RO EN
The cart is empty

ME: Investitii de peste 16 miliarde euro pentru dezvoltarea sectorului energetic

Guvernul Romaniei a analizat, in cadrul unei sedinte informale, oportunitatile de finantare in valoare de peste 16 de miliarde de euro, fonduri de care tara noastra va putea beneficia pana in 2030, pentru a-si dezvolta sectorul energetic in tranzitia catre o economie care sa respecte mediul si sa combata efectele schimbarilor climatice.
Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a cerut ca Romania sa prioritizeze in acest proces generarea de capacitati proprii de productie a componentelor necesare proiectelor pentru producerea energiei din surse regenerabile. Aceasta abordare va genera atat beneficii economice, prin dezvoltarea sustenabila, pe orizontala, a capacitatilor de productie din sectorul energetic, precum si crearea de noi locuri de munca, in domenii tehnologice de viitor.
„Romania trebuie sa isi dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetatenilor, dar si mediului privat. Sursele curate de energie reprezinta viitorul, dar si garantia ridicarii gradului de independenta energetica. Investitiile programate prin Planul National de Redresare si Rezilienta si Fondul de Modernizare sunt in masura sa transforme radical infrastructura energetica a Romaniei, precum si mixul energetic”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a prezentat Strategia energetica nationala, Planul National Integrat Energie si Schimbari Climatice, precum si Instrumentele de finantare in domeniul energiei pana in 2030.
Romania sprijina pe deplin eforturile Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si s-a angajat sa contribuie la reducerea emisiilor UE pana in 2030, tara noastra avand deja o pondere ridicata a energiei regenerabile in mixul energetic – 40% din energia electrica produsa in Romania provenind din surse regenerabile.
Strategia Energetica Nationala a Romaniei (SENR), elaborata in context european, contine obiective concrete, masuri si linii de finantare care se regasesc in Planul National Integrat Energie Schimbari Climatice poate fi accesata aici!
Valoarea investitiilor pe care Romania le va putea realiza utilizand fonduri europene prin intermediul PNRR si Fondul de Modernizare depaseste 16 de miliarde de euro, in domenii precum energie regenerabila, inlocuirea carbunelui, energia nucleara, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice. Printre beneficiarii acestor investitii majore se numara si comunitatile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea si extinderea retelelor de termoficare.
Strategia are opt obiective strategice fundamentale planificate pentru perioada 2021-2030 si orizontul de timp al anului 2050. Obiectivele strategiei sprijina realizarea tintelor nationale asumate la nivelul anului 2030: 43,9% reducere a emisiilor aferente sectoarelor ETS fata de nivelul anului 2005, respectiv cu 2% a emisiilor aferente sectoarelor non – ETS fata de nivelul anului 2005, 30,7% pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie si 40% reducere a consumului final de energie fata de proiectia PRIMES 2007.
 
Obiectele SER:
1. Asigurarea accesului la energie electrica si termina pentru toti consumatorii;
2. Energie curata si eficienta energetica;
3. Modernizarea sistemului de guvernanta corporativa si a capacitatii institutionale de reglementare;
4. Protectia consumatorului vulnerabil si reducerea saraciei energetice;
5. Piete de energie competitive, baza unei economii competitive;
6. Cresterea calitatii invatamantului in domeniul energiei si formarea continua a resursei umane calificate;
7. Romania, furnizor regional de securitate energetica;
8. Cresterea aportului energetic al Romaniei pe pietele regionale si europene prin valorificarea resurselor energetice primare nationale.
Planul integrat de schimbari climatice (PNIESC)
Pentru a indeplini obiectivele UE in materie de energie si clima pentru anul 2030, statele membre trebuie sa stabileasca un plan national integrat de energie si clima (PNIESC) pe 10 ani care sa contina modul in care acestea intentioneaza sa abordeze 5 domenii:
a) Eficienta energetica;
b) Surse regenerabile;
c) Reducerea emisiilor cu gaze de sera;
d) Interconectari;
e) Cercetare si inovare.
In sedinta de Guvern din data de 4 octombrie 2021 a fost aprobat Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030.
Romania isi propune, prin PNIESC, ca ponderea energiei din surse regenerabile in consumul total de energie sa sporeasca pana in 2030 prin cresterea capacitatii instalate de centrale eoliene si fotovoltaice, precum si prin cresterea numarului de prosumatori.
Prin investitii, pana in 2030 tara noastra trebuie sa aiba capacitati nete instalate de 5.1 GWh de solar si 5.3 GWh de eolian. Per total, Romania si-a propus ca in perioada 2021-2030 sa instaleze capacitati aditionale de 6,9 GW din surse regenerabile.
Totodata, prin SER se propune dezvoltarea unui Program Nuclear pe termen mediu si lung, modernizarea CEO si CEH, investitii ale companiilor Hidroelectrica si Romgaz.
Finantarea proiectelor energetice pentru atingerea obiectivelor din Strategia Energetica a Romaniei si PNIESC se vor face din fondurile din PNRR si Fondul pentru Modernizare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter