RO EN
The cart is empty

FILIP & Co: Stadiul implementarii sistemului integrat de cadastru si carte funciara

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat implementarea cadastrului unic pentru toate unitatile administrativ-teritoriale („UAT-uri”). Prin articolul 9 alin. (23) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare s-a instituit programul national de cadastru si carte funciara in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara („SICCF”), precum si in vederea realizarii planului cadastral al imobilelor si deschiderii cartilor funciare la nivelul tuturor UAT-urilor („Programul”). Programul a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 294/2015 si se desfasoara in perioada 2015 - 2023.
Inregistrarea se efectueaza la nivel de UAT, respectiv comuna, oras, municipiu sau la nivelul unuia sau mai multor sectoare cadastrale (acestea fiind unitati de suprafata delimitate de elemente liniare, stabile in timp, precum sosele, ape, diguri, cai ferate, etc.), in functie de obiectul contractului de executie lucrari incheiat de respectiva primarie.
La momentul la care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara („ANCPI”) va deschide carte funciara din oficiu, prin conversia in format electronic a informatiilor existente in evidentele oficiilor teritoriale, autoritatea va publica, la nivel central, pe pagina de internet special creata in acest scop opisul alfabetic al proprietarilor, precum si registrul cadastral. Proprietarii vor putea depune contestatii inclusiv pe cale electronica, pe pagina de internet special creata de catre ANCPI, contestatia urmand a fi solutionata printr-un proces-verbal. Acest proces-verbal poate fi contestat prin formularea unei plangeri la judecatoria din raza teritoriala a imobilului, in termen de 15 zile de la comunicare.
In cazul documentelor tehnice realizate la nivelul intregii UAT, acestea se afiseaza timp de 60 de zile pe pagina de internet a ANCPI precum si la nivel local, la sediul consiliului local, sau in alt loc stabilit in acest scop de catre primarul UAT si pe pagina de internet a autoritatii administratiei publice locale. Eventualele cereri de rectificare vor putea fi formulate in termen de 60 de zile de la data afisarii si este necesar ca acestea sa fie insotite de documente doveditoare. Tot in cadrul acestui termen, in regiunile in care au fost utilizate registrele de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare, titularii sarcinilor inscrise in vechile registre vor putea solicita transcrierea acestora in noile carti funciare. Cererile de rectificare trebuie solutionate in maximum 30 de zile de la finalizarea perioadei de afisare. Procedura se finalizeaza prin emiterea unui proces-verbal care poate fi ulterior atacat in termen de 15 zile la judecatoria din raza teritoriala a imobilului.
La momentul de fata, conform datelor publicate de ANCPI pana la finalul lunii mai 2020, 15.473.475 de proprietati, reprezentand 38.68% din numarul total aproximat de 40.000.000, erau deja gestionate de SICCF. In ceea ce priveste terenurile agricole care fac obiectul subventiilor Agentiei de Pati si Interventie pentru Agricultura („APIA”), din totalul de 9,54 milioane ha, au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 5,06 milioane ha si sunt contractate aproximativ 4,10 milioane ha, cu termenul de finalizare anul 2020, ceea ce reprezinta aproximativ 96% din totalul suprafetei subventionate de APIA.
Anul 2019 a fost un an record pentru inregistrarea sistematica, fiind inregistrate nu mai putin de 1.249.014 imobile, mai mult decat in intreaga perioada 2005 – 2018, cand au fost inregistrate in total 1.165.078 de imobile, dintre care 1.086.806 doar in perioada 2016 – 2018. Totodata, la finalul anului 2019 erau inregistrate un numar de 8.011.319 locuinte in SICCF, reprezentand aproximativ 92% din totalul locuintelor, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica.
Astfel, din totalul de 3.181 de UAT-uri din Romania, au fost finalizate lucrari de inregistrare sistematica in 87 UAT-uri in integralitate, precum si in sectoare cadastrale cu o suprafata totala aferenta de 2.061.658,63 ha. In prezent sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica in 2.066 UAT-uri cu o suprafata estimata de 4.506.258,07 ha. Acordam o importanta sporita finalizarii lucrarilor de inregistrare sistematica la nivel de UAT intrucat, ulterior finalizarii lucrarilor, va opera efectul constitutiv de drepturi cu privire la imobilele din respectiva UAT (prin comparatie cu efectul de opozabilitate care opereaza la acest moment). Totodata, inscrierile din cartile funciare pot fi modificate doar pana la data primei inscrieri subsecvente care are la baza acte juridice constitutive sau translative de drepturi reale incheiate ulterior finalizarii lucrarilor pentru intreaga UAT.
De la inceputul anului 2020 si pana la data de 31 mai, au fost deja inregistrate aproximativ 405.735 de imobile, dintre care cele mai multe se afla in judetele Dolj (42.109), Alba (40.616), Arad (36.470), Cluj (29.255) si Teleorman (25.642). In celelalte judete s-au inregistrat sub 20.000 de imobile, iar in 2 judete, respectiv Salaj si Mehedinti, nu a fost inregistrat niciun imobil de la inceputul anului. Numarul proprietatilor inscrise in SICCF la finalul lunii mai 2020 era de 15.368.501.
Odata cu inregistrarea imobilelor observam si o crestere substantiala a numarului de extrase de carte funciara solicitate la nivel national. In anul 2019 au fost solicitate aproximativ 850.000 de extrase de carte funciara la nivel national, fata de 125.434 in 2017 si 446.190 in 2018.
Pe pagina de internet a ANCPI sunt puse la dispozitia publicului harti si liste detaliate privind stadiul inregistrarilor, iar acestea sunt constant actualizate. Este interesant de urmarit derularea acestui proces de inregistrare sistematica si in special provocarile care vor aparea o data cu implementarea cadastrului unic la nivel de UAT.
 
Un material de Mihaela Ispas (foto) (senior associate) si Alexandru Popa (associate)

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter