RO EN
The cart is empty

HOVAL continua dezvoltarea in domeniile comercial si industrial

Hoval Romania, reprezentanta autohtona a producatorului de echipamente de climatizare si ventilare Hoval - Liechtenstein, estimeaza ca piata locala de echipamente termice de dimensiuni mari si medii va inregistra o usoara crestere in comparatie cu nivelul din 2012, in timp ce vanzarile de centrale destinate sectorului rezidential vor stagna. In Romania, compania se adreseaza preponderent domeniilor comercial si industrial, segmente unde pretul nu reprezinta singurul factor decisiv in formarea deciziei de achizitie. "Estimam ca piata centralelor termice in ansamblu se situeaza, valoric, la circa 150-160 milioane de euro (cu o marja de ±10%). In acest context, cifra de afaceri anuala aferenta perioadei aprilie 2012-martie 2013 s-a situat la aproximativ doua milioane de euro, pentru exercitiul fiscal 2013-2014 estimandu-se o crestere de 5%. Nu putem face prea multe previziuni, avand in vedere faptul ca, in momentul de fata, exista multipli factori in mediul de afaceri care pot influenta dramatic si rapid orice activitate. Pentru perioada urmatoare, avem in vedere acelasi obiectiv principal stabilit in urma cu trei ani, respectiv dezvoltarea pe baza de proiecte preponderent comerciale. Ne-am propus, in continuare, sa crestem ponderea segmentului industrial la cifra de afaceri, avand in vedere faptul ca se va pune tot mai mult accentul pe costul energiei in pretul final al produsului, compania noastra dispunand de solutii pentru reducerea costurilor cu energia", a declarat Valeriu Timofan, directorul general al Hoval Romania.
 
Diversificarea portofoliului de centrale functionale prin cogenerare
In ceea ce priveste abordarea la nivel national a pietei energiilor regenerabile, managerul Hoval Romania este de parere ca, daca domeniul nu este reglementat clar de autoritati, nu se poate pune problema unei evolutii optime pe termen scurt si mediu. "Anul trecut am preferat sa amanam orice investitie de acest tip, chiar daca aveam in portofoliu cateva proiecte interesante. In acest an lucrurile se misca, insa problema care se pune este aceea ca de peste doua decenii nu exista niciun fel de predictibilitate in mediul de afaceri. Poate sa inceapa bine anul si, peste sase luni, sa se observe o catastrofa. Mai mult, pe aceasta piata nu mai exista concurenta si se poate vorbi deja de un «canibalism» la nivelul preturilor, resimtit in ultimii 3-4 ani de activitate", a precizat Valeriu Timofan. Chiar si in aceste conditii, la nivelul companiei se doreste diversificarea gamei de produse prin includerea in oferta a echipamentelor care utilizeaza tehnologia cogenerarii. "Avand in vedere noile activitati pe care firma-mama le deruleaza, vom analiza piata locala pentru a stabili in ce masura sunt de actualitate statiile de transfer termic (pentru sistemele centralizate de incalzire de dimensiuni mari si medii). Avem cateva proiecte extrem de specializate, unde asiguram solutii dedicate pentru centre de date, pentru fabricile de prelucrare prin aschiere. De asemenea, am putea promova pe piata un sistem dedicat recuperarii de caldura si de energie din supermarketuri (ce reprezinta un cumul de produse cu aplicatii clare). Nu cred ca vom reusi sa implementam toate proiectele in 2013, insa cu siguranta le vom incepe", a mai spus managerul Hoval Romania.
In ceea ce priveste pompele de caldura, compania a renuntat, in urma cu peste un an, la comercializarea acestora la nivel national, ca urmare a "imaturitatii" domeniului in tara noastra. "A existat un program creat de statul roman, ce prevedea utilizarea de energii regenerabile (inlocuirea sau modernizarea sistemelor clasice pentru crese, camine, gradinite, scoli si centre sociale de asistenta a persoanelor varstnice). Un exemplu al modului defectuos in care s-au utilizat fondurile alocate este utilizarea sistemelor solare pentru scoli, stiindu-se ca in perioada de maxima eficienta pentru sistemele mentionate scolile nu sunt populate. Sunt investitii fara sens, directionate intentionat. Solutia pe care am identificat-o a fost sa nu mai aducem pompe de caldura in tara. Ne limitam numai la energia solara, acolo unde putem lucra profesionist. Promovam un sistem solar de mari dimensiuni pentru producerea apei calde, un sistem inovator si care, din analiza noastra, rezulta ca este unic pe piata din Romania", a concluzionat Valeriu Timofan.
Informatii suplimentare, la www.hoval.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter