RO EN
The cart is empty

INSOLVENTA: Negocierile initiale pot duce la evitarea actiunilor judiciare

Specialistii din domeniul insolventei care, incepand cu 2009, din momentul acutizarii efectelor recesiunii, au acumulat o vasta experienta in ceea ce priveste administrarea judiciara a firmelor sustin ca anul 2013 constituie un moment de cotitura pentru multi operatori economici, care ar putea intra in incapacitate de plata. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, de la finele lui 2008 (cand s-au manifestat primele turbulente economice) si pana la 31 ianuarie 2012, mai mult de 90.000 de companii au intrat in insolventa, din care, in 2012, peste 16.404 de societati nu si-au mai putut onora obligatiile de plata. Principalele domenii de activitate considerate riscante s-au mentinut, pe tot parcursul perioadei analizate, fiind constituite, in ordine, de comert, distributie, transporturi, constructii si industrie prelucratoare. In ramura de constructii, in precedentele 12 luni circa 2.015 agenti economici si-au declarat insolventa, numarul acestora fiind in crestere cu 10% fata de 2011. Desi in primele trei luni din 2013 insolventele nou-declarate s-au diminuat cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, pentru activitatile mentionate anterior riscurile raman valabile si, in conformitate cu diversi specialisti din domeniu, in continuare exista pericolul ca si alte sectoare sa intampine probleme. Din analiza cazurilor specifice, rezulta ca, de fapt, nu exista o solutie general valabila care, odata aplicata, sa duca la reechilibrarea afacerilor derulate de societatile cu probleme. Totusi, amanarile (procedurale sau de alta natura) diminueaza sansele de redresare, acestea fiind legate de momentul in care neregulile sunt identificate si de rapiditatea interventiei pentru remediere. Astfel, ar trebui evitata acumularea progresiva a achitarii creantelor si obligatiilor financiare fata de furnizori, iar comunicarea constituie un element definitoriu inca din etapa in care primele datorii nu mai pot fi achitate. De exemplu, dezechilibrul se poate remedia prin negocieri si esalonari, fiind evitata insolventa, iar daca din diverse motive procedura se declanseaza redresarea mai este posibila prin reorganizarea judiciara a agentului economic vizat. Cu cat interventia este amanata, cu atat spectrul falimentului devine mai vizibil, dupa cum arata o serie de experti din domeniu.
***
Conform Legii insolventei, o firma aflata in dificultate financiara, ce se afla in aceasta situatie, va fi gestionata de un administrator judiciar, desemnat de judecatorul sindic al instantei competente. Acesta isi asuma, de fapt, sarcina de a folosi orice mijloace pentru a indeplini cerintele tuturor partilor interesate, cum ar fi creditori, actionari, angajati etc., prin reorganizarea, vanzarea sau lichidarea societatilor comerciale. Practicienii din domeniul insolventei sustin ca activitatea lor se transpune in termeni de eficienta prin prisma rezultatului obtinut pentru creditori.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter