RO EN
The cart is empty

FIC: Sentiment de optimism moderat privind dezvoltarea afacerilor in Romania

Previziunile economice ale Comisiei Europene (CE) din primavara anului 2021 arata o imbunatatire a perspectivelor de crestere in comparatie cu previziunile din iarna trecuta. In cazul Romaniei, prognozele de crestere ale economiei au fost ajustate la 5,1% pentru anul 2021 si 4,9% pentru anul 2022, spre deosebire de cele din iarna ce indicau cresteri de 3,8% si respectiv 4%.
Se asteapta ca economiile tuturor statelor membre sa revina la nivelurile de dinainte de criza pana la sfarsitul anului 2022, pe masura ce vaccinarea populatiei progreseaza, iar masurile de distantare sociala se vor putea ridica treptat. Introducerea graduala a proiectelor din cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta va contribui la impulsionarea cresterii investitiilor.
In mod similar, rezultatele indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) aferente lunii martie 2021, surprind perceptia in general optimista a investitorilor cu privire la mediul de afaceri din Romania, la mai mult de un an de la declansarea pandemiei, comparativ cu iteratia precedenta (toamna 2020), cand criza sanitara era perceputa ca atingand un nou apogeu.
Potrivit membrilor FIC, exista un sentiment de optimism moderat cu privire la directia in care se indreapta dezvoltarea afacerilor in perioada urmatoare. Aceasta perceptie pozitiva din prezent poate fi explicata prin depasirea momentelor incerte care au caracterizat lunile anterioare de criza si de asemenea, de aparitia vaccinului si a succesului campaniilor de vaccinare din ultima perioada.
Increderea investitorilor in piata din Romania se reflecta in raspunsurile cu privire la investitiile planificate pentru urmatoarele 12 luni: mai mult de jumatate dintre respondenti (51,1%) se asteapta sa creasca investitiile si doar 13% le vor pune in asteptare. Acest rezultat reprezinta cel mai mare scor inregistrat de la prima iteratie BSI, surprinzand un nivel maxim pentru cresterea investitiilor programate pentru anul urmator de catre companii.
In plus, desi investitiile planificate sunt foarte mari, se asteapta ca cele alocate pentru forta de munca sa creasca intr-un ritm mai lent (33,3% dintre respondenti au in plan cresteri). Acest lucru ar putea fi rezultatul faptului ca investitiile planificate sunt legate de digitalizare si nu implica neaparat crearea de noi locuri de munca.
Investitorii considera ca experienta anului trecut a oferit lectii importante care pot duce la oportunitati viitoare. Printre cele mai importante lectii invatate de mediul de afaceri si puse in aplicare pentru cresterea rezilientei business-ului propriu, mentionam urmatoarele:
- Accelerarea transformarii digitale;
- O crestere a agilitatii si flexibilitatii afacerii;
- Optimizarea costurilor.
Tendinta spre digitalizare care a pornit de la nivel european este una dintre oportunitatile pe care mediul de afaceri a reusit sa le cunoasca mai bine in perioada anului trecut. Accelerarea digitalizarii poate fi un bun punct de plecare pentru o schimbare in structura distributiei stocului de investitii straine, spre industrii cu grad de intensitate tehnologica mai ridicata.
Membrii FIC considera ca perioada urmatoare este deschisa oportunitatilor si va fi caracterizata de o crestere economica peste media europeana, iar previziunile Comisiei Europene, precum si cele ale institutiilor internationale (FMI, Banca Mondiala) arata ca anul 2021 se contureaza, intr-adevar, in aceasta directie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter