RO EN
The cart is empty

EVENIMENT: Viitorul oraselor inteligente din Romania a fost definit la SCOR 2020

Cea de a sasea editie a „Smart Cities of Romania“ - eveniment anual care reuneste reprezentanti ai administratiei publice, ai organizatiilor cu rol de reglementare, precum si ai mediului privat si universitar - a prilejuit o punere in dezbatere a strategiilor guvernamentale si modelelor de bune practici aplicate deja de administratiile locale.
Organizat intr-un format digital interactiv, adaptat conditiilor impuse de pandemia de COVID 19, evenimentul a permis audientei sa interactioneze direct cu participantii pe subiecte de actualitate, precum transformare digitala a sistemului public, valorificarea datelor geo-spatiale cu ajutorul inteligentei artificiale, eficienta energetica a cladirilor si solutiile de transport nepoluante.
Printre invitatii Smart Cities of Romania s-a aflat, in premiera anul acesta, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a prezentat modalitatile concrete de digitalizare pe care le-a pus deja in aplicare: „Directiile noastre in primarie sunt foarte clare: plata online a tuturor taxelor si impozitelor - in prezent se realizeaza in proportie de 75% si speram ca anul viitor sa ajungem la 100% -; emiterea online a tuturor avizelor si autorizatiilor, la momentul actual o realizam in proportie de 60% dar crestem rapid procentul, si reducerea consumului de hartie. Totodata, incepand de la 1 noiembrie, 524 de functionari ai primariei cu atributii in relatia cu publicul pot sa realiza audiente online audio-video cu cetatenii de ale caror dosare se ocupa.“
O abordare pragmatica a avut si vicepresedintele Autoritaƫii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Octavian Oprea, care a argumentat importanta interoperabilitatii in digitizarea administratiei publice si dezvoltarea unor strategii Smart City sustenabile: „Administratiile locale au nevoie de a implementa o guvernare bazata pe date, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie ca institutiile publice locale sa nu se mai creada stapanii datelor pe care le gestioneaza.“ Oprea a exemplificat avantajele procesului de interoperabilizare a bazelor de date initiat de ADR prin digitalizarea fluxului de inmatriculari a autoturismelor, initiativa ce va beneficia in curand si de suport juridic printr-un HG care reglementeaza identificarea electronica la distanta.
Tot despre autoturisme a vorbit si Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), care a anuntat ca, anul acesta numarul masinilor electrice rezervate a depasit volumul total vandut pana acum prin programul „Rabla+“. Din acest motiv, MMAP a suplimentat bugetul programului la 200 de milioane si va investi sustinut in dezvoltarea infrastructurii de incarcare, program care a fost prelungit.
Si subiectul transportului pe baza de hidrogen a fost abordat in cadrul „Smart Cities of Romania 2020“, Laszló Borbely, consilier al primului-ministru si coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului, dezvaluind ca doua mari companii din Austria si Germania si-au manifestat interesul de a investi in acest domeniu in Romania. Partea romana a fost reprezentata de dr. Ioan Iordache, bussiness director la IND TCI ICSI Ramnicu Valcea, care a prezentat capacitatile de productie existente la momentul actual la nivel local.
Ca in fiecare an, evenimentul „Smart Cities of Romania“ a reunit o larga diversitate tematica, cu abordari variate. Astfel in timp ce Dragos Preda, secretar de Stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicaƫiilor, a prezentat necesitatea unei Legi a Metropolelor, Jozsef Kuszalik, CEO Micro Mapper, a argumentat nevoia administratiei publice locale de unelte digitale simple si eficiente care sa asigure imbunatatirea calitatii serviciilor furnizate cetatenilor. La randul sau, Marian Florea, presedintele Asociatiei Administratorilor Publici din Romania, a evidentiat necesitatea sprijiniirii administratiilor locale in adaptarea strategiilor „smart“ la cerintele si nevoile specifice comunitatilor pe care le administreaza.
„Pentru multa lume Smart City este asociat cu tehnologii IoT, iluminat inteligent sau cu vehiculele autonome. Dar simpla aplicare a acestor tehnologii nu este suficienta daca ne dorim ca orasele inteligente sa creeze valoare reala pentru locuitorii sai si pentru mediu. De aceea, tematica de anul acesta a Smart Cities of Romania a adus in prim-plan dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin utilizarea tehnologiilor emergenere aplicabile, fara a omite impactul prezent si viitor al pandemiei“, a concluzionat Stelian Arion, presedintele Smart Cities of Romania Cluster, entitate infiintata de Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Intelligent Transport Systems Romania, Consiliul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si ITS Events Management. Spre deosebire de alte initiative similare, SCoR Cluster functioneaza ca o platforma de inovare si standardizare, reunind mediul de business, cel al administratiei publice si cercetarea, oferind astfel oportunitati participative de dezvoltare inovatoare in domeniul oraselor si comunitatilor inteligente.
Smart Cities of Romania 2020 a avut o audienta online de peste 700 participanti, iar SCOR Cluster multumeste pe aceasta cale tuturor participantilor, precum si partenerilor evenimentului si nu in ultimul rand sponsorilor: Global Technical Group, Micro Mapper, SIEMENS.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter