RO EN
The cart is empty

COLLIERS: Valoarea investitiilor in constructia de locuinte noi creste cu 50% in T1

Piata rezidentiala din Romania se indreapta catre un nou record de livrari si in acest an, insa ritmul dezvoltarilor nu a tinut pasul cu evolutia cererii din ultimii doi ani. In plus, si pretul locuintelor noi continua sa creasca, pe masura ce noile proiecte inglobeaza cresterea preturilor materialelor de constructie, subliniaza consultantii Colliers. In ultimii doi ani, locuintele au inregistrat scumpiri considerabile, iar principalul motiv din spatele evolutiei fiind cresterea puternica a cererii, pe fondul unui cumul de factori precum accesibilitatea creditarii, cresterea salariilor, dar si cresterea importantei spatiului de locuit.
Piata tranzactiilor de apartamente a inregistrat anul trecut noi recorduri atat din punct de vedere al vanzarilor, cat si al livrarilor. In total, in 2021 au fost livrate 71.405 locuinte la nivel national, in crestere cu 5% fata de anul precedent. Cum suprafata totala autorizata de catre dezvoltatori in 2021 a crescut cu peste 15% fata de 2020, la peste 12 milioane de metri patrati, sectorul rezidential se indreapta spre noi maxime in ceea ce priveste livrarile anul acesta. In primul trimestru al anului am avut o crestere a numarului de locuinte livrate cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar volumul investitiilor in locuinte noi s-a majorat cu 21% in aceeasi perioada. Valoarea investitiilor in constructia de noi locuinte a ajuns in primul trimestru la 4,6 miliarde lei, in crestere cu peste 50%, avans ce subliniaza cresterea semnificativa a preturilor materialelor de constructii.
„Indiciile recente din zona cererii sugereaza ca nu ar trebui sa fie probleme ca aceste suprafete sa fie absorbite. Pretul de vanzare este intotdeauna rezultatul dintre cerere si oferta, cererea de pe piata rezidentiala fiind impulsionata pozitiv de catre creditare, atat prin dobanzile scazute, cat si prin accesibilitatea creditului si programele de sustinere a creditului ipotecar. Asistam insa acum la o intarire a politicii monetare, care ar putea sa incetineasca din viteza de crestere a creditarii. Ramane de vazut pana unde vor merge dobanzile in incercarea de a domoli inflatia, si care va fi impactul acestei tendinte in numarul de credite ipotecare acordate”, precizeaza Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania. Altfel, dupa cum a avertizat chiar guvernatorul BNR, exista riscul unei recesiuni in perioada urmatoare, aspect ce ar mai ajuta cu reducerea presiunilor inflationiste, dar nu ar ajuta prea mult cererea pe piata rezidentiala in conditiile in care ar afecta apetitul oamenilor sa cumpere locuinte, subliniaza expertul Colliers.
In Bucuresti, diferenta intre numarul de tranzactii si livrarile de locuinte a crescut cu peste 50% in ultimul an, comparativ cu 2019. Izbucnirea pandemiei a prabusit cererea pentru locuinte in trimestrul 2 din 2020, cand piata a inghetat si am inregistrat o scurta perioada de scaderi de preturi dupa 7 ani de cresteri succesive. In prezent, ecartul dintre cerere si oferta se mentine semnificativ, insa vedem semnale ca acest coridor incepe sa se ingusteze, pe masura ce livrarile vor creste, iar cererea va inregistra un recul.
In restul tarii, aceasta evolutie a fost si mai pregnanta, diferenta intre numarul de tranzactii si livrari crescand de aproape trei ori in ultima perioada, fata de anul 2019. Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta si Brasov sunt principalii poli in care se concentreaza cererea pentru locuinte din tara, aici inregistrandu-se in total circa o treime din tranzactiile la nivel national. Zona metropolitana a capitalei este responsabila de o alta treime, iar celelalte 35 de judete formeaza impreuna ultima treime.
Peste 21.000 de unitati se afla acum in constructie in Bucuresti si in imprejurimi, circa 7.000 unitati in Iasi si peste 5.000 in Cluj Napoca. In lipsa materializarii unor factori majori de risc macroeconomic in 2022, consultantii Colliers se asteapta ca piata sa atinga un nou record de tranzactii si livrari in acest an.
„Pentru prima data din 2015 incoace, nivelul salariilor din Romania a crescut cu o rata atat sub cea a inflatiei, cat si sub cea a cresterii preturilor rezidentiale. Daca la inceputul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpara apartamentul mediu, acum vorbim de o perioada de cel putin 8 ani. Prin urmare, ne asteptam ca in urmatorii doi ani, o perioada caracterizata de o inflatie ridicata si de o crestere a dobanzilor fata de minimele istorice din 2020, aceasta evolutie sa continue si sa avem locuinte mai putin accesibile din punct de vedere al pretului”, precizeaza Gabriel Blanita.
Cu toate acestea, in multe orase occidentale si chiar capitale din regiune, raportul de accesibilitate a locuintelor este considerabil mai nefavorabil consumatorilor, ceea ce sugereaza ca si in cazul unui scenariu economic negativ, Romania nu ar trebui sa sufere o corectie semnificativa a preturilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter