre obiectivele stabilite pentru anul in curs este reprezentat de initierea proiectului pentru realizarea unei statii de epurare moderne, care sa asigure implementarea strategiei de mediu adoptata la nivel de grup, respectiv protectia resurselor de apa existente prin reutilizarea acesteia in procesul de productie a aditivilor. In ceea ce priveste afacerile proprii, estimam o crestere de 10% a incasarilor, principalele obiective fiind constituite de consolidarea pozitiei de lider pe piata locala de materiale speciale pentru constructii, alinierea la standardele impuse de noile trenduri si cerinte in ceea ce priveste mediul si siguranta in utilizare.