RO EN
The cart is empty

BRAT solicita sprijin din partea autoritatilor pentru editorii legitimi de presa

Starea de urgenta si masurile stabilite de autoritati in vederea stoparii epidemiei de COVID19 au un impact negativ major asupra industriei legitime de presa din Romania, in special in cazul presei scrise si a mediului online legitim, auditat, care respecta standarde profesionale si etice
Printre efectele imediate ale acestor masuri se inscriu scaderea cu peste 50% a veniturilor din publicitate, cu peste 90% a celor din vanzarea si distributia la chioscurile de ziare, reducerea drastica a tirajelor publicatiilor, sistarea aparitiei editiilor tiparite. Creatorii de continut scris, companiile ce furnizeaza stiri online si cei din presa tiparita, nu au surse de venit care sa nu fie afectate semnificativ de criza generata de instituirea starii de urgenta. Fara sprijinul imediat al autoritatilor, o mare parte dintre companiile care activeaza in acest domeniu isi vor inceta activitatea, punand astfel in pericol informarea obiectiva si corecta a publicului.
„Stirile, informatiile corecte si obiective sunt in aceasta perioada la fel de importante precum utilitatile de baza. Chiar daca consumul de stiri a crescut exponential in ultimele zile, producatorii de continut de calitate, in special presa scrisa si site-urile care nu promoveaza fake news sau titluri inselatoare, inregistreaza venituri mult mai mici din publicitate, multe companii mari sistand complet comunicarea comerciala. Cred ca nimeni nu isi doreste ca populatia sa se informeze doar din retelele de socializare ori din surse incerte, ce nu practica un jurnalism ghidat de principii etice, ci care doar incearca sa adune trafic cu orice pret pentru a incasa bani din publicitatea automatizata, promovata de platformele globale. Am incredere ca Guvernul va ajuta institutiile de presa legitime si va sustine jurnalismul de calitate, avand la indemana mai multe forme: derularea unor campanii de comunicare legitime prin intermediul site-urilor si publicatiilor care respecta standardele de calitate, aplicarea de masuri economice specifice, ajutor de stat, scutiri temporare de la plata unor taxe si impozite etc.”, considera Dragos Stanca, Presedinte BRAT.
Internetul este sursa de informatie principala pentru 70% din populatia activa, procentul depasind 75% pentru populatia sub 35 de ani. 35% din populatia Romaniei utilizeaza ca sursa principala de informare presa scrisa, fenomen prezent in proportie mai mare la populatia de peste 65 ani - Sursa: SNA FOCUS, realizat de BRAT.
Daca analizam datele ultimelor saptamani, cresterea interesului publicului pentru stirile online, pentru site-uri in general este exceptionala, si depaseste in amploare orice eveniment anterior important (Alegeri Europarlamentare sau Prezidentiale, evenimente sportive, catastrofe naturale, etc). Astfel, incepand cu data de 9 martie 2020, stirile online au inregistrat valori duble de trafic, iar consumul general de informatii publicate pe site-uri a crescut cu 54%. Cele mai importante siteuri de stiri inregistrau in ultimele luni intre 1 milion si 3 milioane de vizitatori lunar, fiind importante surse de stiri pentru publicul larg. In luna martie 2020 estimam, pe baza datelor de trafic deja inregistrate, ca numarul persoanelor ce vor accesa siteuri de stiri va depasi 4 – 5 milioane de oameni, siteurile devenind cele mai importante canale de informare din Romania. Anexam rezultatele relevante din cadrul studiului SATI (www.sati.ro).
In acest context complex, mentinerea functionala a institutiilor de presa ce furnizeaza stiri corecte este esentiala, atat pentru publicul larg, cat si pentru autoritati.
In acest sens, BRAT, asociatia profesionala a industriei de media ce reprezinta peste 75 de editori de presa scrisa si online din Romania, care impreuna editeaza peste 350 de site-uri, ziare si reviste, a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere care cuprinde masuri care sa limiteze efectele negative ale instituirii Starii de Urgenta si pandemiei COVID19 asupra institutiilor de presa. Solicitarea a fost transmisa prin semnarea, impreuna cu ARCA – Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, a unui apel comun catre Guvern, in care starea presei, indiferent de modul ei de a ajunge la public (online, radio, TV, publicatii), este adusa in atentia autoritatilor.
Aceste masuri cuprind includerea companiilor care editeaza site-uri, ziare sau reviste pe lista celor ce pot beneficia de exceptari de la plata sau amanari ale platilor taxelor si impozitelor, sprijin de stat, utilizarea site-urilor si ziarelor in realizarea comunicarilor oficiale ale autoritatilor, includerea activitatilor realizate de editori in sprijinul informarii publicului in categoria serviciilor esentiale.
Mai mult, recomandam autoritatilor directionarea unui eventual sprijin catre acele companii care editeaza produse media online sau tiparite si care respecta standardele profesionale ale industriei, facand eforturi in sensul profesionalizarii si transparentizarii activitatii proprii.
Pentru a inlatura orice suspiciune ori a lasa loc de abuzuri si pentru a nu incuraja prin acest demers tocmai finantarea surselor indoielnice de informare, care promoveaza „fake news”, stiri alarmiste si neverificate, BRAT se pune la dispozitia autoritatilor pentru a crea un set de criterii prin care se pot identifica editorii de buna-credinta. Printre aceste criterii se pot numara existenta unui sediu social valid, a unui administrator identificabil al societatii, apartenenta la o organizatie profesionala recunoscuta sau aderarea la un cod etic, a unui numar minim de angajati cu forme legale, site-uri si publicatii care respecta standardele globale ale industriei si reglementarile de tip GDPR, precum si dovezi clare asupra impactului crizei COVID19 in situatiile financiare ale societatilor editoare (ex: un impact de minim 25% scadere in venituri fata de aceeasi perioada a anului precedent).
Editorii de presa scrisa si online din Romania vor participa in continuare la procesul de informare a publicului in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus si isi manifesta disponibilitatea pentru dialog cu autoritatile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter