RO EN
The cart is empty

Guvernul a aprobat legea pentru continuarea proiectului energetic de la Cernavoda

Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, Proiectul de Lege privind aprobarea semnarii Acordului de Sprijin intre Statul roman si Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
”Este o lege foarte importanta, care sper ca va fi adoptata cat mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unitati de la Cernavoda. Da, Romania va deveni independenta energetic si, totodata, ne vom asigura securitatea energetica si atingerea tintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru ca decarbonizare fara energie nucleara nu se poate face”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.
Prin proiectul de act normativ se supune Parlamentului aprobarea semnarii Acordului de Sprijin intre Statul roman si SN Nuclearelectrica S.A. in legatura cu Proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda. Astfel ca Unitatea 3 va intra in exploatare la sfarsitul anului 2030 si Unitatea 4 in anul 2031. Prin realizarea Proiectului, esential pentru securitatea si independenta energetica a Romaniei, va fi dublata contributia energiei nucleare in sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de munca in sectorul nuclear, se va dezvolta lantul de furnizori, va fi facilitat accesul la imprumuturi si sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, precum si la bugetul de stat, ca urmare a investitiilor si infiintarii de noi intreprinderi in activitati de cercetare si inovare in zona/regiune. De asemenea, prin realizarea acestor investitii, se va asigura accesul la energie electrica si termica a consumatorilor, protectia consumatorului vulnerabil si reducerea saraciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei piete energetice competitive, va creste calitatea invatamantului in domeniul energiei si va continua formarea resursei umane bine pregatite in domeniul nuclear.
Statul roman prin Ministerul Finantelor (”MF”) va realiza demersurile necesare pentru finantarea constructiei celor doua reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat la acordarea de Garantii de Stat finantatorilor Proiectului.
Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferenta” (CfD) si, totodata, fiind responsabil pentru operationalizarea Fondului de Modernizare, sustine includerea energiei nucleare in programele cheie de investitii si asigura suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare in vederea dezvoltarii, constructiei si punerii in functiune a Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda. De asemenea, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, este responsabila pentru finalizarea si operationalizarea, pana in anul 2030, a Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active, respectiv finalizarea si operationalizarea, pana in anul 2050, a Depozitului geologic pentru deseurile inalt radioactive.
Statul roman prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va intreprinde demersurile necesare in vederea asigurarii apei de racire pentru functionarea a 4 unitati nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavoda, prin finalizarea etapei II a Proiectului ”Imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare intre Calarasi si Braila (km 375 - km 170)”.
De asemenea, Statul roman va dispune masurile necesare cu privire la finalizarea de catre Transelectrica, pana la data punerii in functiune a Proiectului, a liniilor de transport a electricitatii, care sa permita racordarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda la Sistemul Electroenergetic National si evacuarea energiei electrice produse de Proiect.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter