RO EN
The cart is empty

BIM - o schimbare fundamentala in practica proiectarii

BIM (Building Information Modeling) reprezinta un proces de proiectare colaborativa a unei cladiri, utilizand un sistem coerent de modele computerizate 3D, care inlocuiesc modul de lucru separat pe specialitati, utilizat pana in prezent. Rolul BIM este de a facilita monitorizarea performantelor unei cladiri, atat ca intreg, cat si pe componente. Prin generarea, partial automatizata, a modelelor cladirilor la nivel de detalii de executie, BIM redistribuie alocarea efortului, punand accent pe designul conceptual. Alte beneficii directe includ existenta unor metode mai usoare care garanteaza consecventa in planuri si rapoarte, automatizand verificarea interferentelor spatiale intre sisteme. BIM constituie o baza solida pentru interconectarea aplicatiilor de analiza/simulare/cost si imbogatirea vizualizarii si comunicarii la toate scarile si fazele unui proiect.
BIM reprezinta, in esenta, o planificare digitala a proiectelor de constructii, in care toate partile interesate au acces la aceeasi baza de date. Desi sistemul a fost folosit sub diverse nume in ultimele doua decenii, abia recent a fost recunoscut ca o tehnologie care revolutioneaza sectorul constructiilor, o industrie renumita pentru nivelul scazut al productivitatii, gradul mare de fragmentare si slaba colaborare intre furnizori si contractori. Pentru o intelegere cu acuratete a BIM, este importanta deosebirea de predecesorul acestuia, reprezentat de software-ul digital de proiectare asistata pe calculator - CAD. Inginerii si designerii au utilizat aplicatii CAD de la inceputul anilor '60 ai secolului trecut. Spre deosebire de CAD, continutul BIM poate fi manipulat in diverse moduri, pentru a genera imagini 3D instantanee. Cu ajutorul BIM, utilizatorii creeaza reprezentari digitale ale locurilor si obiectelor fizice si le pot impartasi pentru o colaborare mai buna. In acelasi timp, platforma ajuta utilizatorii sa partajeze informatii despre proiect pe intreaga durata de executie a acestuia, pentru o planificare mai eficienta si construirea unei infrastructuri fizice a proiectului. Potrivit concluziilor unui studiu specializat, realizat de firma de consultanta strategica Roland Berger, utilizarea la scara larga a instrumentelor BIM va duce la o revolutie in domeniul constructiilor.
Domeniile de aplicare ale modelului BIM pot fi extinse cu adaugarea de informatii despre costuri, timpii de executie si alte dimensiuni ale unui proiect, cum ar fi sustenabilitatea. Toate obiectele dintr-un santier sunt interconectate, astfel incat modificarile propuse intr-o vizualizare duc la ajustarea automata a celorlalte componente conectate. BIM include, de asemenea, informatii referitoare la aspecte conexe constructiilor, cum ar fi rezistenta la compresiune si conductivitatea termica. Aplicatia integreaza intregul lant valoric implicat de o constructie, astfel incat poate fi folosita si dupa finalizarea proiectului, pentru administrarea sau gestionarea acestuia.
 
Obiectele BIM sunt "inteligente"
In BIM, elementele proiectate sunt create conectate, ca modele multidimensionale. Numite obiecte, acestea sunt generate de trei tipuri de surse: software BIM (obiecte BIM predefinite), biblioteci online de obiecte (de tipul "building SMART") si bazele de date proprii de obiecte ale utilizatorilor BIM, ce contin obiectele proprii programate sau informatii oferite de furnizorii de materiale pentru constructii. Indiferent de sursa acestor obiecte, utilizatorii pot vizualiza rapid alternativele de proiectare prin ajustarea geometriei sau a altor dimensiuni. Modelele BIM includ si date "inteligente" despre obiecte, facandu-le mai mult decat niste simple reprezentari ale componentelor constructiilor, deoarece includ informatii relevante pentru proiect, cum ar fi calcule, programari, descrieri si chiar date despre sustenabilitate si eficienta energetica. In plus, obiectele BIM pot integra informatii despre licitatii, ceea ce poate perturba platformele de licitatii utilizate in prezent. Specialistii se asteapta ca, in viitor, aplicatiile BIM sa contina inclusiv date despre preturi si compatibilitati cu alte produse sau sisteme.
 
BIM si realitatea virtuala, realitatea augmentata si materialele imprimate
Impactul disruptiv pentru domeniul constructiilor al BIM va fi amplificat in anii urmatori, intrucat noile tehnologii pot fi integrate in aceste platforme. De exemplu, arhitectii isi pot prezenta desenele clientilor care utilizeaza instrumente de realitate virtuala, pentru a le permite sa vizualizeze structura ca si cum aceasta ar fi deja finalizata. Totodata, in etapa de executie, proiectantii pot utiliza acelasi tur virtual pentru a explica anumite detalii lucratorilor, reducand semnificativ riscurile de erori umane. Informatiile colectate si deciziile de proiectare luate in aceasta etapa pot fi utilizate pentru a actualiza obiectele BIM respective. In mod similar, folosind ochelari de realitate augmentata, arhitectii sau dezvoltatorii isi pot "plimba" clientii prin santier si sa le demonstreze, virtual, cum vor arata anumite elemente de design sau ce modificari vor fi facute. Aceste vizualizari pot fi partajate pe platforma BIM, pentru a putea fi vazute de toti cei interesati.
BIM permite, de asemenea, modele pentru ca materialele tiparite 3D sa poata fi integrate in design si verificate, pentru a se putea trece rapid la elaborarea prototipurilor. Echipamentele autonome pot fi modelate, vizualizate si analizate pentru a le determina impactul pe care il au asupra intregului proiect.
 
Drone, roboti si tehnologia 6D
In continuare, specialistii se asteapta ca fluxurile de date sa fie completate constant, datorita incorporarii de noi tehnologii. De exemplu, dronele pot fi folosite pentru a monitoriza securitatea si siguranta pe marile santiere de constructii si sunt ideale pentru o topografie aeriana precisa. Datele spatiale culese de drone pot fi introduse in modelele BIM. Cand constructia este finalizata, datele BIM sunt utilizate pentru a organiza si optimiza gestiunea si administrarea facilitatilor. Aceasta functiune devine si mai utila odata cu folosirea de noi date, cum sunt informatiile furnizate de senzorii si robotii cu care sunt echipate cladirile. Analiza bazata pe „cloud” poate fi utilizata pentru a intelege mai bine toate datele, iar rezultatele sunt redate in BIM, astfel incat sistemul se auto-optimizeaza. Cu o asemenea cantitate de informatii compilate intr-un format partajabil si util, platformele BIM vor ajuta la cresterea gradului de standardizare si industrializare din sectorul constructiilor. Utilizatorii isi pot completa planurile 3D cu o axa de timp a obiectelor BIM, reprezentand o a patra dimensiune (4D) pentru planificarea si gestionarea proiectului. De asemenea, platformele BIM pot fi folosite si pentru crearea unui model 5D, care include estimari privind costurile materialelor sau modificari de proiectare si ofera o solutie 3D. O a sasea dimensiune (6D) ar putea fi reprezentata de informatiile referitoare la gestionarea si intretinerea componentelor proiectului pe intreaga durata de utilizare a acestuia. Avand abilitatea de a functiona pe mai multe niveluri, de la 2D la 6D, metoda de planificare digitala BIM faciliteaza colaborarea dintre toate companiile implicate in proiectarea, ingineria, construirea si operarea unei cladiri. Cu aportul tehnologiei de stocare in „cloud” si al realitatii virtuale si in contextul in care tot mai multe tari impun utilizarea BIM in proiectele publice, platforma digitala aduce in sectorul constructiilor o noua era, cea a constructiilor conectate.
 
Evaluarea potentialului BIM
Desi exista obstacole in calea implementarii BIM la scara larga, inclusiv aspecte legate de standarde, instruire si administrare, analistii Roland Berger se asteapta ca BIM sa aiba un impact major asupra industriei constructiilor pana in 2025, pe masura ce companiile ii descopera potentialul. Potrivit Oxford Economics, cheltuielile realizate in infrastructura la nivel global vor depasi 9 miliarde USD anual, pana in 2025. Conform estimarilor, utilizarea platformelor BIM poate reduce aceste costuri cu minimum 10%, nivel atins deja in cazul proiectelor realizate cu ajutorul BIM. De exemplu, utilizarea BIM a generat diminuarea cu doua luni a perioadei de executie a lucrarilor realizate de grupul suedez Skanska in cadrul unui proiect de extindere a unui spital din SUA, implementat recent. Operatorul german de cai ferate Deutsche Bahn foloseste BIM pentru proiectele de infrastructura pe care le implementeaza, estimand reducerea costurilor cu 10%.
Conform unui studiu realizat de Transparency Market Research, piata globala de aplicatii BIM, consultanta specializata si alte solutii conexe avea o valoare de 2,7 miliarde USD in 2016, specialistii estimand ca sectorul va atinge nivelul de 11,5 miliarde USD pana la finele anului 2022.
„Ne asteptam sa vedem o schimbare fundamentala la nivelul companiilor de constructii, odata ce acestea vor descoperi potentialul platformelor BIM de a le imbunatati modelele de afaceri si de a crea altele noi, mai eficiente. In cazul in care companiile existente nu se vor adapta, noii operatori de pe piata o vor face si vor rescrie regulile in domeniu. Cand BIM va fi implementat, intr-adevar, ca o platforma, va revolutiona industria constructiilor in masura in care Amazon a schimbat integral retailul modern. Castigatoare vor fi companiile care privesc dincolo de interesele imediate si inradacinate, catre viitorul conturat de BIM si oportunitatile generate de conectivitate", arata analistii Roland Berger.
In prezent, comertul cu materiale de constructii se realizeaza preponderent prin angrosisti si revanzatori, dar, odata cu implementarea BIM, va exista un planificator tehnic care va alege ce produse sa fie cumparate si de la ce furnizori. Prin urmare, comerciantii vor trebui sa-si regandeasca strategiile de marketing si sa-si redirectioneze eforturile de vanzare.
Cu toate acestea, contractorii mai mari ar putea incerca sa integreze planificatori tehnici chiar la nivelul companiilor lor. Pe masura ce marketingul si vanzarile se vor muta tot mai mult in mediul online, riscurile asumate de angrosisti si distribuitori vor fi preluate si reduse la activitatile logistice, intermediarii fiind nevoiti sa identifice modele BIM care sa le mentina pozitia pe piata.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter