RO EN
The cart is empty

Guvernul sprijina Nuclearelectrica in dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 la CNE Cernavoda

Vineri, 9 iunie 2023, a fost semnat Acordul de sprijin intre Statul roman - Guvernul Romaniei, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor - si Societatea Nationala Nuclearelectrica, in vederea dezvoltarii Proiectului strategic national Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
Semnarea Acordului de sprijin intre Statul roman si Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda permite demararea activitatilor aferente Etapei a II-a a Proiectului, si anume: Incheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizarii proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; Structurarea si contractarea finantarii si agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; Obtinerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene in urma notificarii Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM si respectiv a unei decizii pozitive in conformitate cu dispozitiile europene relevante in materia ajutorului de stat; Obtinerea Autorizatiei de Securitate Nucleara pentru etapa de Constructie si luarea Deciziei Finale de Investitie, pentru trecerea in Etapa III (Constructie).
„Semnarea Acordului de sprijin intre Statul roman si Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda arata sprijinul ferm al Statului roman pentru dezvoltarea programului nuclear romanesc. Multumim Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului Romaniei, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor pentru implicare si sprijinul acordat in continuarea acestui proiect! Unitatile 3 si 4, al caror termen de intrare in exploatare comerciala sunt anii 2030, respectiv 2031, vor adauga inca 10TWh energie curata, stabila si accesibila in sistemul energetic national, sprijinind securitatea energetica. In plus, cele 4 unitati de la Cernavoda vor genera aproximativ 66% din energia curata a Romaniei, cu un impact in atingerea tintelor de decarbonare ale Romaniei. Proiectul Unitatilor 3 si 4 este deosebit de important pentru viitorul energetic al Romaniei si pentru protectia consumatorului si, in acelasi timp, un motiv de mandrie pentru intreaga echipa Nuclearelectrica. Felicit si multumesc tuturor colegilor implicati in proiect si in atingerea acestei etape importante, precum si intregii echipe care contribuie zi de zi la mentinerea companiei la cele mai inalte standarde de operare, siguranta nucleara si productivitate”. - Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica.
Prin semnarea Acordului de sprijin, statul roman s-a angajat sa realizeze demersurile necesare pentru finantarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda inclusiv prin: acordarea de garantii de stat finantatorilor proiectului, in cadrul oricaror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau in afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferenta” si adoptarii masurilor administrative si/sau legislative in vederea asigurarii indeplinirii criteriilor tehnice prevazute in Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul in natura prin cantitatea de apa grea si de octoxid de uraniu aferent primei incarcaturi de combustibil nuclear, apa de racire pentru functionarea celor 2 unitati nucleare si finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare in scopul racordarii la Sistemul Energetic National si evacuarea energiei electrice produse in cele doua unitati nucleare.
Intentia statului roman si a SNN, in conformitate cu noua strategie de dezvoltare a proiectului, este de a realiza acest proiect intr-un consortiu euro-atlantic in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavoda si in sectorul energiei nucleare civile din Romania.
In cadrul COP 27, in noiembie 2022, US Exim Bank a anuntat emiterea a doua scrisori de interes pentru finantarea serviciilor tehnice furnizate de SUA in legatura cu proiectul Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A.
Pe baza informatiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua in considerare finantarea pana la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) in faza a doua a proiectului. Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua in considerare finantarea pana la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie si de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda va fi implementat in baza Strategiei de continuare, aprobata de actionarii SNN in anul 2021, in trei etape, in conformitate cu experienta internationala in constructia de centrale nucleare:
Etapa 1, demarata la sfarsitul anului 2021, reprezinta etapa pregatitoare, initiata prin capitalizarea si operationalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Aceasta etapa va dura pana la 24 de luni, timp in care se va pregati/actualiza un set de documentatii de inginerie si securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de baza de licentiere, a ghidurilor de securitate, a modificarilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investitie.
In cadrul acestei etape, la 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de proiectare si OEM Candu (producatorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. In cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea documentatiei necesare pentru initierea Proiectului Unitatilor CANDU 3 si 4.
Etapa 2 a proiectului, Lucrari preliminare - prezentata mai sus.
Etapa 3 a Proiectului, etapa estimata la 69-78 de luni, consta in mobilizarea santierului, inceperea lucrarilor de constructie, punerea in functiune si inceperea exploatarii comerciale a Unitatii 3 in 2030 si a Unitatii 4 in 2031.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter