RO EN
The cart is empty

ALUM Tulcea investeste 59 de milioane lei in modernizare si protectia mediului

ALUM SA (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA) singurul producator de alumina calcinata din Romania, a bugetat in 2018 investitii in valoare de 59 de milioane de lei, pentru modernizarea tehnologica si a procesului de productie, in concordanta cu strategia Companiei de crestere a eficientei si de protectie a mediului.
„Suntem mandri sa sarbatorim 45 de ani de activitate la uzina din Tulcea si sa facem parte dintr-un proces de transformare care a facut din ALUM un atu major pentru mediul de afaceri local si pentru economia romaneasca, in general, fiind, in acelasi timp, o parte strategica a Grupului ALRO", a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALUM. „Am implementat un program extins de investitii la ALUM, care vizeaza cresterea eficientei si respectarea reglementarilor de mediu in vigoare. Pe langa investitiile efective in tehnologie, rolul crucial in aceasta evolutie a fost jucat de angajatii nostri, care au facut posibila aceasta celebrare si toate realizarile companiei. Acest program va continua, concentrandu-se pe proiecte de tehnologie si de mediu", a adaugat Gheorghe Dobra.
Proiectele de modernizare, incepute in 2007, au dus la o crestere semnificativa a eficientei globale, a calitatii produselor si a capacitatii de productie, precum si la reducerea costurilor de productie, punand in acelasi timp un accent deosebit pe siguranta operationala si a angajatilor. Investitiile au acoperit doua domenii majore: tehnologia si mediul. In perioada 2007-2009, ALUM si-a construit reteaua interna de gaze naturale si a convertit sistemele de ardere ale cazanelor de abur si ale calcinatoarelor de la utilizarea pacurii la utilizarea gazelor naturale. In plus, compania a marit capacitatea de productie a calcinatorului static si a achizitionat si montat echipamente pentru eficientizarea fluxului tehnologic.
Din 2009 pana in prezent, Compania a investit in tehnologie si in masuri de protectie a mediului, reducand emisiile si cantitatea de apa utilizata pentru procesele tehnologice, precum si in cresterea sigurantei operationale a haldei de slam. Investitiile au acoperit, de asemenea, masurile de siguranta operationala a echipamentelor, cresterea eficientei energetice si punerea in functiune a echipamentelor de ultima generatie care au permis ALUM sa isi diversifice portofoliul de produse. Astfel, consumul specific de energie a scazut cu 15,77% in 2017 fata de nivelul din 2013. Investitiile tehnologice au condus, de asemenea, la reducerea semnificativa a emisiilor de CO2 pe tona de alumina produsa.
Programul de investitii a vizat, de asemenea, proiecte de mediu specifice, care au ca obiectiv, printre altele, depozitarea slamului rezultat din procesul de productie a aluminei. Incepand cu anul 2009, ALUM a modernizat instalatia de depozitare a slamului intr-un proiect major care a fost dezvoltat in colaborare cu specialistii din Australia Hatch Ltd., Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Iprolam SA Bucuresti, care a constat in construirea unei instalatii pentru depozitarea slamului ingrosat. Alum a consolidat digurile haldei, pe care a inchis-o ecologic partial in zona frontala a barajului si a plantat perdea forestiera, a executat canalul de colectare si de deviere a apelor pluviale, pentru prevenirea inundatiilor, a implementat un sistem de pulverizare cu apa pentru umectarea suprafetei slamului cu scopul de a reducere cantitatea de prafl si, in acelasi timp a pus in functiune un sistem de monitorizare a calitatii apei subterane.
In prezent, Compania isi propune sa implementeze o tehnologie de nivel superior si colaboreaza cu institutele de cercetare pentru a identifica solutii pentru transformarea slamului intr-un produs utilizabil comercial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter