RO EN
The cart is empty

Omnicredit: 54% dintre antreprenori spun ca sustin acum afacerile cu resurse proprii

Jumatate dintre micile afaceri autohtone au raportat scaderi ale incasarilor in primele cinci luni ale acestui an, in timp ce un sfert (26%) dintre proprietarii unor astfel de business-uri au declarat ca in acest interval le-au crescut incasarile, conform unui studiu realizat de Omnicredit, prima platforma fintech 100% online dedicata sprijinirii afacerilor mici din Romania.
"Micile afaceri din Romania nu au avut niciodata o situatie financiara extraordinar de stabila. Vulnerabilitatile acestor businessuri au fost cu atat mai mult puse in evidenta in perioada restrictiilor impuse de pandemie, in special in ceea ce priveste capacitatea financiara de a rezista unor socuri precum pierderea unor clienti, incetinirea activitatii economice sau incasarile intarziate", se arata in studiu.
Studiul, efectuat pe baza de clienti a Omnicredit, reprezentand aproximativ 2.500 de antreprenori, proprietari de afaceri mici si mijlocii, in perioada ianuarie - mai 2020, a relevat astfel inca o data slaba capitalizare a sectorului reprezentat de IMM-uri, firme care reprezinta peste 99% din totalul celor inregistrate in tara noastra.
De asemenea, rezultatele sondajului au aratat ca 54% dintre antreprenorii chestionati au declarat ca in prezent afacerile lor functioneaza cu resurse financiare proprii. Practic, aceste businessuri sunt tinute pe linia de plutire din aportul financiar personal al proprietarilor. Rezultatele studiului au mai aratat ca doar 7% dintre afaceri se finanteaza cu ajutorul unor solutii de tip factoring sau scontare, desi acestea nu reprezinta o indatorare a firmei, ci o modalitate de a incasa la timp facturi, evitand riscul de intarziere a platilor de catre furnizori.
"Factoringul si scontarea reprezinta modalitati de autofinantare inca putin utilizate de catre IMM-urile din Romania. (...) Contrar a ceea ce se spune, factoringul nu este un serviciu scump, pentru ca nu are alte servicii adaugate (ca la liniile de credit, de exemplu) si are ca principal cost doar dobanda, de circa 2-3% din valoarea facturii. Acest cost aduce insa si o serie de beneficii: transforma o plata la termen in lichiditate imediata, antreprenorul poate oferi termene de plata mai lungi sau poate chiar acorda plata in avans la furnizori, pentru a obtine discounturi", explica Elisa Rusu, CEO si partener Omnicredit.
Potrivit studiului citat, pandemia a avut un impact considerabil asupra micilor afaceri din Romania: peste 83% dintre respondenti au declarat ca in aceasta perioada a fost necesara o suplimentare a capitalului businessului, remarca Agerpres.
"Cele mai multe afaceri care au avut de suferit au apelat, pentru a depasi dificultatile financiare aduse de aceasta perioada, la solutia cu risc minim a autofinantarii (43%). Insa o pondere relativ mare de afaceri (21%) au folosit solutii alternative, de tipul facilitatilor oferite de IFN-uri si companiile fintech. Mai putin de 10% din businessuri au apelat la fonduri publice sau la traditionalele credite bancare", arata rezultatele studiului.
Cu toate acestea, studiul Omnicredit a revelat si cateva surprize. Prima este optimismul (moderat) al antreprenorilor chestionati. Doar 52% dintre oamenii de afaceri care au raspuns la sondaj anticipeaza ca se vor confrunta cu o scadere a cererii pentru produsele sau serviciile pe care le ofera. Nu mai putin de doua treimi dintre respondenti au in vedere, pentru acest an, extinderea sau dezvoltarea afacerii, in vreme ce 17% vizeaza reluarea si continuarea activitatii la nivelul de dinainte de pandemie.
In schimb, 53% dintre antreprenori apreciaza ca domeniul lor de activitate si-a schimbat complet dinamica in urma impactului provocat de pandemie, ceea ce ar putea indica faptul ca asistam la o reorientare a businessurilor catre modele de afaceri mai flexibile. Dat fiind ca majoritatea oamenilor de afaceri chestionati activeaza in domeniile comertului si al serviciilor, probabil ca antreprenorii au in vedere tranzitia catre operatiunile online. In continuare, majoritatea proprietarilor de afaceri mici spun ca problema cea mai mare cu care se confrunta micile intreprinderi este lipsa accesului la finantare (85%), urmata de birocratia si conditiile rigide impuse de banci (83%).
In conditiile reticentei businessurilor fata de birocratie si risc, nu este surprinzatoare preferinta micilor antreprenori pentru solutiile de microcreditare, atunci cand au fost intrebati ce solutii de finantare au in vedere pentru viitor.
"Daca 64% au declarat ca iau in considerare microcreditele, este cu totul neasteptata aparitia, pe a doua pozitie in topul optiunilor de finantare pentru viitor, a capitalului de risc (fondurile de tip venture capital). Probabil acesta este un efect al consolidarii categoriei IMM-urilor din sectorul tehnologiei, clienti predilecti ai investitorilor VC, la fel cum probabil ca sunt si scorurile neasteptat de mari (32%) inregistrate de solutii precum crowdfundingul si finantarea prin "business angels" (30%). In orice caz, este clar ca asistam la o perioada extrem de activa, marcata de transformari, pentru afaceri", a adaugat Elisa Rusu.
Omnicredit (omnicredit.ro) este prima platforma fintech de microfinantare din Romania care ofera produse de factoring, scontare si microcreditare, rapid si cu un minim de documente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter