RO EN
The cart is empty

ROCKWOOL: Perspective optimiste pentru piata produselor sustenabile

Florin Popescu, director general al Rockwool Romania: "In acest moment, piata nationala a produselor destinate utilizarii in cadrul proiectelor sustenabile este destul de redusa, cu toate ca notiunea de dezvoltare durabila devine tot mai populara atat in cadrul specialistilor, cat si printre utilizatori. Din fericire, conceptul respectiv este suficient de bine promovat la nivelul companiilor, organizatiilor etc. Cu toate acestea, cererea pe segmentul analizat ramame relativ scazuta, nivelul de solvabilitate financiara a potentialilor beneficiarii fiind precar. De aceea, ideea de sustenabilitate nu are o sustinere vadita atunci cand este vorba despre proiecte rezidentiale individuale sau finantate de diverse companii de dezvoltare imobiliara. Singurul punct de interes apare atunci cand se aduce in discutie realizarea unui obiectiv comercial sau din categoria cladirilor de birouri, unde proprietarii doresc clasificarea imobilului pe o pozitie cat mai favorabila in cadrul unui sistem de certificare a sustenabilitatii (de tip LEED, BREEAM etc.). Atitudinea respectiva nu este dictata de o ratiune, ci este generata de interese de marketing, in sensul ca o cladire certificata poate fi comercializata ulterior in conditii mult mai avantajoase. In ceea ce priveste oferta Rockwool, nu se poate afirma ca dispunem de produse speciale pentru astfel de aplicatii, toate sortimentele putand fi utilizate cu succes, in conditiile unei dimensionari corecte a grosimii, factorului λ etc. Poate fi totusi mentionat sistemul FrontRock Max E, dedicat termoizolarii fatadelor si care ajunge pana la un gabarit de 200 mm. Estimarile noastre in ceea ce priveste perspectivele sunt destul de optimiste. Desi pe segmentul reabilitarii termice a cladirilor existente, solutiile pe baza de EPX domina inca piata, nu trebuie uitate performantele specifice ale produselor din vata minerala, care le recomanda pentru diferite tipuri de aplicatii speciale. Din pacate, lucrurile nu depind doar de conditiile economice obiective, ci si de modul in care sunt implementate strategiile publice de incurajare a pietei de profil. Avem incredere ca si in Romania vor fi aplicate regulile legislatiei europene, iar acolo unde vor aparea neconformitati, acestea vor fi corectate prin interventia directa a Comisiei Europene".   
 
***
La nivelul furnizorilor de sisteme exista o preocupare reala pentru promovarea materialelor care au capacitatea de a asigura obtinerea performantelor impuse de normele actuale, incluse in cadrul legislatiei europene. Este evident faptul ca tendinta actuala poate fi sustinuta doar de companiile de mari dimensiuni, ce au capacitatea de a sustine, din punct de vedere financiar, eforturile echipelor ce activeaza la nivelul departamentelor de cercetare-dezvoltare. Pe termen mediu si lung s-ar putea sa apara o multitudine de imbunatatiri ale standardelor actuale, ceea ce va genera o majorare a exigentelor in ceea ce priveste productia acelor solutii ce garanteaza indeplinirea conditiilor de dezvoltare durabila. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter