RO EN
The cart is empty

Constructia sustenabila, rezultatul indeplinirii unor obiective realiste pe termen lung

Desi este foarte des intalnit in aproape toate domeniile, conceptul de sustenabilitate poate fi dificil de inteles uneori. Este important sa ne gandim la sustenabilitate in contextul intregii lumi. Aceasta inseamna ca trebuie sa se ia in considerare impactul activitatilor noastre globale asupra mediului. Sustenabilitatea este importanta pentru toata lumea, dar mai ales pentru cei care traiesc in tarile mai putin dezvoltate, unde se lupta sa supravietuiasca intr-un mediu dur, arata intr-un articol specialistii de la Stratos, companie ce ofera consultanta de mediu, managementul deseurilor, preluarea responsabilitatii de mediu, raportari lunare si anuale, instruirea personalului, colectare etc.
Sustenabilitatea, la modul general, inseamna construirea de relatii cu oamenii, planeta si comunitatile noastre pentru a crea societati rezistente, eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor si echitabile. Aceasta ne cere sa abordam cauzele profunde ale celor mai presante provocari de mediu din prezent, astfel incat acestea sa poata fi abordate in mod eficient si rezolvate permanent.
Conceptul de sustenabilitate are certe aplicatii si in domeniul constructiilor si in cel al materialelor diverse folosite in acest scop, iar articolul de fata se doreste a fi o introducere in aceasta sfera complexa, pentru o mai buna intelegere a avantajelor pe termen lung pe care le ofera si a beneficiilor pe care acest mod de a construi le aduce societatii umane in ansamblu.
 
1. Constructiile sustenabile – ce sunt si ce avantaje ofera spre deosebire de cele clasice
Atingerea sustenabilitatii inseamna ca o societate ecologica poate fi construita fara a afecta lumea naturala. Pe scurt, societatea sustenabila este o societate care este responsabila pentru impactul sau asupra mediului. Nu este suficient sa „devenim verzi”, asa cum mai mereu se poate auzi la nivel declarativ pe canalele politice si in mass-media, dar, mai degraba, sa planificam si sa proiectam, in mod activ, un viitor durabil.
Intr-o definitie foarte condensata, constructiile sustenabile sunt cele concepute pentru a fi neutre si autosuficiente din punct de vedere economic si/sau ecologic si care pot fi construite si intretinute ulterior, de-a lungul timpului, fara a fi nevoie de fonduri suplimentare. Prin utilizarea constructiilor sustenabile, nu numai ca se contribuie semnificativ la protejarea mediului, dar se realizeaza economii importante ale costurilor pe termen lung.
Lista constructiilor sustenabile si a posibilitatilor legate de acest concept este lunga si pare sa creasca in permanenta; ea include totul, de la case si hoteluri, la magazine si birouri sau chiar lucrari de infrastructura. Unele sunt mai aproape de obiectivele lor decat altele, dar majoritatea inca nu reusesc sa le atinga in totalitate.
Constructia sustenabila, in mod conceptual, este tehnica de a oferi un mediu interior sanatos, bazat pe principii ecologice, si de a nu aduce prejudicii mediului extern.
Obiectivul primordial al sustenabilitatii in domeniul constructiilor este de a diminua efectul asupra mediului al acestui important sector economic prin aplicarea tehnicilor de dezvoltare durabila, a masurilor de eficienta energetica si a tehnologiilor ecologice.
Constructia sustenabila se refera la proiectarea, constructia si gestionarea cladirilor pentru a fi ecologice, economice si durabile. Sustenabilitatea devine din ce in ce mai importanta pentru aceasta ramura economica multumita beneficiilor sale sociale, economice si de mediu.
In ceea ce priveste impactul asupra mediului, constructiile sustenabile sunt acelea care indeplinesc anumite criterii, de la proiectarea si administrarea procesului constructiv si pana la materialele performante folosite in toate stadiile. De asemenea, din aceasta perspectiva conteaza semnificativ si folosirea resurselor regenerabile de energie si a tehnologiilor asociate in construirea efectiva, functionarea si administrarea ulterioara a obiectivelor si in modalitatile de intretinere in vederea reducerii emisiilor cu efect de sera.
Din punct de vedere economic, sustenabilitatea constructiilor inseamna trecerea de la modelul vechi, cunoscut, al economiei liniare, la un model nou, circular, care implica energia regenerabila, reciclarea materialelor si a deseurilor produse, pastrarea calitatii ridicate a apelor captate, modalitatile inovative de preluare a apelor uzate, adaptarea agila la schimbari etc.
Constructiile sustenabile au un impact major si din punct de vedere social prin impunerea de standarde inalte ale modurilor de derulare a afacerilor si a productiei in domeniu.
Constructia sustenabila nu este realizata pe baza unui singur obiectiv, pe termen scurt si nerealist, ci, mai degraba, este proiectata si dusa la bun sfarsit in contextul unei serii de obiective realiste pe termen lung. Pentru a construi in mod sustenabil, abordarea trebuie sa se faca intr-un mod care sa raspunda nevoilor proiectului care, la randul lui, trebuie sa fie capabil de a oferi eficienta obiectivului pe termen lung.
Se poate spune ca sustenabilitatea constructiilor este asigurata prin pachetele de acte de reglementare din domeniul protectiei mediului. Desi protectia mediului la nivel de legiferare este un pas inainte spre impunerea unor reguli stricte si pentru diminuarea pagubelor de mediu care ar putea fi produse prin construirea haotica si fara responsabilitate, constructiile sustenabile sunt un salt semnificativ, suplimentar, care excede cadrul strict normativ al legislatiei de protectie a mediului.
Una dintre uneltele de ajutor in domeniul raspandirii conceptului de sustenabilitate in domeniul constructiilor este certificarea BREEAM sau „Building Research Establishment Environmental Assessment Method”, care are rolul de a evalua impactul constructiilor asupra mediului prin stabilirea scorului de sustenabilitate si de eficienta.
 
Avantajele constructiilor sustenabile se traduc in efecte pozitive, nu doar pentru mediul natural, dar si in alte domenii importante.
- Impulsionarea economiei prin cererea tot mai mare de specialisti si de forta de munca abila in realizarea de proiecte de constructii civile si industriale „verzi”;
- Sustenabilitatea generala a societatii umane prin promovarea producerii si folosirii energiei regenerabile si educarea tot mai multor oameni pentru a intelege importanta eficientei in utilizarea resurselor;
- Reducerea risipei si a cantitatii de deseuri la nivel global prin promovarea folosirii materialelor reciclabile;
- Reducerea folosirii substantelor cu potential nociv pentru sanatatea omului in compozitia materialelor de constructii sustenabile;
- Trecerea la un mod de viata mult mai sanatos al ocupantilor obiectivelor construite in mod sustenabil.
 
2. Cele mai importante metode si principii aplicate in domeniul constructiilor sustenabile
Este deja cunoscut faptul ca modul traditional de a construi conduce la crearea unei cantitati enorme de deseuri. Din totalul materialelor de constructii folosite in cazul unui proiect, fie ca este vorba de un proiect care priveste infrastructura, fie ca este vorba de constructii civile sau industriale, nu mai putin de 30%, in medie, ajung sa se transforme in deseuri si vor trebui duse la locurile special amenajate sau vor sfarsi in gropile de gunoi. Desigur, unele dintre aceste materiale, mai ales in cazul proiectelor de constructii industriale au un ridicat potential toxic, nociv asupra ecosistemului in ansamblul sau si, desigur, asupra sanatatii si vietii omului, in mod special.
Tocmai aceasta enorma risipa cu impact negativ ridicat asupra mediului este tinta principala a trecerii catre constructiile si materialele sustenabile. Astfel, principiile si metodele constructiilor sustenabile si folosirii materialelor de aceeasi natura implica:
 
Folosirea resurselor naturale si conservarea materialelor
Reducerea risipei si a producerii de deseuri in domeniul constructiilor se poate realiza printr-o strategie inteligenta de folosire a ceea ce ofera natura in mod gratuit si regenerabil precum si evitarea consumurilor de materiale in mod inutil. De exemplu, apelarea la sisteme pasive de aerisire sau folosirea pe scara larga a modelelor constructive care exploateaza in mod accentuat iluminarea naturala, folosirea de izolatii termice performante, de sisteme de ferestre cu pierderi minime de energie etc., sunt doar cateva solutii de reducere a consumului de materiale si resurse pe lungi perioade de timp.
 
Folosirea de materiale de constructii cu continut reciclat cat mai ridicat
Inlocuirea materialelor clasice de constructii cu materiale obtinute prin introducerea de materii prime reciclate poate conduce la o scadere semnificativa a risipei. De asemenea, materialele de constructii realizate pe baza materiilor prime regenerabile sunt o buna solutie in scopul reducerii consumului de resurse.
 
Protejarea mediului inconjurator
Un principiu important al constructiilor sustenabile este grija fata de mediu care se traduce mai ales prin amplasamente care sa aiba un impact cat mai redus asupra ecosistemului, dar si prin lucrari de refacere si readucere a zonelor naturale din jurul obiectivului, la o stare initiala dupa finalizare. In plus, acest principiu implica folosirea materialelor de constructii provenite din surse cat mai apropiate de locul santierului, pentru a se evita transportul poluant pe distante foarte mari.
 
Apelarea la materiale de constructii non-toxice
Sustenabilitatea constructiilor inseamna si asigurarea unui mediu sanatos oamenilor care vor folosi aceste constructii. Astfel, se doreste folosirea pe scara cat mai redusa a acelor materiale de constructii care contin compusi volatili daunatori organismului pe termen lung.
 
Folosirea de materiale cu o durata foarte mare de viata
Introducerea unor materiale de constructii care au o durata de viata foarte lunga – de exemplu peste 50 de ani – este o buna modalitate de reducere a nevoii de inlocuire si a producerii de deseuri.
 
3. Materialele de constructii sustenabile – exemple si solutii folosite
Materialele folosite in constructii reprezinta una dintre cele mai bune metode de implementare a sustenabilitatii. Progresul tehnologiei de fabricatie permite aparitia de noi generatii de materiale cu proprietati cel putin identice cu cele ale materialelor traditionale. De asemenea, intoarcerea catre natura a permis gasirea unor solutii care, desi folosite din cele mai vechi timpuri, au fost trecute cu vederea o buna perioada.
Aceste noi materiale de constructii sunt sustenabile si asigura protejarea mediului precum si scaderea amprentei de carbon a obiectivelor in componenta carora intra.
 
Lemnul de bambus
Fiind o planta cu o capacitate uimitoare de crestere si de regenerare (unele specii crescand chiar si pana la 1 m in numai 24 de ore), bambusul este de fapt o planta erbacee si nu un arbore, cu o raspandire uimitoare pe aproape fiecare continent, in afara Europei si a tinuturilor polare.
Bambusul ofera un lemn rezistent, elastic si cu o durabilitate considerabila in timp, mai ales daca este tratat corespunzator impotriva insectelor daunatoare si a putrezirii.
 
Lemnul arborelui de pluta
Pluta este deja cunoscuta in industria materialelor de constructie ca un material excelent izolator fonic, rezistent la socuri mecanice si chiar izolator termic. Pluta rezista bine la foc si chiar daca arde nu emana gaze toxice. In plus este un material impermeabil si nu putrezeste.
 
Paiele
Balotii din paie sunt deja folositi ca materiale la crearea structurilor, in special pentru case. Avand un excelent grad de izolare termica si fonica, balotii din paie sunt un material foarte ieftin in constructia zidurilor, tavanelor etc., alaturi de structuri de rezistenta din otel sau din lemn.
 
Plasticul reciclat
Plasticul reciclat este folosit din ce in ce mai mult in procesul de producere a betonului. De asemenea, masele plastice reciclate sunt o materie prima ideala pentru fabricarea de garduri, structuri de mobilier urban, cabluri, tevi si tamplarie PVC.
 
Otelul reciclat sau fier vechi
Recuperarea fierului vechi este deja o industrie destul de bine dezvoltata in ultimii zeci de ani. Producerea otelului solicita activitati miniere, de transport, procese metalurgice cu ardere de combustibili fosili si un consum foarte mare de energie. Reciclarea materialelor feroase si producerea de otel, prin reconversia acestora, este un proces cu o amprenta mult mai scazuta de carbon.
 
Lana
Lana oilor este un bun izolator folosit pentru proiecte de constructii, ca alternativa la materialele asemanatoare produse prin procedee chimice. Lana este si un bun izolator fonic si nu se degradeaza foarte rapid in timp.
 
Fibrele de canepa
Canepa este o planta textila cu numeroase intrebuintari in industrie. Una din aplicatiile la care se poate folosi fibra acestei plante cu o mare putere de regenerare este crearea unui material cu proprietatile fizice ale betonului, dar cu o greutate mult redusa. „Caramizile” realizate pe baza fibrelor din canepa sunt usor de transportat, solide, izoleaza termic si fonic foarte bine si au o rezistenta excelenta la incendii. In plus, fibrele de canepa continua sa absoarba dioxidul de carbon intr-o proportie mare.
Iata deci doar o selectie a catorva materiale de constructii sustenabile care pot schimba cu totul modul clasic de gandire a proiectelor in domeniu.
In concluzie, sustenabilitatea devine tot mai mult o directie de actiune obligatorie pe masura ce impactul negativ al schimbarilor climatice se accentueaza intr-un ritm tot mai alert. Desi exista inca unele obstacole, legate mai ales de costurile uneori mai mari sau chiar de prejudecati, avantajele constructiilor sustenabile ar putea deschide calea catre un viitor mai curat. Marile companii de constructii nu sunt singurele care si-ar putea modifica practicile folosite in beneficiul mediului. Oamenii obisnuiti care lucreaza la proiectele lor personale se pot concentra, de asemenea, pe utilizarea metodelor de constructie durabila.
 
*** Articol publicat de specialistii de la Stratos, companie ce ofera consultanta de mediu, managementul deseurilor, preluarea responsabilitatii de mediu, raportari lunare si anuale, instruirea personalului, colectare etc.
Pentru informatii suplimentare, click aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter