RO EN
The cart is empty

CE propune ca din 2030 toate cladirile sa aiba zero emisii de carbon

Comisia Europeana propune ca, incepand din 2030, toate cladirile noi si cele care intra in proces de renovare aprofundata sa aiba zero emisii de carbon, iar pentru sectorul public, regula sa se aplice incepand cu 2027, potrivit noii propuneri de Directiva privind performanta energetica a cladirilor. Aceste cladiri trebuie sa consume putina energie, sa fie alimentate cu surse regenerabile si sa nu genereze emisii de carbon la fata locului din combustibili fosili. Noua propunere mai prevede ca toate cladirile existente sa fie transformate in cladiri cu emisii zero pana in 2050.
De asemenea, statele membre vor impune ca in cladirile cu emisii zero sa fie instalate dispozitive de masurare si control pentru monitorizarea si reglarea calitatii aerului din interior. In cladirile existente, instalarea unor astfel de dispozitive va fi ceruta acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic si economic, in cazul renovarilor majore. Standardul nZEB (nearly zero energy building - cladire cu un consum aproape zero de energie), care in acest an a devenit obligatoriu in toata Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, ramane in vigoare pentru cladirile noi pana la aplicarea standardului zero-emisii, se mentioneaza in textul propunerii de directiva, publicat recent de Comisia Europeana.
„Eficienta energetica devine din ce in ce mai importanta. Daca ne pregatim de acum, vom atinge tintele din 2030 nu doar pentru eficienta energetica, ci si in ceea ce priveste reducerea emisiilor. Trebuie sa ne uitam cu foarte mare atentie la ce se intampla la nivel european, sa intelegem ce inseamna Directiva privind eficienta energetica, cum o transpunem mai bine pentru Romania, dar si alte directive care au legatura cu eficienta energetica”, a declarat Madalin Apostol, Senior Manager, Proiecte speciale, OMV Petrom, intr-o dezbatere organizata prin proiectul Romania Eficienta.
„Standardele pentru 2030 deja se anunta si mai severe, si mai ambitioase. Prin noua varianta a Directivei privind performanta energetica a cladirilor, in 2030 devine obligatoriu standardul zero- emission buildings. In 2010, a fost anuntat standardul nZEB si atunci nimeni nu i-a acordat atentie. In Romania incepuse sa se discute public despre nZEB abia cu cateva luni inainte sa devina obligatoriu si toata lumea a fost luata prin surprindere. Acum suntem avizati si stim ca trebuie sa crestem foarte mult rata de renovari aprofundate, sa stim ca prin lege toate cladirile noi deja sunt la alte standarde. Scolile, spitalele, cladirile din zona publica necesita atentie speciala”, a declarat Radu Dudau, director Energy Policy Group (EPG) si coordonator al proiectului Romania Eficienta.
 
Electrica si Signify s-au alaturat in proiectul de renovare la standard nZEB de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiesti
Romania Eficienta a inceput in vara acestui an lucrarile de renovare aprofundata la standard nZEB la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiesti, investitia, in valoare de circa un milion de euro, fiind finantata de catre OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului Romania Eficienta. Este primul proiect de renovare la standarde nZEB din fonduri private la nivel national.
„Am demarat cu un proiect pilot la Liceul Energetic Tehnologic Elie Radu din Ploiesti, o cladire unde pentru prima data, cu finantare privata, realizam la standarde nZEB o renovare majora, cu tehnologii noi. Nu doar ca vom avea o performanta energetica net superioara a cladirii, dar vom atinge si acei indicatori foarte importanti: calitatea aerului interior, un iluminat de performanta ridicata care conteaza extrem de mult in starea de bine si performanta scolara a elevilor. Este un proiect pe care vrem sa il replicam”, a mai declarat Radu Dudau, director EPG.
In acest proiect ambitios de renovare s-au alaturat Grupul Electrica, prin compania Electrica Furnizare, ce asigura instalatiile solare fotovoltaice si termice pentru cladirea scolara supusa reabilitarii energetice, si Signify, care contribuie cu un sistem de iluminat ultramodern.
„Astfel de investitii sunt importante si prin prisma rapoartelor de mediu care sunt tot mai ingrijoratoare, iar, in acest sens, este esential schimbul continuu de experienta intre statele care au aderat la Green Deal si care s-au angajat la asezarea propriilor economii pe o traiectorie durabila. Transparentizarea si cresterea performantelor de mediu, sociale si de guvernanta reprezinta obiective clare ale Grupului Electrica si, in mod evident, in 2022 vom continua in aceeasi directie, pentru ca este responsabilitatea celei mai mari companii de electricitate sa puna umarul la construirea unei societati durabile. Cred ca proiectul Romania Eficienta are un potential extraordinar si cu siguranta dorim sa ne implicam din ce in ce mai mult”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.
„Nu exista educatie despre ce inseamna calitatea luminii, despre cum afecteaza ea sanatatea in general, dar si procesul de invatare la elevi sau de vindecare, in cazul pacientilor din spitale. Avem studii facute despre cum pot influenta intensitatea si culoarea luminii aspecte precum atentia si concentrarea elevilor”, a spus Razvan Copoiu, CEO Signify Romania & South East Europe.
„Nu cred ca finantarea va fi problema, ci cum scrii un proiect si cum reusesti sa atragi toate aceste fonduri dedicate renovarii energetice, pentru ca ele sunt pe piata”, a subliniat Iuliana Leca, Director Investitii, Primaria Sectorului 6.
„Este important sa facem pasii concreti acum. Va asigur ca 2022 va fi un an de referinta privind modificarile pe care le vom face in legislatia nationala. Este necesar sa existe o colaborare intre specialisti, intre autoritatile locale care deja sunt un model de buna practica, pentru a crea acest cadru national referitor la nZEB pana in 2030, apoi pentru cladirile cu zero-emisii”, a declarat, la randul sau, deputatul Oana Ozmen, secretar al Comisiei pentru industrii si servicii. Ea a reamintit ca prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania si-a asumat sa renoveze circa 2.000 de cladiri publice (spitale, scoli, institutii administrative etc.).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter