RO EN
The cart is empty

AIIR: Piata de instalatii sufera de lipsa de ingineri, desi salariile sunt foarte bune

Piata locala a instalatiilor pentru constructii se confrunta cu o lipsa acuta de ingineri specialisti, in contextul discrepantei majore intre cererea de forta de munca din domeniu si numarul mic de absolventi ingineri de instalatii, potrivit Prof.dr.ing. Sorin Burchiu, presedintele Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR) si Decan al Facultatii de Inginerie a Instalatiilor. 
"Aceasta «vanatoare de capete» intra si in mediul universitar, atragand studentii inca de pe bancile facultatii, in detrimentul (uneori) pregatirii universitare a acestora. Multi absolventi (in general cei cu pregatire buna si foarte buna) sunt angajati in societati care lucreaza in strainatate, marind si mai mult penuria de specialisti in domeniu", a precizat presedintele AIIR.
Fiind o profesie in care salariile sunt foarte bune, singura explicatie pentru care studentii nu aleg acest domeniu ar fi, astfel, lipsa promovarii profesiei de inginer de instalatii in randul elevilor de liceu.
"Solutiile la indemana pot fi «presarea» Ministerului Educatiei pentru acordarea locurilor de la buget in corelare cu cerintele pietei muncii si in contextul exprimarii in mass-media a acestei cereri (profesia de inginer de instalatii/ constructor fiind una dintre celei mai sigure si mai bine platite). Elevii din liceu au o lipsa acuta de informare sintetica si corecta asupra carierelor pe care pot sa le aleaga si, in acest context, oferta universitatilor straine devine interesanta, desi de multe ori sistemele profesionale si, implicit, pregatirea universitara sunt foarte diferite: in Romania (ca si in Franta si in Germania), diploma primita la absolvire este DIPLOMA de INGINER, care permite absolventului sa profeseze toata viata pe baza acesteia (aferent importantei acestei diplome, si pregatirea primita in universitate este in consecinta, adica intensa si de buna calitate). In alte tari (Marea Britanie, Italia, Portugalia, SUA, Canada etc.), sistemul profesional este de tip «pregatire continua de-a lungul intregii cariere». In acest caz, diploma primita la absolvire atesta «absolvirea studiilor universitare», fara a oferi dreptul de practica in profesie. Dreptul de practica este acordat de un organism de stat/ recunoscut de stat (Chartered Institution, Consiliul National, Ordinul Inginerilor etc., dupa caz), pe baza diplomei universitare, a dovezii de activitate practica si a unui examen substantial: dreptul de practica este acordat pentru perioade limitate, cu posibilitate de reinnoire periodica. In acest caz, pregatirea din universitate este mult mai redusa (aproximativ 50%) fata de ceea ce se realizeaza intr-o universitate care da dreptul de a profesa (pe baza diplomei). Fara a face apologia unuia sau a altuia dintre sisteme, tinerii nostri (si sfatuitorii lor) trebuie sa fie bine informati, sa cunoasca intregul context al problemei", a explicat Prof.dr.ing. Sorin Burchiu.
 
Piata instalatiilor o urmeaza indeaproape pe cea de constructii
Piata locala de instalatii se inscrie pe un trend crescator in aceasta perioada, in pofida scaderii statistice oficiale din sectorul constructiilor, datorita mai ales proiectelor rezidentiale si comerciale (retail, de birouri) demarate in anii trecuti si care au ajuns la faza de instalatii. Cel mai probabil, scaderea din acest an din domeniul constructiilor va fi observata in volumul lucrarilor de specialitate ce vor fi contractate in 2019. Conform AIIR, piata instalatiilor o urmeaza indeaproape pe cea de constructii, iar trendul descrescator pe care se inscrie aceasta din urma, mai ales la capitolul constructii de cladiri, nu va ramane fara efecte negative in planul lucrarilor de instalatii.
AIIR reprezinta interesele inginerilor din domeniul instalatiilor sanitare, de incalzire, ventilare, climatizare, frig, electrice si gaze, segment inovator si tehnologic prin excelenta. Organizatia are scopul de a crea cadrul organizatoric pentru membrii asociatiei, in vederea realizarii masurilor, conceptelor si actiunilor care sa duca la dezvoltarea, perfectionarea si cresterea aportului specialistilor de instalatii la asigurarea conditiilor de viata si de munca ale oamenilor. AIIR are, in prezent, 1.860 de membri, dintre care 750 sunt activi. In ultimii trei ani s-a inregistrat o evolutie pozitiva a atragerii de membri tineri si s-a inceput modernizarea structurilor asociatiei, pentru adaptarea la cerintele pietei.
 
AIIR organizeaza Congresul Mondial CLIMA 2019
Pe langa obiectivul general de a atrage mai multi tineri ingineri de instalatii in asociatie, AIIR mai are, pentru 2019, un obiectiv deosebit de important, respectiv organizarea in conditii deosebit de bune a Congresului Mondial CLIMA 2019, in perioada 26-29 mai. Congresul este organizat in colaborare cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), sub egida REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations). "Organizarea acestui Congres Mondial a fost castigata acum trei ani, in competitie cu alte asociatii membre ale REHVA. Congresul are ca tema o problema deosebit de actuala, «Built Environement Facing Climate Change» si reprezinta o posibilitate deosebita pentru specialistii din domeniul mediului construit (instalatii, constructii, arhitectura etc.) si a celor din domenii conexe acestuia (tehnologia informatiei, meteorologie, urbanism si dezvoltare durabila s.a.). Sunt asteptati aproximativ 1.000 de participanti din toata lumea, conceptul congresului fiind indreptat catre promovarea zonei de sud-est a Europei, a profesionistilor din aceste domenii, a mediului de afaceri, precum si catre facilitarea unor contacte profesionale si pentru mediul universitar deosebit de largi", a mai precizat presedintele AIIR.
Date despre desfasurarea Congresului Mondial CLIMA 2019 sunt disponibile pe www.clima2019.org si www.rehva.eu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter