RO EN
The cart is empty

Clean Recycle: Cresc tintele de mediu concomitent cu 3 modificari legislative majore

Mai putin de 10% din totalul celor aproximativ de 4.000 de colectori existenti de deseuri de ambalaje activi in Romania au reusit sa achite garantia de 500 de mii de lei catre stat, in urma unor modificari legislative intrate in vigoare la inceputul anului, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle. Conform OUG nr. 125/2022, de la 1 ianuarie 2023, colectorii sunt obligati sa constituie aceasta garantie, sub forma unui depozit in numerar sau a unei scrisori de garantie bancara.
Astfel, doar colectorii care s-au conformat legii pot incheia in continuare contracte cu OIREP**-urile din Romania, care asigura preluarea responsabilitatii extinse a companiilor. Masura a fost luata de autoritati pentru a preintampina anumite blocaje in situatia unor eventuale cazuri de frauda, dar ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului operatorilor economici din Romania, care pun pe piata deseuri de ambalaje (suma garantiilor fiind transferata in continuare de la colectori catre clientii finali, in contextul in care concurenta devine mai mica, iar cererea ramane in continuare crescuta).
De asemenea, situatia ar putea genera blocaje majore privind managementul deseurilor de ambalaje, avand in vedere responsabilitatea de mediu celor care pun pe piata ambalaje si deseuri de ambalaje si numarul restrans de companii de colectare care au reusit sa plateasca garantiile impuse.
 
Deseurile de ambalaje vor fi raportate ca fiind valorificate abia dupa reciclarea efectiva a acestora
OUG125/2022 al Ministrului Mediului, aduce un impact major asupra costurilor operatorilor economici, dar si ale OIREP-urilor. Anterior, cantitatile de deseuri de ambalaje erau raportate autoritatilor de mediu ca fiind valorificate in momentul incredintarii spre reciclare/valorificare, dar in prezent se doreste ca acestea sa fie incluse in raportari abia dupa ce sunt efectiv reciclate.
„Obiectivele de reciclare si valorificare ce cad in sarcina generatorilor de deseuri de ambalaje, si a caror indeplinire noi ne-o asumam prin contract, sunt anuale. In urma acestei modificari, ne asteptam sa intampinam situatii in care, desi cantitati semnificative de deseuri de ambalaje vor fi colectate separat si predate reciclatorului, acestea nu vor putea fi raportate ca efectiv reciclate pana la finalizarea procesului de reciclare. Concret, cantitati importante colectate si predate catre reciclatori in ultima parte a anului, ar putea sa intre in procesul de reciclare dupa 01 ianuarie a anului urmator. De asemenea nu sunt clar determinate in lege normele de aplicare a acestei ordonante”, declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
 
Reducere progresiva a cantitatilor de plastic de unica folosinta puse pe piata
Incepand de la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligatia de a reduce cantitatea de plastic de unica folosinta pusa pe piata, fata de anul precedent, cu 5% pana in luna decembrie, cu 10% in 2024, cu 15% in 2025 si cu 20% in 2026. Totodata, trebuie sa raporteze aceste cifre Administratiei pentru Fondul de Mediu.
De asemenea, pana in 2029, tinta de mediu impusa pentru colectarea produselor de plastic de unica este de 90%. Anul acesta au crescut si obiectivele de valorificare si reciclare pentru toate tipurilor de deseuri de ambalaje:
- Hartie/Carton: de la 60% la 65%;
- Plastic: de la 22,5% la 35%;
- Sticla: de la 60 la 65%;
- Metale feroase: de la 50% la 60%;
- Aluminiu: de la 20% la 30%;
- Lemn: de la 15% la 20%.
Practic, toti operatorii economici care introduc pe piata, prin activitatea economica proprie, aceste tipuri de deseuri, au obligatia sa colecteze separat si sa recicleze sau sa valorifice in proportiile mentionate deseurile generate. In acest moment, la nivelul Romaniei, tintele de reciclare nu sunt atinse – doar la nivelul anului 2020 procentul de reciclare se situa la 44,6%***.
Clean Recycle este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter