RO EN
The cart is empty

PWC: Companiile pot opta pentru emiterea de facturi electronice prin RO e-Factura

Companiile vor putea opta pentru utilizarea Sistemului national privind factura electronica (denumit “RO e-Factura”), care urmeaza sa devina operational in aceasta luna, atat in cazul livrarilor/prestarilor catre entitati publice (Business to Government - B2G), cat si in relatia cu alti operatori economici (B2B).
Factura electronica reglementata de OUG nr. 120/2021 este emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata.
Formatul XML si transmiterea prin intermediul platformei puse la dispozitie de Ministerul de Finante sunt elemente de noutate fata de factura electronica definita de Codul Fiscal („o factura care contine informatiile solicitate (...) si care a fost emisa si primita in format electronic”).
Mai mult, facturile electronice emise prin RO e-Factura vor avea atasata semnatura electronica aplicata de catre Ministerul Finantelor Publice, certificandu-se faptul ca nu mai sunt permise interventii asupra continutului acestora.
In domeniul achizitiilor publice, companiile care opteaza pentru utilizarea sistemului RO e-Factura vor avea obligatia de a emite doar facturi electronice si de a utiliza acest sistem in relatie cu toate autoritatile contractante. Prelucrarea facturii electronice se va realiza de beneficiarii - autoritati publice utilizand fie aplicatii informatice (pentru prelucrare exclusiv in format electronic), fie se va realiza conversia informatiilor din factura electronica intr-un format care permite citirea si listarea. Conform OUG nr. 120/2021, prin prelucrarea facturii electronice de catre autoritatile contractante, se intelege inclusiv parcurgerea fazelor executiei bugetare.
In relatiile comerciale B2B, in vederea utilizarii sistemului RO e-Factura, atat emitentul facturii electronice, cat si destinatarul acesteia trebuie sa fie inscrisi in Registrul RO e-Factura. Facturile emise de catre operatorii economici inscrisi in Registrul RO e-Factura catre destinatari care nu utilizeaza acest sistem vor urma regulile obisnuite prevazute de Codul Fiscal.
Inscrierea in Registrul RO e-Factura se efectueaza prin depunerea unui formular (084), iar pentru radiere se depune acelasi formular, insa doar pana la data la care devine efectiva inscrierea (1 a lunii urmatoare depunerii formularului initial 084). Detaliile legate de operarea Registrului RO e-Factura sunt prevazute de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1713/2021. Registrul va putea fi interogat pe site-ul oficial al ANAF.
Ramane de vazut cat de atractiv va fi acest sistem pentru fiecare din cele doua categorii pentru care se initiaza utilizarea lui in luna noiembrie (B2G, respectiv B2B). In viitor, se urmareste extinderea utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru tranzactii intre toti operatorii economici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter