RO EN
The cart is empty

POS-MEDIU: Peste 500 milioane de euro, pentru investitii in infrastructura

Pentru realizarea unor investitii in infrastructura utilitara, respectiv pentru executia de lucrari de canalizare, alimentare cu apa si managementul deseurilor in judetele Bihor, Calarasi, Dambovita, Olt si Prahova vor fi alocate, in urmatorii ani, fonduri totale de 501 milioane de euro. Finantarea va fi asigurata prin intermediul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu si gestionata de Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), in colaborare cu autoritatile locale. Un prim contract vizeaza implementarea unor proiecte specifice in judetele Calarasi, Olt si Dambovita, insumand aproximativ 96 milioane de euro. Astfel, pentru realizarea unui sistem de management integrat al deseurilor in judetul Calarasi vor fi alocate 34,3 milioane de euro, din care finantarea nerambursabila asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va fi de 25,1 milioane de euro. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 50 de luni, iar de gestionarea acestuia se va ocupa Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de utilitati publice pentru serviciul de salubrizare - Ecomanagement Salubris. Planurile prevad, printre altele, construirea unui depozit, a 36.120 de unitati de compostare individuala in gospodarii, precum si a unei statii de sortare si a uneia de compostare in comuna Ciocanesti. Un proiect similar va fi realizat si in judetul Olt pe parcursul a 52 de luni, in urma unei investitii totale de 31,8 milioane de euro (din care alocatia nerambursabila din FEDR insumeaza 23 milioane de euro). Implementarea obiectivului va fi gestionata de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Olt-Eco, lucrarile de constructii incluse presupunand executia unui depozit conform, a unei statii de sortare si a altor patru de transfer. Pentru reabilitarea unui sit poluat situat pe amplasamentul fostei fabrici chimice din comuna Crangurile (judetul Dambovita) se vor cheltui 10 milioane de euro, dintre care 8 milioane de euro reprezinta valoarea finantarii eligibile din FEDR. Proiectul va fi implementat de Consiliul Local Crangurile pe o perioada de 23 de luni, obiectivele acestuia vizand ecologizarea solului din zona. "Exista peste 1.000 de situri poluate pe teritoriul tarii si trebuie sa alocam un miliard de euro pentru decontaminarea lor. Avem disponibile, pana acum, fonduri de circa 100 milioane de euro prin POS Mediu si Administratia Fondului pentru Mediu", a declarat László Borbély, ministrul mediului si padurilor. De asemenea, a fost semnat un contract in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea Gradinii Zoologice din Slatina.
Lucrari de 245 milioane de euro in Prahova si Bihor
Pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare din judetul Prahova s-au alocat, recent, fonduri de 162 milioane de euro, urmand a fi realizate lucrari specifice pana la sfarsitul anului 2014. Valoarea finantarii nerambursabile asigurate din Fondul de Coeziune este de 116,5 milioane de euro. Proiectul presupune investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si in sistemul de colectare a apelor uzate si va fi implementat de catre operatorul regional Hidro Prahova SA in localitatile Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Breaza, Campina, Banesti, Baicoi, Plopeni, Valenii de Munte, Mizil si Urlati. Se vor organiza licitatii pentru noua contracte de lucrari si unul de servicii. Un alt proiect semnificativ vizeaza extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Bihor, in valoare de 83,6 milioane de euro (din care 63,5 milioane de euro constituie finantarea nerambursabila). Proiectul va fi implementat pe o perioada de 45 de luni de Compania de Apa Oradea SA in localitatile Oradea, Biharia, Beius si Tinca. Strategia de licitare presupune atribuirea a 17 contracte, din care 3 de servicii si 14 de tip proiectare si / sau executie. "In prezent, Romania se afla pe locul intai in ceea ce priveste semnarea si aprobarea proiectelor mari de infrastructura, acestea avand o valoare totala de 5 miliarde euro. De la inceputul anului in curs am contractat lucrari in valoare de 1,5 miliarde euro", a precizat László Borbély.
Guvernul a aprobat, recent, indicatorii tehnico-economici pentru realizarea a opt obiective de investitii prioritare pentru infrastructura de mediu si gospodarirea apelor, finantate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), in valoare totala de 663,9 milioane de lei (echivalentul a 160 milioane de euro). Proiectele au drept scop principal prevenirea efectelor distructive ale inundatiilor si se incadreaza in "Strategia nationala de management al riscului la inundatii pe termen mediu si lung 2010 - 2035", aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 864/2010, care defineste cadrul tehnic, institutional si legal pentru prevenirea si reducerea tuturor consecintelor negative ale inundatiilor. Informatii suplimentare, la www.posmediu.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter