Compania Porr Construct, subsidiara locala a grupului austriac de constructii PORR, a inregistrat o cifra de afaceri de 175,7 milioane de euro in 2020, dupa o crestere de 67,8% fata de nivelul din 2019. Compania este una dintre cele 7 piete europene de baza ale grupului, care realizeaza, cumulat, 96% din veniturile totale, Romania avand o cota de 3% in rulajul anual al PORR.
La finalul anului 2020, Porr Construct avea un portofoliu de contracte cu o valoare totala de circa 200 de milioane de euro. Antreprenorul este implicat, astfel, in proiecte de anvergura precum Lotul 1 al Autostrazii Pitesti-Sibiu, Soseaua de Centura Giurgiu - care va permite un acces mai rapid din DN5 catre Vama Giurgiu - Ruse, reabilitarea pistei de rulare 2 a Aeroportului Otopeni, reabilitarea unei portiuni a Autostrazii A2, constructia unui pasaj peste soseaua de centura a Oradei, constructia Scolii Germane in Bucuresti, reabilitarea unui tronson al Drumului National 76, reamenajarea unei cladiri de birouri din Pipera, dar si multe alte proiecte de dimensiuni medii concentrate in special in zonele Timisoara - Arad - Bihor, Sibiu, Bucuresti si in regiunea de Sud a tarii.
In primele luni ale acestui an, compania a obtinut contracte pentru executia mai multor proiecte de infrastructura, precum Sectiunea 4 a autostrazii Sibiu-Pitesti (10 km), in valoare de peste 340 de milioane de euro (fara TVA), dar si reabilitarea unor linii de tramvai in Timisoara (18 milioane de euro).
In perioada urmatoare, compania va continua sa investeasca in dezvoltarea pe piata locala. Strategia investitionala vizeaza cu precadere zona de echipamente de constructii, facilitati de productie si logistica noilor subsidiare, in care investeste peste 5 milioane de euro anual.
In plus, compania continua procesul de transformare digitala prin implementarea proiectului pilot “Deep soil”, prin care urmareste optimizarea procesului de proiectare cu BIM 5D, controlul automatizat 3D al masinilor pe santier, gestionarea flotei de vehicule grele, inregistrarea rezultatelor in timp real, inclusiv elaborarea de rapoarte automate, identificarea rapida a oricaror abateri prin utilizarea instrumentelor de realitate augmentata, precum si verificarea datelor prin utilizarea dronelor.
Subsidiara din Romania, printre cele mai performante din grup
In 2020, grupul austriac a realizat o cifra de afaceri de 5,18 miliarde euro (-6,9%), cele mai semnificative cresteri fiind realizate de subsidiarele din Romania si Polonia. Scaderea a fost generata cu precadere de inchiderea mai multor santiere, in perioada de lockdown, in Austria, care reprezinta principala piata de operatiuni a grupului si genereaza 45% din veniturile totale. In rulajul total, afacerile din Germania reprezinta 25%, cele din Polonia 12%, Cehia si Slovacia genereaza, impreuna, 6% din cifra de afaceri a grupului PORR, Elvetia 4% si Romania 3%.
La finele anului trecut, compaina austriaca avea, in total, 20.193 angajati (+1,8%). Cele mai multe angajari s-au facut in Austria (unde numarul salariatilor a crescut cu 3,1%), in timp ce pe pietele externe numarul personalului s-a majorat cu 0,4% (cea mai dinamica a fost piata din Romania, datorita majorarii semnificative a volumului de lucrari).
Conducerea grupului PORR ramane optimista in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare in Romania, mai ales in domeniul infrastructurii.
Pentru 2021, compania prognozeaza venituri anuale de 5,3-5,5 miliarde euro.